Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τις εκλογές και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε πραγματικά να καταλάβουν ότι ο λαϊκισμός και η στρέβλωση της πραγματικότητας τους έστειλε από το 31% στο 19% και όσο πάει θα κατεβαίνει. Βγήκε το πρωί ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης να ανακοινώσει ότι θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε έναν εργαζόμενο να εργάζεται με μισθολόγιο πλήρους απασχόλησης, ήτοι 8ωρου, σε διαφορετικούς εργοδότες, και αυτό που επέλεξαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ακούσουν ήταν ότι «επιτρέπει στον εργοδότη να επιβάλλει 16ωρο εργασίας στον υπάλληλό του». Την ίδια αντίληψη έχουν και στο ΚΚΕ.

«Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση “αν το θέλει ο εργαζόμενος”. Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των – ήδη χαμηλών – μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία “επιθυμία” των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες. Και αυτό – κατά τον κ. Γεωργιάδη – θα είναι «προσωπική απόφαση» του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται «επιλογή» την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας. Να μην διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα», λένε στην Κουμουνδούρου.

Αν κάποιος διαβάσει πρώτα αυτές τις ανακοινώσεις, θα τρέξει να ψάξει τις δηλώσεις που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης έχοντας διάθεση να του τα ψάλλει, πιστεύοντας ότι μίλησε για δυνατότητα 16ωρης εργασίας στην ίδια δουλειά.

Και μετά θα δει τις δηλώσεις του και θα αναρωτηθεί αν δεν έχει καταλάβει κάτι καλά που το κατάλαβαν στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ή αν τελικά η αντιπολίτευση, όχι μόνο η αξιωματική, έχει τόση έλλειψη κατανόησης ή έμφυτη τάση στο ψεύδος. Ώσπου θα φτάσει το 2027 και θα αναρωτιούνται τότε πώς γίνεται να πήρε η Νέα Δημοκρατία 40%.

Μια διευκόλυνση στον εργαζόμενο, που ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, έγινε «εργασιακός μεσαίωνας»

Μέχρι σήμερα, αν ένας άνθρωπος ήθελε να δουλεύει με πλήρη απασχόληση σε δύο εταιρείες, δεν του επιτρεπόταν. Μπορούσε μόνο μία με πλήρη απασχόληση και μία με μερική, με την εφορία να βαράει στ’ αυτιά όταν έκανε την φορολογική του δήλωση.

Με αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν που ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το κράτος θα δίνει τη δυνατότητα για δύο μισθολόγια και, εικάζουμε, ανάλογη φορολόγηση. Υποθέτουμε επίσης με την 2η εταιρεία να μην αποδίδει εισφορές κτλ. ενώ αδιευκρίνιστο είναι αν θα δικαιούται ο εργαζόμενος δώρο και από τις δύο.

Δεν λέει πουθενά το νομοσχέδιο, τουλάχιστον προς ώρας, ότι θα εξαναγκαστούν όλοι οι εργαζόμενοι να πιάσουν δεύτερη δουλειά.

Θέλει να κάψει κανείς τα εγκεφαλικά του κύτταρα ψάχνοντας από που απορρέει ο καταναγκασμός που αναφέρουν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ στις ανακοινώσεις τους.

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλοντας το νομοσχέδιο;

Ένας άνθρωπος θα έχει μια δουλειά. Αν δεν θέλει να πιάσει δεύτερη 8ωρη, πώς θα τον εξαναγκάσουν; Θα πάει μια άλλη εταιρεία και θα τον σύρει με το ζόρι να υπογράψουν σύμβαση και να δουλεύει; Αν πάλι ο ίδιος θέλει να δουλέψει 8ωρο κάπου αλλού, σε ώρες διαφορετικές από την υπάρχουσα δουλειά του, πάλι, πώς προκύπτει καταναγκασμός και 16ωρη εργασία; 8+8 θα είναι. Δύο εταιρείες, δύο εργοδότες.

Είναι άλλο το «καλύτερα να πιέσουν τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς για να μη χρειαζόμαστε δεύτερη 8ωρη δουλειά» και άλλο το «η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρνουν ένα νομοσχέδιο που δεν αφήνει επιλογή στον εργαζόμενο από το να δουλεύει 16 ώρες».

Μέσα σε λίγες ώρες αναπτύχθηκε αυτή η ρητορική στα social media, όπου γίνεται λόγος για ακόμα μια κίνηση εξαθλίωσης του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η ίδια τακτική που έδιωξε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους το 2019 και τους έσπρωξε προς τη Νέα Δημοκρατία, συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ – το ΚΚΕ το αφήνουμε εκτός κουβέντας γιατί στον Περισσό ζούσαν πάντοτε σε έναν άλλο πλανήτη, δε ξαφνιάζουν κανέναν με την άρνηση της πραγματικότητας – και κάνει ανένταχτους πολιτικά ανθρώπους, που ίσως να μην ψήφισαν καν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, να αναρωτιούνται πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με αυτή την στάση πάντως, έρχονται αντιμέτωποι και με τους αρκετούς εργαζόμενους που θέλουν να βρουν δεύτερη δουλειά πλήρους απασχόλησης χωρίς να μπλέξουν με μπλοκάκι ή μαύρα.