Του NICHOLAS KRISTOF από τους New York Times

«Είμαι ο μόνος που μπορεί να σώσει αυτό το έθνος», δήλωσε ο Trump. Μίλησε για «την πιο κακή και αποτρόπαια κατάχρηση εξουσίας στην ιστορία της χώρας μας» – εννοώντας τη δική του «δίωξη». Κατήγγειλε τον ειδικό σύμβουλο, Jack Smith, ως «διαταραγμένο».

Ωστόσο, το παραλήρημα του Trump δεν φάνηκε να ενεργοποιεί ούτε τον ίδιο ούτε το πλήθος, και αυτός ο κλασικός απατεώνας φάνηκε να συρρικνώνεται κάτω από τον εισαγγελικό έλεγχο. Ήταν δύσκολο να αποφύγω να σκεφτώ άλλους ηγέτες που έχω καλύψει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, όταν προσπαθούσαν να αποφύγουν τη φυλακή- υπό έρευνα, ξεφούσκωναν μπροστά στα μάτια μας. Τώρα το δίχτυ σφίγγει γύρω από τον Trump.

Μια παράλογη ερώτηση με βασανίζει: Θα μπορούσε ένας κρατούμενος σε ομοσπονδιακή φυλακή να πάρει άδεια για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του προέδρου του;

Trump

Οι πρωτιές του Trump

Αναρωτιέμαι γι’ αυτό γιατί ο Trump φαίνεται να κινείται ταυτόχρονα προς δύο αντίθετες και ασυμβίβαστες κατευθύνσεις. Πρώτον, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος που θα καταδικαστεί για κακούργημα. Δεύτερον, φαίνεται επίσης όλο και πιο πιθανό να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, με τις αγορές στοιχημάτων να του δίνουν επίσης περίπου 22% πιθανότητες να συνεχίσει και να εκλεγεί πράγματι πρόεδρος.

Κάθε κατηγορούμενος πρέπει να θεωρείται αθώος έως ότου αποδειχθεί η ενοχή του. Αλλά ορισμένοι έξυπνοι δικηγόροι πιστεύουν ότι για τον Trump, ο «κίνδυνος είναι ακραίος», όπως το έθεσε ένας πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας. Ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας του Trump, ο William Barr, δήλωσε: «Αν έστω και τα μισά από αυτά είναι αλήθεια, τότε την έχει άσχημα».

Trump

Ο Trump θα μπορούσε, βέβαια, να έχει μια ευκαιρία. Τα αποδεικτικά στοιχεία του ίδιου του δικηγόρου του θα μπορούσαν να κηρυχθούν απαράδεκτα στη δίκη, ή ίσως ο δικαστής της δίκης να επιτρέψει παρελκυστικές τακτικές από την υπεράσπιση, ή ίσως ένας σκληροπυρηνικός συμπαθών στους ενόρκους της Φλόριντα να αρνηθεί να καταδικάσει. Αλλά ο Trump θα μπορούσε τελικά να κατηγορηθεί σε τέσσερις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και με τόσες πολλές υποθέσεις να στροβιλίζονται, οι πιθανότητες να βρεθεί καταδικασμένος για τουλάχιστον κάποια κακουργήματα αυξάνονται.

Θα είναι ο πρώτος παραβάτης και δεν είναι βέβαιο ότι θα εκτίσει ποινή φυλάκισης. Οι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής ήταν πολύ υποχωρητικοί απέναντι στον Trump: Δεν του έχουν φορέσει χειροπέδες ούτε του έχουν βγάλει φωτογραφίες.

Παρόλα αυτά, ο σεβασμός μπορεί να τελειώσει με την καταδίκη και οι κατηγορούμενοι σε λιγότερο σοβαρές υποθέσεις έχουν καταλήξει σε σημαντικές ποινές φυλάκισης. Μόλις αυτό το μήνα, ένας πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για τη φύλαξη διαβαθμισμένων εγγράφων – και είχε δηλώσει ένοχος και έτσι πιθανώς έλαβε επιείκεια. Και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump, ο Reality Winner διέρρευσε ένα μόνο έγγραφο και καταδικάστηκε σε περισσότερα από πέντε χρόνια φυλάκισης.

What if?

Ακόμη και αν ο Trump καταδικαστεί και φυλακιστεί, θα μπορούσε να συνεχίσει να θέτει υποψηφιότητα και πιθανώς να κατέχει ακόμη και το αξίωμα του προέδρου, αν δεν είναι πολύ απασχολημένος στο εργοστάσιο της φυλακής με την κατασκευή πινακίδων κυκλοφορίας. Ο Eugene Debs, ο σοσιαλιστής υποψήφιος, έβαλε ως γνωστόν υποψηφιότητα για την προεδρία από την ομοσπονδιακή φυλακή το 1920, λαμβάνοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους.

Υποθέτω ότι θα μπορούσαν να γίνουν προσαρμογές ώστε οι υπάλληλοι των φυλακών να μην κρυφακούσουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του ομοσπονδιακού κρατούμενου αριθ. 62953-804 και των Κινέζων και Ρώσων ηγετών. Ίσως οι σύνοδοι κορυφής θα μπορούσαν να διεξάγονται σε μεγαλύτερο κελί; Κρατικά γεύματα στην τραπεζαρία της φυλακής;

Ένα προηγούμενο χαμηλού επιπέδου: ο Joel Caston, ενώ εξέτιε ποινή για φόνο, εξελέγη το 2021 ως συμβουλευτικός επίτροπος γειτονιάς στην Ουάσιγκτον, D.C. Αλλά αυτή είναι μια συμβουλευτική θέση δύο ετών άνευ αποδοχών, λίγο διαφορετική από την προεδρία.

Εάν ο Trump φυλακιστεί και εκλεγεί πρόεδρος, ίσως το υπουργικό συμβούλιο του να επικαλεστεί την 25η τροπολογία και να τον κηρύξει ανίκανο να υπηρετήσει. Αλλά ο Trump πιθανώς θα επέλεγε προσεκτικά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν θα το έκαναν ποτέ αυτό. Εναλλακτικά, ίσως αν εκλεγεί, θα προσπαθήσει να δώσει χάρη στον εαυτό του;

Είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι να επιλέξουν για πρόεδρο έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για κακουργήματα ή πρόκειται να καταδικαστεί; Φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά πίστευα επίσης ότι ο Trump ήταν μη εκλέξιμος το 2016. Είναι αξιοσημείωτο ότι καθώς οι νομικές υποθέσεις εναντίον του Trump έχουν κερδίσει έδαφος φέτος, έχει επίσης αυξηθεί στις δημοσκοπήσεις των Ρεπουμπλικανών.

Μια εύλογη εικασία, που βασίζεται εν μέρει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μετά την ομοσπονδιακή δίωξη, είναι ότι οι διώξεις θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, ενώ θα τον πλήξουν στις γενικές εκλογές. Κοιτάζοντας μπροστά, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν πρέπει να χάσουν τη μπάλα όπως έκαναν το 2016, δίνοντας στον Trump βήμα χωρίς να τον ελέγξουν επαρκώς για τα γεγονότα. Πρέπει να επιτρέψουμε τη δημοκρατία, όχι να ενισχύσουμε έναν αντιδημοκρατικό δημαγωγό.

Trump

Συνολικά, νομίζω ότι ο Trump θα «πέσει». Αλλά ο εφιάλτης μου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διολισθήσουν σε ύφεση, για την οποία οι ψηφοφόροι θα κατηγορήσουν τον πρόεδρο Biden, ότι θα υπάρξει κρίση στη Μέση Ανατολή που θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και ότι θα υπάρξει υποψήφιος τρίτου κόμματος που θα αντλήσει περισσότερες ψήφους από τον Biden παρά από τον Trump. Ή ίσως ο Biden να έχει μια κρίση υγείας και o υποψήφιος των Δημοκρατικών να είναι η Kamala Harris, η οποία φοβάμαι ότι θα είναι μια ουσιαστικά πιο αδύναμη υποψήφια. Εν ολίγοις, η εκλογή του Trump στην προεδρία φαίνεται απίθανη, αλλά όχι αδύνατη – και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Ένας εν ενεργεία πρόεδρος να κυβερνά πίσω από τα κάγκελα; Είναι εντελώς αδιανόητο – σωστά; Αυτή η αβεβαιότητα θα είναι μια τραγωδία για το έθνος μας.

Όπως δημοσιεύτηκε στους New York Times