Περισσότεροι από 200 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέθαναν ή τραυματίστηκαν σοβαρά μετά από αεροεπίθεση σε φυλακή στην Υεμένη, με τρία παιδιά να βρίσκονται ανάμεσα στις απώλειες από τον βομβαρδισμό. Λίγα 24ωρα μετά τη βομβιστική επίθεση της οργάνωσης των Houthi στο Άμπου Ντάμπι, δίπλα στο αεροδρόμιο, ίσως να πρόκειται για πράξη αντιποίνων, κάτι που δεν αποκλείεται ούτε επιβεβαιώνεται, μιας και στην Υεμένη μαίνεται ένας εμφύλιος εδώ και μια επταετία, από το 2014.

Σε βίντεο που ανάρτησαν πριν λίγες ώρες οι Houthi, δείχνουν ερείπεια και νεκρά σώματα κάτω από τα χαλάσματα της φυλακής που βρίσκεται στη Σαάντα, μια περιοχή στα βόρεια της Υεμένης, που αποτελεί δικό τους ορμητήριο. Λίγο πιο νότια, στο ορμητήριο της Χοντέιντα, πέθαναν παιδιά από επιθέσεις που έγιναν σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών. Μετά την επίθεση υπήρξε και γενικό μπλακάουτ στο διαδίκυτο στην Υεμένη. «Υπάρχουν αναφορές για παιδιά που έπαιζαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου όταν χτύπησαν οι πύραυλοι».

Ο πόλεμος ανάμεσα στους Houthi και τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου μαίνεται εδώ και 7 χρόνια και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν προειδοποιήσει για αντίποινα. Οι αναφορές για νεκρούς και τραυματίες δεν είναι ακόμα ακριβείς στον αριθμό. Σε ένα νοσοκομείο της Σαάντα υποδέχτηκαν 200 τραυματίες, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Στο έλεος εμφυλίου η Υεμένη από το 2014

Ο Μπασίρ Ομάν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας για τον Ερυθρό Σταυρό Υεμένης, δήλωσε στο AFP ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 νεκροί και επιπλέον τραυματίες, με τους αριθμούς να αυξάνονται. Άλλες πηγές μιλάνε για 60 νεκρούς. Ο Αχμέντ Μαχάτ, μέλος των ΓΧΣ, αναφέρει πως υπάρχουν πολλά πτώματα στο σημείο της επίθεσης και πολλοί αγνοούμενοι. «Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσοι έχουν σκοτωθεί. Φαίνεται να είναι μια τρομερή πράξη βίας».

Το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για τις επιθέσεις των Houthi στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από αίτημα των ΗΑΕ, που έχει μια από τις wild card θέσεις στο συμβούλιο από την 1η Ιανουαρίου.

Τα ΗΑΕ βρίσκονται στη Σαουδική Συμμαχία από το 2015 και η διαμάχη με τους εξτρεμιστές στην Υεμένη έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και τους έχει οδηγήσει στον λιμό. Η συμμαχία ανέλαβε ευθύνη για την επίθεση στη Χοντέιντα, όχι όμως και για τη Σαάντα. Η Χοντέιντα έχει αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Houthi.

Η διαμάχη έχει ανεβάσει εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες μετά την κατάληψη της Σάμπβα από τις δυνάμεις που στηρίζονται από τα ΗΑΕ, με τη συγκεκριμένη περιοχή να είχε κριθεί ως σημεί-κλειδί από τους Houthi, κυρίως για την πόλη Μαρίμπ που βρίσκεται νοτιότερα.

Ο εμφύλιος στην Υεμένη έχει σκοτώσει 377.000 ανθρώπους, άλλους άμεσα, άλλους έμμεσα λόγω πείνας ή ασθενειών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: Guardian