Νέο δήμαρχο έχει και επίσημα ο δήμος Αθηναίων, αφού ο Χάρης Δούκας εκλέγεται με ποσοστό περίπου 55%. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας συγκεντρώνει 55,97% και ο Κώστας Μπακογιάννης 44,03%.

«Μετά τη μεγάλη έκπληξη του πρώτου γύρου, περιμένουμε – και το πιστεύουμε – την ανατροπή», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο νέος, πλέον, Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και συμπορεύτηκε αυτή την εβδομάδα με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Ζαχαριάδη.

Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Μπακογιάννης είχε συγκεντρώσει ποσοστο 41,35% και ο Χ. Δούκας 14,19% και φαινόταν πως ο δήμος Αθηναίων θα παραμείνει υπό τη δική του διοίκηση.

Το τελικό αποτέλεσμα προκαλεί μια έκπληξη, αφού ο κ. Δούκας πήγε από το 14% στο 55%+ με μικρότερη συμμετοχή ψήφων και οι αναλυτές αναφέρουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων Μπακογιάννη ήταν χαμηλότερη, δείγμα ενός εφησυχασμού.

Δήμος Αθηναίων: Θα παραμείνει ο Μπακογιάννης;

δήμος Αθηναίων Μπακογιάννης ήττα
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έκανε μάλιστα και δήλωση στις κάμερες με εμφανή τη συγκίνηση και την παγωμάρα του ταυτόχρονα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι συνεχάρη τηλεφωνικά τον κ. Δούκα, τον ευχαρίστησε για τον ποιοτικό πολιτικό συναγωνισμό σε όλο αυτό το διάστημα, εξέφρασε την ικανοποίηση για το έργο που αφήνει, δήλωσε μαζί με την ομάδα των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων διαθέσιμος να βοηθήσει τον νέο δήμαρχο και έκλεισε λέγοντας «προς τους Αθηναίους σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία μιας ζωής να σας υπηρετήσω. Βγαίνω από το δημαρχείο όπως μπήκα: με το κεφάλι ψηλά».

Η δήλωση του για διαθεσιμότητα στήριξης προς τον κ. Δούκα φέρνει το ερώτημα για το αν ο κ. Μπακογιάννης θα κρατήσει τη θέση του στο συμβούλιο της Αθήνας ή αν θα στρέψει το βλέμμα του σε πολιτικές διεκδικήσεις άλλου βαθμού, όπως οι επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Από τη μεριά του, ο νέος δήμαρχος κ. Δούκας δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η πόλη αλλάζει σελίδα. Ξέρω καλά πως ανέλαβα μεγάλη ευθύνη. Οι πολίτες κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να κάνουμε την Αθήνα όπως την ονειρευόμαστε. Ευχαριστώ τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναίο και σε κάθε Αθηναία για να κάνουμε την πόλη όπως της αξίζει. Το πιο ωραίο ταξίδι τώρα ξεκινάει. Μαζί θα τα καταφέρουμε».

«Δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη ΝΔ»

Ο δήμος Αθηναίων είναι ένα «οχυρό» που χάθηκε για τη ΝΔ και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα μήνυμα αλλαγων στην κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό.

«Θέλω καταρχάς να συγχαρώ όλους τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους, όπως είχα πει και την προηγούμενη Κυριακή. Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους.

Τώρα, ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της δεύτερης Κυριακής, σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή.

Είναι σαφές ότι υπήρξε μία, θα έλεγα, αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Στο κάτω – κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο.

Επίσης, θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Από εκεί και πέρα, ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα.

Για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες, να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων.

Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες. Και, όπως είπα, η κυβέρνηση είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί τους».