Η εξόρυξη χρυσού στον Αμαζόνιο αναπτύσσεται ραγδαία, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει κάποιος τις ποσότητες παράνομου χρυσού που εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την πληροφορία επιβεβαίωσε έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Περίπου το 30% της παραγωγής χρυσού στην Βραζιλία, λέγεται πως έχει εξορυχθεί παράνομα, κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Αμαζονίου. Η έρευνα διεξήχθη από δημόσιους συντελεστές και από το Δικαστικό Πανεπιστήμιο Minas Gerais.

Μια καταγγελία, η οποία βασίστηκε στην έρευνα και κατατέθηκε την Δευτέρα, στρέφει την προσοχή σε τρεις μεγάλες εταιρείες χρυσού. Οι καταγγέλοντες απαιτούν οι εν λόγω εταιρείες να πληρώσουν παχυλά πρόστιμα και να παύσουν όλες τις δραστηριότητες τους, με την κατηγορία ότι το 2019-20, εμπορεύτηκαν 4.3 τόνους παράνομου χρυσού από την άνομη πολιτεία Pará, μια περιοχή που είναι γνωστή για την παράνομη εξόρυξη χρυσού που συνδέεται με την αποψίλωση των δασών, την δηλητηρίαση από υδράργυρο και τις βίαιες διαμάχες μεταξύ των ιθαγενών.

Σχετική ανεξάρτητη έρευνα, με την ονομασία Mapbiomas analysis, που δημοσιεύτηκε επίσης τη Δευτέρα, δείχνει πως οι εξορύξεις σε περιοχές ιθαγενών έχουν αυξηθεί στο εξαπλάσιο ενώ τετραπλασιάστηκαν οι εξορύξεις σε προστατευόμενες από το κράτος περιοχές.

Η απόσπαση χρυσού από αυτές τις περιοχές απαγορεύεται. Οι εκσκαφείς συνήθως χρησιμοποιούν υδράργυρο για να καθαρίσουν τον χρυσό που αποσπούν, ουσία η οποία δηλητηριάζει ποταμούς, από τα οποία πίνουν νερό οι ιθαγενείς με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται τρίτο στις εισαγωγές βραζιλιάνικου χρυσού. Ο συντάκτης της έρευνας, μίλησε στο Unearthed πως η απουσία διαφάνειας στην αλυσίδα εμπορίας χρυσού, σημαίνει πως είναι αδύνατον να πει κανείς με βεβαιότητα πως δεν εισάγεται καμία ποσότητα παράνομου χρυσού στην βρετανική αγορά.

Από τους 174 τόνους του εμπορεύσιμου χρυσού κατά την περίοδο 2019-2020, τουλάχιστον 49 τόνοι ήταν παράνομοι, εκ των οποίων το 90% προήλθε από τον Αμαζόνιο, ορίζει η έρευνα. Αυτό προκαλεί κοινωνικο-περιβαλλοντική ζημιά περίπου 4.43 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο παράνομος χρυσός εκτιμήθηκε γύρω στα 170 εκατομμύρια ευρώ και συνδέθηκε με 21.000 εκτάρια αποψιλωμένων δασών του Αμαζονίου.

Ένας δεύτερος σύμβουλος εξορύξεων, είπε στο Unearthed, πως ανεξάρτητοι χρυσορύχοι – που συνήθως προέρχονται από φτωχές περιοχές και έχουν ελάχιστες επιλογές εργασίας, πολλές φορές αναγκάστηκαν να εξορύξουν χρυσό παράνομα, αφού ο νόμιμος τρόπος απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κρατικό νόμο της Βραζιλίας, χρυσός που έχει παρθεί από μικροεμπόρους – τους λεγόμενους garimpos, πρέπει να πωλείται ως οικονομικό απόκτημα σε επίσημα αναγνωρισμένη εμπορική εταιρεία, η οποία έχει άδεια να εξάγει χρυσό από την κεντρική τράπεζα.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο γεγονός πως μόνο τρεις εμπορικές εταιρείες ευθύνονται για το συντριπτικό ποσοστό του 71% του παράνομου χρυσού.

Υπάρχουν πάνω από 9.000 είδη δέντρων που δεν γνωρίζουμε – Το 40% αυτών βρίσκεται στην Νότια Αμερική

Οι καταστροφικές εξορύξεις που αποψιλώνουν τον Αμαζόνιο

Αμαζόνιος

Ενώ οι υλοτόμοι κόβουν πολύτιμα δέντρα και αφήνουν τα υπόλοιπα που δεν είναι τόσο κερδοφόρα, οι ανθρακωρύχοι κόβουν τα πάντα. Εν τω μεταξύ, ο υδράργυρος που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του χρυσού, δηλητηριάζει τα ποτάμια και μεταφέρει τη βλαβερή ουσία εκατοντάδες μίλια πιο πέρα.

Οι ευκαιρίες που δίνει ο χρυσός, ελκύουν τους απατεώνες, οι οποίοι φέρνουν στην περιοχή την πορνεία, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την βία. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, αρκετά εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια προστατευόμενης περιοχής έχουν καταστραφεί εξαιτίας των εξορύξεων και της υλοτομίας.

Ο Thomas Lovejoy, Αμερικανός βιολόγος, που εργάστηκε δεκαετίες στις αρχές της περιοχής του Αμαζονίου, λέει πως «παρατηρούνται ιστορικές ξηρασίες κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια. Το πρόβλημα με τις ξηρασίες είναι ότι τα ποτάμια εξατμίζονται και έτσι προκαλούνται περισσότερες πυρκαγιές που συμβάλλουν στην αποψίλωση του Αμαζονίου. Ο Αμαζόνιος παράγει περίπου το 20% του νερού παγκοσμίως. Αν το σύστημα πληγεί λίγο ακόμη, δεν θα είναι πια σε θέση να αποκατασταθεί και θα μετατραπεί σε σαβάνα. Είμαστε πραγματικά στο χείλος του γκρεμού.»

Πηγή: The New Yorker / Unearthed