Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η σύνοδος κορυφής (COP26) για το κλίμα, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, να παροτρύνει τους ηγέτες να κάνουν πιο άμεσα, συγκεκριμένα βήματα για να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία του 2015, στο Παρίσι. Τότε τα έθνη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων και εκπομπών ρύπων για να διατηρήσουν την θερμοκρασία της Γης κάτω από τα καταστροφικά επίπεδα.

Παρά τις δεσμεύσεις τους, το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα στο νερό, γι’αυτό και ο ίδιος προέτρεψε να δείξουν μεγαλύτερη φιλοδοξία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, που καταστρέφουν το κλίμα.

https://www.intronews.gr/8025-2-cop26-apokleismos-koinotiton-1-planiti

«Όλοι μας έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε. Όλοι έχουμε δουλειά να κάνουμε, όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες για το κλίμα», είπε ο Ομπάμα σε μια σύνοδο για τα νησιωτικά έθνη στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων των οποίων η ύπαρξη απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθώς η Γη υπερθερμαίνεται.

«Αλλά όσοι από εμάς ζούμε σε πλούσια έθνη, όσοι από εμάς βοηθήσαμε να επισπευσθεί το πρόβλημα» της υπερθέρμανσης του πλανήτη, «έχουμε ένα πρόσθετο βάρος».

Όπως είπε, και ο ίδιος είναι «ένα παιδί από νησί», περιγράφοντας τα νησιά ως ένα «καναρίνι μέσα σε ανθρακωρυχείο» και καλώντας σε δράση για το κλίμα. «Τα νησιά μας απειλούνται περισσότερο από ποτέ» είπε επαινώντας τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, που τους έδωσε την προσοχή που τους αξίζει. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε μια σκληρή αλήθεια, λέγοντας πως μόνο αν οι ψηφοφόροι πιέσουν τις κυβερνήσεις τους με την απειλή της ψήφου, τότε εκείνες θα πάρουν ουσιαστικά μέτρα.

Έκλεισε δε, την ομιλία του με μια χαβανέζικη παροιμία: «Ενωθείτε για να προχωρήσετε» και κατέληξε: «Είναι μια υπενθύμιση ότι αν όλοι θέλουμε να κάνουμε κουπί με κανό, καλύτερα να κωπηλατήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και την ίδια στιγμή, κάθε κουπί πρέπει να κινείται ταυτόχρονα με τα άλλα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε».

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Τουβαλού, Simon Kofe, προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση και έβγαλε ομιλία μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να δείξει πως η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει από τη χαμηλή θερμοκρασία, με  το νησιωτικό έθνος στον Ειρηνικό, να πλήττεται πρώτο.