Κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις παίρνουν δραστικά μέτρα, προκειμένου να μειώσουν το διοξείδιο του άνθρακα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν γνωρίζουμε αν το νέο μέτρο που έθεσε η Βαρκελώνη θα φέρει καρπούς, ωστόσο είναι μια καλή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Όπως γράφει το Treehugger, το νέο project είναι οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να γίνει για την ακρίβεια βασικός τρόπος μετακίνησης.

Επί της ουσίας, αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι να παραδώσουν για απόσυρση τα παλιά τους βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και ως αντάλλαγμα θα έχουν δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών σε όλα τα μέσα μεταφοράς, για τρία χρόνια.

https://www.intronews.gr/9277-2-gambia-klimatiki-krisi-rizi-katastrofi

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που ζητούν τα αυτοκίνητα για απόσυρση με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό, η Βαρκελώνη το πάει πολλά επίπεδα μακριά. Οι πολίτες που θα προχωρούν σε αυτή την κίνηση, θα παίρνουν αυτόματα την κάρτα T-verda, τη στιγμή που θα παραδίδουν το αμάξι τους.

Αναφορικά με τους υπεύθυνους του προγράμματος, οι πολίτες αρχικά θα κρατήσουν αρκετά χρήματα στην τσέπη τους, όχι μόνο από την κάρτα που δεν θα πληρώσουν, αλλά και από τα έξοδα που προκαλούνται από τα προβληματικά αυτοκίνητα τους, καθώς και το κόστος της βενζίνης.

https://www.intronews.gr/8999-2-klimatiki-krisi-chorismous-albatros

Τώρα, αν αυτό πάει καλά και το ακολουθήσει κόσμος, τότε σίγουρα θα πρόκειται για ένα κερδισμένο μεγάλο στοίχημα, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία της Βαρκελώνης. Διότι θα μειωθεί το κόστος των επισκευών στους δρόμους, τα τροχαία ατυχήματα, αλλά και έξοδα που έχουν σχέση με τη διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

(Φωτογραφία: Unsplash)