Μια μυστική συμφωνία καταγγέλει η γαλλική αριστερά, για τις σχέσεις του Emmanuel Macron με την Uber, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας της χώρας. Μετά τις αποκαλύψεις περισσότερων από 124.000 εγγράφων, τα λεγόμενα Uber Files, έχει προκληθεί σάλος στη Γαλλία. Σε αυτά τα Uber Files, υπάρχει έρευνα που βασίζεται σε χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία αποκαλύπτουν τις ηθικά αμφισβητήσιμες πρακτικές που τροφοδότησαν τη μετατροπή της εταιρείας σε μια από τις πιο διάσημες εξαγωγές της Silicon Valley.

Την εν λόγω έρευνα την έστειλε ανώνυμη πηγή στον Guardian, που στη συνέχεια τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων και τα 42 ΜΜΕ-εταίρους της. Η διαρροή εκτείνεται σε μια πενταετία όταν η Uber διοικούνταν από τον συνιδρυτή της Travis Kalanick, ο οποίος προσπάθησε να εξαναγκάσει την υπηρεσία ταξί σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε παραβίαση των νόμων και των κανονισμών για τα ταξί.

Η Le Monde, με τη σειρά της, έριξε περισσότερο φως στις σχέσεις ανάμεσα στην αμερικανική εταιρεία και τον Macron και με βάση μαρτυρίες και ντοκουμέντα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών SMS, η γαλλική εφημερίδα συμπέρανε πως είχε συναφθεί μυστική συμφωνία ανάμεσα στην Uber και τον Macron, στο Μπερσί.  Η εφημερίδα κάνει λόγο για συναντήσεις στο γραφείο του τότε υπουργού και για πολλές συζητήσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες και μέσω SMS, ανάμεσα στην εταιρεία και τον Macron ή συμβούλους του. Η κρυφή μνήμη των αρχείων, η οποία εκτείνεται από το 2013 έως το 2017, περιλαμβάνει περισσότερα από 83.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα iMessages και WhatsApp.

Μάλιστα, η εφημερίδα επισήμανε πρακτικές να βοηθήσουν την Uber να εδραιώσει τη θέση της στη Γαλλία, όπως η υπόδειξη η εταιρεία να στέλνει έτοιμες τροπολογίες σε βουλευτές.

Η γαλλική θυγατρική της Uber επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπήρξαν συναντήσεις με τον Macron, οι οποίες αφορούσαν τον τομέα ευθύνης του ως υπουργού Οικονομίας και Πληροφορικής. Ακόμη, δήλωσε ότι ανεστάλη η υπηρεσία Uber Pop, η οποία επέτρεπε σε χρήστες να καλούν ιδιώτες οδηγούς, όχι κατόχους άδειας ταξί ή δικούς της εργαζόμενους. Η αναστολή της υπηρεσίας δεν ακολουθήθηκε από πιο ευνοϊκή ρύθμιση.

Με τη σειρά του, το Ελιζέ απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ως υπουργός Οικονομίας, ο Macron ήταν λογικό να είχε επαφές με διάφορες εταιρείες, ι οποίες εμπλέκονταν σε βαθιές αλλαγές σε τομείς των υπηρεσιών που συνέβησαν τα χρόνια που αναφέρονται. Όμως η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας, η Ματίλντ Πανό, κατήγγειλε μέσω Twitter τη «λεηλασία της χώρας», καθώς ο ίδιος ήταν τόσο «σύμβουλος και υπουργός του Olant» όσο και «λομπίστας για λογαριασμό αμερικανικής πολυεθνικής που είχε σκοπό να απορυθμιστεί στο διηνεκές η εργατική νομοθεσία».

Uber Files: Μηνύματα μεταξύ του Macron και του Kalanick

Στη διαρροή υπήρχαν και μηνύματα μεταξύ του Kalanick και του Emmanuel Macron, ο οποίος ως υπουργός Οικονομίας, φαίνεται πως είχε καταβάλλει ασυνήθιστα υπερβολική προσπάθεια για να βοηθήσει την Uber, λέγοντας στην εταιρεία πως είχε μεσολαβήσει σε μια μυστική «συμφωνία» με τους αντιπάλους της στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

Τα στελέχη της Uber εξέφρασαν σχεδόν συγκαλυμμένη περιφρόνηση για άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους που ήταν λιγότερο δεκτικοί στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας. Αφού ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος ήταν δήμαρχος του Αμβούργου εκείνη την εποχή, απώθησε τους λομπίστες της Uber και επέμεινε να πληρώνουν στους οδηγούς έναν κατώτατο μισθό, ένα στέλεχος είπε στους συναδέλφους ότι ήταν «πραγματικός κωμικός».

Όταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, υποστηρικτής της Uber εκείνη την εποχή, καθυστέρησε σε μια συνάντηση με την εταιρεία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Kalanick έστειλε μήνυμα σε έναν συνάδελφό του: «Έχω βάλει τους ανθρώπους μου να τον ενημερώσουν. ότι κάθε λεπτό που αργεί, είναι ένα λεπτό λιγότερο που θα έχει μαζί μου».

Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος χαρακτήρισε απίστευτες τις «αποκαλύψεις για τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε ο Macron, τότε υπουργός, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της Uber στη Γαλλία», «ενάντια σε όλους τους κανόνες μας, ενάντια σε όλα τα κοινωνικά κεκτημένα μας και ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων». Για την Uber θα όφειλε να συγκροτηθεί «εξεταστική επιτροπή» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, έκρινε ο κομμουνιστής βουλευτής Πιερ Νταρεβίλ.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

https://www.intronews.gr/news/salos-stis-ipa-sto-fos-tis-dimosiotitas-chydaia-minymata-tou-hunter-biden-gia-tin-proti-kyria/

ΤUI: Ρεκόρ όλων των εποχών φέτος για τον ελληνικό τουρισμό – Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί

Πολιτικό χάος στη Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο, έκαναν μπάνιο στη πισίνα και έβαλαν φωτιά