Μετά από διαδοχικούς θριάμβους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, η Νέα Δημοκρατία υπέστη χθες, στον β’ γύρο των αυτοδιοίκητικών εκλογών, ξεκάθαρη ήττα την οποία αναγνώρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του 13 στα 13 στις Περιφέρειες, αλλά το κυβερνών κόμμα πήρε μόλις μία από τις πέντε που διεκδίκησαν χθες υποψήφιοι που στήριξε, αυτή της Πελοποννήσου.

Ο Δημήτρης Πτωχός ήταν ο μόνος που δικαίωσε τις προσδοκίες αλλά κι αυτός κέρδισε δύσκολα τον Πέτρο Τατούλη 52,77% έναντι 47,23. Από τις ήττες, η πλέον ηχηρή ήταν αυτή στη Θεσσαλία όπου η Νέα Δημοκρατία έδωσε αγώνα να στηρίξει τον Κώστα Αγοραστό, ο οποίος όμως έχασε με 20 μονάδες διαφορά από τον Δημήτρη Κουρέτα. Σε δεύτερο πλάνο, έρχεται το αρνητικό αποτέλεσμα στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο η απώλεια σε πέντε Περιφέρειες που δεν… χωνεύτηκε εύκολα στην Πειραιώς. Μεγάλο πλήγμα αποτέλεσαν οι ήττες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας είδαν τους Χάρη Δούκα και Στέλιο Αγγελούδη να κάνουν την ανατροπή. Στην περίπτωση του πρώτου μάλιστα αυτή η ανατροπή ήταν τεράστια καθώς ο κ. Δούκας κατάφερε μέσα σε μία εβδομάδα να τριπλασιάσει τα ποσοστά του.

Μητσοτάκης: Δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη ΝΔ

Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είπε το αυτονόητο.

«Δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία η αποψινή» τόνισε χαρακτηριστικά και στάθηκε στην ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή που αποτελεί πολύ ανησυχητικό σημάδι για το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη

«Θέλω καταρχάς να συγχαρώ όλους τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή. Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους.

Τώρα, ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της δεύτερης Κυριακής, σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή.

Είναι σαφές ότι υπήρξε μία, θα έλεγα, αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Στο κάτω – κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο.

Επίσης, θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Από εκεί και πέρα, ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα.

Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων.

Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες. Και, όπως είπα, η κυβέρνηση είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί τους».