Όλο τη γυρόφερνε κι όλο του ξέφευγε του κορωνοϊού η Βασίλισσα Ελισάβετ. Είχαν κολλήσει σχεδόν όλοι στη βασιλική οικογένεια, με πιο πρόσφατες περιπτώσεις την Καμίλα και τον Κάρολο, με τον δεύτερο να νοσεί για δεύτερη φορά. Τελικά, η 95χρονη Ελισάβετ δε μπόρεσε να διαφύγει της νόσησης και το πρωί ανακοινώθηκε από το Μπάκιγχαμ ότι έχει προσβληθεί από τον ιό, ευτυχώς χωρίς βαριά συμπτώματα, αλλά με ένα μικρό κρύωμα. Αυτό όμως δε θα την σταματήσει από το να εκπληρώσει κάποια από τα καθήκοντα της στο Windsor την επόμενη εβδομάδα.

«Θα έχει διαρκή ιατρική επίβλεψη και θα συνεχίσει να ακολουθεί όλες τις οδηγίες», τονίζει η ανακοίνωση. Η νόσηση της έρχεται μια εβδομάδα μετά τη νόσηση του γιου τους και Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου, ενώ είναι αρκετοί και οι υπάλληλοι στο παλάτι που έχουν βγει θετικοί τα τελευταία 24ωρα. Άλλωστε, ο Κάρολος συναντήθηκε με τη Βασίλισσα Ελισάβετ δύο ημέρες πριν διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό. Η Ελισάβετ έκανε τον Ιανουάριο του 2021 το πρώτο εμβόλιο και από τότε έχει κάνει όλες τις απαραίτητες δόσεις.

Μετά τη συνάντησή της με τον Κάρολο, η Ελισάβετ είχε δώσει το παρών σε έναν αρραβώνα και είχε κάνει ψηφιακή, ευτυχώς, συνάντηση με δύο νέους πρέσβεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια μέρα μετά, είχε πει σε μέλος του προσωπικού της ότι αντιμετώπιζε κινητικές δυσκολίες και δυσκολευόταν να σταθεί όρθια ακόμα και με μαγκούρα. «Όπως βλέπετε, δε μπορώ να κουνηθώ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είδε τον περασμένο Απρίλιο να πεθαίνει ο Πρίγκιπας Φίλιππος και στις 6 Φεβρουαρίου γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, δηλαδή τα 70 χρόνια στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Τότε μάλιστα, υπήρχαν υπόνοιες πως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και η ίδια φέρεται να είχε πει πως πονάει, αλλά τελικά έκανε μετά από ένα τρίμηνο εντός των τειχών, την πρώτη της δημόσια εμφάνιση και συναντήθηκε με φιλανθρωπικούς οργανισμούς στο Sandringham.

Την ιατρική φροντίδα της Ελισάβετ έχει αναλάβει ο Sir Huw Thomas, γιατρός στο St Mary’s Hospital του Λονδίνου και καθηγητής γαστρεντερικής γενετικής στο Imperial College.

* Πηγή: BBC