Εφευρέθηκε πριν 1.200 χρόνια, από τους ηγέτες της περιοχής Moorish. Πρόκειται το σύστημα άρδευσης της Βαλένθια, το οποίο αποτελεί μοντέλο βιώσιμης γεωργίας για την σύγχρονη περιβαλλοντική μελέτη. Η καρδιά του Mercado Centra, φημίζεται για τα φρούτα και τα λαχανικά της, ζουμερά και με έντονο χρώμα, καλλιεργούνται όλα στην La Huerta της Βαλένθια, ένα σύμπλεγμα αγορών και κήπων που εκτείνεται περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος της πόλης. Το μυστικό της λαχταριστής αυτής σοδειάς, κρύβεται στα δαιδαλώδη κανάλια των ιθαγενών που έζησαν στην περιοχή πριν χιλιάδες χρόνια.

Η Encarna Folgado, ιδιοκτήτρια καταστήματος μαναβικής, που λειτουργεί την επιχείρηση της για περισσότερα από 45 χρόνια, αγοράζει εποχικά λαχανικά απευθείας από τους παραγωγούς που εργάζονται στις πεδιάδες της La Huerta.

Δίπλα στα φασόλια, θα βρεις αφράτα μπρόκολα, γυαλιστερές κόκκινες πιπεριές, μεγάλους βολβούς σκόρδου και κρεμμύδια. Όλα μαζί, αποτελούν την ετήσια παραγωγή της περιοχής, παρά το γεγονός ότι τα χωράφια της περιτριγυρίζουν την τρίτη, κατά σειρά, μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Μελέτη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα

Οχτώ κύρια κανάλια ύδρευσης, γνωστά ως acequías, αποσπούν νερό από τον ποταμό Turia, το οποίο αργότερα μεταφέρεται αυτόματα με την βοήθεια της βαρύτητας σε μικρότερα ρυάκια, τα οποία κατανέμουν το νερό σε όλα τα χωράφια. Η ποσότητα νερού που κατανέμεται δεν μετράται ποσοστιαία αλλά με το πόσο ομαλά κυλάει το κάθε ρυάκι.

Πώς λειτουργεί το σύστημα ύδρευσης

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επαρκές σύστημα, αφού κάθε ρυάκι δέχεται την ίδια ποσότητα νερού για το ίδιο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το καθένα, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί μείωση νερού, ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας. Το αποτέλεσμα; Μια ποικίλη σοδειά. Ποικιλίες ρυζιού που καλλιεργούνται εδώ και αιώνες, φυτρώνουν στα χωράφια της λίμνης Albufera, νότια της πόλης, ενώ μοναδικά είδη τροφίμων, όπως το chufa ή τα tiger nuts (που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός γαλακτώδους ποτού στη Βαλένθια, το horchata), φυτρώνουν στο βόρειο τμήμα.

Το σύστημα ύδρευσης που υιοθετήθηκε στην περιοχή, επιτρέπει την συνύπαρξη των μελιτζάνων, των πορτοκαλιών, των ελιόδεντρων και των αγκινάρων.

Η όλη διαδικασία, συντίθεται από έναν κοινωνικό οργανισμό, ο οποίος κυβερνά την La Huerta για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Το Tribunal de las Aguas de la Vega de la València, ιδρύθηκε περίπου το 960 μ.Χ, και για αυτό θεωρείται επισήμως ένας από τους παλαιότερους δικαστικούς οργανισμούς. Αποτελείται από οχτώ παραγωγούς, που έχουν ψηφιστεί από εκπροσώπους κοινοτήτων που λειτουργούν τα αρδευτικά κανάλια και οι συναντήσεις τους γίνονται τα απογεύματα της Πέμπτης.

Με την επιτροπή να αποτελεί ένα συνεχόμενα παρόν σύστημα, η χρήση της γης εξελίσσεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου: «Έχει γίνει της μόδας η συζήτηση γύρω από την βιωσιμότητα, όμως για εμάς αυτό αποτελεί την ιστορία της La Huerta», δηλώνει ο κος. Miquel Minguet, CEO της Horta Viva, «προσαρμόζουμε την σοδειά σε κάθε περίοδο, την μεταβάλουμε, αρκετά και πολύ συχνά, ώστε να τη διατηρήσουμε ζωντανή».

Η συγκεκριμένη μέθοδος προσαρμογής, στην περίπτωση της La Huerta, αποτελεί μια επέμβαση που όχι απλά βελτίωσε σημαντικά της υπάρχουσες συνθήκες καλλιέργειας, αλλά φαίνεται να αποτελεί πιθανή βιώσιμη λύση σε μείζοντα ζητήματα της σύγχρονης γεωργίας. Από τον Ιούλιο του 2019, η Βαλένθια έγινε η βάση του CEMAS (Παγκόσμιο Κέντρο Βιώσιμης Αστικής Τροφής), μιας πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την τροφή στις μελλοντικές γενιές.

Πηγή: BBC