Αρκετά απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Κώστα Συνολάκη για την κλιματική αλλαγή και τις υψηλές θερμοκρασίες και το 2024. Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA ανέφερε πως οι φετινές θερμοκρασίες είναι κάτι πρωτόγνωρο για την χώρα μας, ωστόσο πρέπει να αναμένουμε ακόμη χειρότερη κατάσταση του χρόνου.

«Με απασχολεί το γεγονός πως πριν από χρόνια οι εκτιμήσεις που γινόντουσαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τον καύσωνα, τον βάζανε στη δεκαετία του 2030-2040 και όχι τόσο νωρίς. Μπαίνουμε σε μία περίοδο με αχαρτογράφητα νερά. Η επιστημονική κοινότητα μας δίνει εκτιμήσεις πως τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Αλλά δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε και να πούμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια» ανέφερε αρχικά.

καιρός

Του χρόνου έρχονται ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα

«Μπορούμε να πούμε για του χρόνου, που θα είναι και πάλι μία πολύ ζεστή χρονιά. Ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο ακραίος σε καιρικά φαινόμενα», πρόσθεσε ο Συνολάκης που σημείωσε πως η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη θα φτάσει +1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

«Μπαίνουμε σε μία περίοδο κλιματικής κρίσης. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα περάσουμε μερικές δεκαετίες που θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα και εάν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας έως το 2050, ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί το κλίμα. Μέχρι τότε, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως το απρόσμενο θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πόση θα είναι η ένταση ή η διάρκεια», είπε χαρακτηριστικά.