Μια νέα μελέτη που ανέλυσε το σπέρμα περισσότερων από 30.000 ανδρών στην Κίνα, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους. Και όμως η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος. Συγκεκριμένα, την κινητικότητα του και την ικανότητα του να πηγαίνει προς την σωστή κατεύθυνση.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να βρουν αν υπάρχει κάποια σύνδεση στα προβλήματα γονιμότητας και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα αποτελέσματα από τις μελέτες είναι συχνά ασυνεπή μεταξύ τους και περίπλοκα, για αυτό και δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση.

Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των ρυπογόνων σωματιδίων στον αέρα, τόσο μεγαλύτερη η συσχέτιση με την κακή ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με την μελέτη στο περιοδικό JAMA Networks. «Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα μικρότερα σε μέγεθος σωματίδια μπορεί να είναι πιο ισχυρά από τα μεγαλύτερα όσον αφορά την κακή κινητικότητα του σπέρματος», έγραψαν οι ερευνητές. Οι άνδρες σε αναπαραγωγική τους ηλικία, θα πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Έτσι, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tongji στη Σαγκάη εξέτασαν αρχεία δεδομένων από συνολικά 33.876 άνδρες από 340 κινεζικές πόλεις, ηλικίας 34 ετών κατά μέσο όρο, με ποικίλο βαθμό έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ τους. Επίσης, οι γυναίκες τους έμειναν έγκυες μέσω υποβοηθούμενης τεχνολογία αναπαραγωγής μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2019.

Πώς επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση το σπέρμα

Στην συνέχεια ανέλυσαν την ποιότητα του σπέρματος σε σχέση με το εάν οι συμμετέχοντες είχαν εκτεθεί σε ποσότητες σωματιδίων μικρότερης σε διάμετρο από 2,5 μικρόμετρα, ανάμεσα σε 2,5-10 και σε 10 μικρόμετρα. Ακόμα, χωρίστηκαν σε διάφορες φάσεις «κλειδιά» των 90 ημερών πριν από την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο για εκσπερμάτωση. Για να καθορίσουν την ποιότητα του σπέρματος, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παράγοντες όπως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος.

Ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο ένας συμμετέχων εκτίθεται σε μικρότερα σωματίδια, τόσο χαμηλότερη ήταν η συνολική κινητικότητα του σπέρματος. Επίσης, παρατήρησαν την αδυναμία του σπέρματος να κολυμπά προς τα εμπρός. Συγκεκριμένα, το σπέρμα αυτών που είχαν εκτεθεί σε σωματίδια μικρότερης διαμέτρου από 2,5 μικρόμετρα κατέγραψε μια εκτιμώμενη μείωση της κινητικότητας του κατά 3,6%. Από την έκθεση σε σωματίδια διαμέτρου 10 μικρομέτρων, υπήρχε 2,44% λιγότερη κινητικότητα του σπέρματος. Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια, τόσο πιο πιθανό είναι να μπουν βαθύτερα στους ανθρώπινους πνεύμονες.

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης είναι πιο εμφανείς όταν η έκθεση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του αρχικού μέρους των 90 ημερών δημιουργίας σπέρματος, δηλαδή κατά την σπερματογένεση, παρά στις άλλες δύο φάσεις. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να σημαίνει ότι τα σωματίδια επηρεάζουν το σπέρμα σε γενετικό επίπεδο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όλα αυτά είναι απλώς εικασίες και πρέπει να γίνει πιο ενδελεχής έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Photo: deon-black/ Unsplash.com