Μια πιθανή επίθεση δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ απέτρεψε το FBI, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις ΗΠΑ, το 1983. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, που κυκλοφόρησε σφραγισμένα αρχεία που σχετίζονται με τα ταξίδια της αείμνηστης μονάρχη, ήταν υπεύθυνο για την ασφάλειά της. Ωστόσο, συχνά ανησυχούσε για τις απειλές του IRA.

Σύμφωνα με αυτά, γίνεται γνωστό πώς το FBI κατάφερε να αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα, μετά την απειλή δολοφονίας που έγινε γνωστή σε έναν αστυνομικό στο Σαν Φρανσίσκο. Ο αστυνομικός, που σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ, προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για μία κλήση που είχε δεχθεί από έναν άνδρα. Ο αστυνομικός είπε ότι ο άνδρας του είπε ότι ζητούσε εκδίκηση για την κόρη του που «είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από πλαστική σφαίρα».

Η απειλή ήρθε 4 Φεβρουαρίου 1983 – περίπου ένα μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια. «Θα επιχειρούσε να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate πάνω στο βασιλικό γιοτ Britannia όταν θα έπλεε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το αρχείο των 102 σελίδων αναρτήθηκε στο Vault, την ιστοσελίδα πληροφοριών του FBI, μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλές από τις επισκέψεις της Ελισάβετ στην Αμερική, μεταξύ αυτών και το ταξίδι της στη δυτική ακτή το 1983, έγιναν ενώ η ένταση στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν στα ύψη. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα, κατά το ταξίδι της στη Νέα Υόρκη το 1976, ένας πιλότος προσήχθη επειδή πέταξε με ένα μικρό αεροπλάνο πάνω από το Battery Park, φέροντας πανό που έγραφε «Αγγλία, φύγε από την Ιρλανδία».

Όπως προκύπτει από τα αρχεία, το FBI παρέμεινε σε επιφυλακή υπό το φόβο αυτού που θεωρούσε πραγματικό ενδεχόμενο απειλών κατά της Ελισάβετ.

Υπενθυμίζεται πως ο δεύτερος ξάδερφός της, Λόρδος Μαουντμπάτεν είχε χάσει τη ζωή του μετά από έκρηξη βόμβας του IRA στο σκάφος του, ανοιχτά των ακτών της Ιρλανδίας, το 1979. 

Με πληροφορίες από BBC