Μπορεί να μην θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές από την φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όμως εκτός από τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε, χάθηκαν αμέτρητα ζώα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν να τα σώσουν. Κάποια από αυτά κάηκαν ζωντανά και άλλα έπαθαν ασφυξία από τις αναθυμιάσεις, με την εικόνα μια μέρα μετά να είναι αποκαρδιωτική. Μερικά από τα άλογα, τρόμαξαν από την φωτιά, και στην προσπάθεια να ξεφύγουν έτρεξαν μέσα στις φλόγες.

Οι ήρωες της διπλανής πόρτας, οι πυροσβέστες, αλλά και όλοι όσοι μπορούσαν συνέβαλαν στο να σώσουν όσα από τα ζωντανά μπορούσαν. Σκύλοι απομακρύνθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους από τις κατοικίες και κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού να δίνει τις πρώτες βοήθειες σε ένα τετράποδο. Ακόμα, προσπάθησαν να περιορίσουν την φωτιά που απειλούσε τα μελίσσια της περιοχής.

Η διευθύντρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Λίλιαν Ντιντή γνωστοποίησε πως έως αυτή την ώρα έχουν μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου περίπου 200 άλογα, ενώ δεκάδες άλλα μεταφέρονται με φορτηγά. Το έργο της μεταφοράς είναι δύσκολο καθώς κλείνουν συνεχώς οι δρόμοι. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν για παράδειγμα άλογα σε φορτηγά που δεν μπορούν να διασχίσουν την Κύμης που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Δεκελείας και πρέπει να πάνε μέσα από Αχαρνές, από Μενίδι. Ελπίζουμε σήμερα το βράδυ να ολοκληρωθεί η μεταφορά των αλόγων στο Μαρκόπουλο», εξηγεί.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια περισυλλογής των ελεύθερων αλόγων – κάποια έχουν ήδη διασωθεί και η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, απευθύνει έκκληση στους πολίτες που βλέπουν ελεύθερα άλογα να καλούν στο τηλέφωνο 22990-49350, ώστε κλιμάκιο ειδικών να τα περιμαζέψει. Μόλις τα άλογα φτάνουν στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου δέχονται την φροντίδα κτηνιάτρων και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει τραυματιστεί κανένα. Το έργο ωστόσο της μεταφοράς τους ήταν δύσκολο, καθώς τα άλογα δεν μπορούν να στοιβαχτούν μέσα σε φορτηγά, και οι δρόμοι παράμεναν κλειστοί.

Όσα και από τα ζώα αυτά και αν σώθηκαν, και χωρίς να υπονομεύω καμία από τις κινητοποιήσεις και τις προσπάθειες, δεν ξεχνάμε πόσα ακόμα μπορεί να έγιναν στάχτη ή βρέθηκαν απανθρακωμένα. Υπήρξαν και εκείνοι που δεν είχαν «χώρο» στο αμάξι τους για το κατοικίδιο τους, το οποίο εγκατέλειψαν μέσα στην πύρινη λαίλαπα.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και πρόκειται για μια τεράστια απειλή για το ζωικό βασίλειο. Στην καταστροφική φωτιά στην Αυστραλία, τον Ιούλιο του 2020, σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ζώα σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της. Οι εικόνες με τα τραυματισμένα από την φωτιά κοάλα και καγκουρό, να σφαδάζουν μέσα στα δάση από τον πόνο, έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας.

Τα ευρήματα σήμαιναν ότι ήταν μια από τις «χειρότερες καταστροφές άγριας ζωής στη σύγχρονη ιστορία», όπως δήλωσε η WWF, και έχει σημάνει το καμπανάκι κινδύνου. Οι φλόγες σάρωσαν όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας το περασμένο καλοκαίρι, καίγοντας θάμνους και σκοτώνοντας τουλάχιστον 33 ανθρώπους. Θηλαστικά, ερπετά, πουλιά και βάτραχοι πέθαναν στις φλόγες ή από την απώλεια του οικοτόπου τους. Ακόμα και αν κατάφεραν να ξεφύγουν, είναι πιθανό να πέθαναν από τις συνθήκες και από την έλλειψη φαγητού.

Το ίδιο συνέβη και στην φωτιά στον Αμαζόνιο, όπου πιστεύεται ότι εκατομμύρια ζώα πέθαναν, αφού δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Οι επιστήμονες δήλωσαν στο AFP ότι περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ζώα έχασαν την ζωή τους στις φλόγες που έκαψαν τις προστατευόμενες δασικές περιοχές της περιοχής, καθώς και τις τροπικές σαβάνες της περιοχής Chiquitania. Τα άλλα 1,8 εκατομμύρια ζώα που πιθανότατα έχουν χαθεί περιλαμβάνουν βατράχους, μυρμηγκοφάγους, καθώς και πιο αργά και μικρότερα πλάσματα όπως οι βραδύποδες, τα αρμαντίλο, τα έντομα και τα ερπετά.

Όλες αυτές οι ανυπολόγιστες σε μέγεθος και επαναλαμβανόμενες ζημιές συμβάλλουν στο να καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα του κάθε τόπου, κάτι που μελλοντικά θα οδηγήσει πολλά ζώα να βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Η ζωή τους για κάποιους ίσως να ακούγεται μικρή και ασήμαντη μπροστά σε αυτή των ανθρώπων, όμως κανείς δεν μπορεί να μην αναλογιστεί τις συνέπειες που θα υπάρξουν στο περιβάλλον.