Mε απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα βρίσκεται εκτός φυλακής, καθώς κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Συγκεκριμένα, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι 1, 10 και 20 του μήνα παρών στο ΑΤ και εγγύηση 30.000 ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη με 4-3 πλειοψηφία. Μειοψήφησαν στην απόφαση αυτή τρεις ένορκοι. Στους περιοριστικούς όρους περιλαμβάνεται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 3 φορές το μήνα και η εγγύηση 30.000.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο προηγουμένως έκρινε ένοχο για δύο βιασμούς τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρίθηκε ένοχος για δύο από τους τέσσερις βιασμούς που περιλαμβάνονταν στην ποινική δικογραφία που είχε σχηματιστεί εις βάρος του, πέντε μήνες μετά την έναρξη της δίκης. Ο Εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη κάθειρξη 12 ετών για κάθε πράξη για την οποία κρίθηκε ένοχος.

Το δικαστήριο έκανε έτσι δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Κων. Κούντρια, ο οποίος είχε προτείνει νωρίτερα να μην αναγνωριστεί στον Δ. Λιγνάδη το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη. Ο εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου κάνοντας επίκληση σχετικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου. «Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του», είχε αναφέρει ο εισαγγελέας.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι τρεις καταγγέλλοντες που ξέσπασαν σε λυγμούς με την ανακοίνωση της απόφασης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης άκουσε τη δικαστική απόφαση αμίλητος.

 

Δημήτρης Λιγνάδης: Η πρόταση του εισαγγελέα

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλου, καταγωγή και στάτους κοινωνικό. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων. Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητας τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας απέδωσε δόλο στον κατηγορούμενο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Υποστήριξε ότι υπήρχε συγκεκριμένη μεθοδολογία, βάσει της οποίας δρούσε με κοινό παρονομαστή την ανηλικότητα των καταγγελλόντων, το μη υποστηρικτικό οικογενειακό τους περιβάλλον και την καλλιέργεια σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταγγέλλοντες, στους οποίους υποσχόταν βοήθεια σε επαγγελματικό επίπεδο.

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, συμπληρώνοντας ότι «κοινός παρονομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηριστικό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική τους ανέλιξη».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πυρκαγιά στο κτήριο του Real: Τα στοιχεία που φανερώνουν εμπρηστική επίθεση – Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Άδωνις Γεωργιάδης: Διαψεύδει τις φήμες ότι χτύπησε την Ευγενία Μανωλίδου

Κορωνοϊός: Αφήνουμε την Όμικρον και καλώς ορίζουμε τη νέα μετάλλαξη – Τη λένε Κένταυρος και έχει εντοπιστεί σε 10 χώρες