Ήταν μια όμορφη μέρα στην παραλία Cottesloe στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας τον Μάρτιο του 1979. Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο 30χρονος τότε μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και μελλοντικός βασιλιάς περιόδευε στην πολιτεία για λογαριασμό της μητέρας του.

Καθώς τελείωνε το καθημερινό του του κολύμπι στις 6.30 π.μ., ο Κάρολος «συγκρούστηκε» με την Τζέιν Πριστ, ένα 26χρονο μοντέλο. Η γοητευτική κοπέλα που φορούσε μπικίνι, γέλασε καθώς έβαλε τα χέρια της στους ώμους του ντροπαλού βασιλιά και, προς έκπληξή του, του έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο.

Η στιγμή που θύμιζε πλάνο από ταινία του Τζέιμς Μποντ και καταγράφηκε από κάμερα δεν ήταν τόσο αυθόρμητη όσο φαίνεται αρχικά. Σε ένα ντοκιμαντέρ του 2013, ο βασιλικός φωτογράφος Κεντ Γκάβιν παραδέχτηκε ότι ζήτησε από την Πριστ να «τρέξει και να φιλήσει» τον Κάρολο για να δημιουργήσει μια ευκαιρία φωτογραφίας.

Αλλά σε μια συνέντευξη του 2012 στην εφημερίδα Evening Standard του Λονδίνου, το τότε μοντέλο εξήγησε πώς το ραντεβού, που είχε σκοπό «να κάνει τον Κάρολο πιο προσιτό», δεν πήγε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί.

«Όταν με είδε, βούτηξε στο νερό, οπότε σκέφτηκα να τον ακολουθήσω, αλλά καθώς μπήκα, βγήκε», δήλωσε στην εφημερίδα. «Έτσι τον ακολούθησα έξω, τα μαλλιά μου ήταν ανακατεμμένα, το μακιγιάζ χάλασε και ένιωσα τόσο ηλίθια. Πήγα και έβαλα τα χέρια μου στο στήθος του για να του δώσω ένα φιλί και ο Κάρολος είπε: “Όχι, δεν μπορώ να αγγίξω εσένα, δεν μπορώ να σε αγγίξω».

Παρ’ όλα αυτά, η ευκαιρία για φωτογραφία – η οποία προαναγγέλθηκε ότι έδειχνε τη μεταμόρφωση ενός άλλοτε δύστροπου νεαρού σε έναν επιθυμητό πρίγκιπα – σίγουρα έκανε πάταγο, εμφανιζόμενη σε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Παραμένει μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας Βρετανός πρίγκιπας έχει φωτογραφηθεί με μαγιό και σίγουρα με τόσο κοντό σορτς.

Τα τελευταία χρόνια, τα ανδρικά κοντά σορτς απολαμβάνουν κάτι σαν αναγέννηση. Δεν θεωρούνται πλέον ταμπού, τα viral street-style στιγμιότυπα των ηθοποιών Paul Mescal και Milo Ventimiglia έχουν δείξει ότι τα κοντά σορτς αξίζουν να γίνουν για άλλη μια φορά βασικό αξεσουάρ του καλοκαιριού.

Το 2020, η δημόσια απαίτηση για περισσότερους άντρες με σορτς 5″ σάρωσε το TikTok με εκατοντάδες αποκλειστικά βίντεο — σήμερα το συγκεκριμένο σλόγκαν έχει πάνω από 52 εκατομμύρια προβολές.

Η εικόνα του 1979 χάρισε επίσης εν μία νυκτί φήμη στην Πριστ, τότε νεαρή μητέρα ενός παιδιού, η οποία συνέχισε με μια επιτυχημένη καριέρα στο μόντελινγκ και στην τηλεόραση. «Εδώ ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στον κόσμο και ήταν απολύτως αξιολάτρευτος», θυμάται στο Evening Standard. «Ήμουν εντελώς τρομαγμένη για αυτά τα δύο λεπτά».

Βασιλιάς Κάρολος
Ο Κάρολος και η Τζέιν Πριστ στην παραλία Κότεσλο στο Περθ, πίσω στο 1979 (Photo credits: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)