Νέα δημοσκόπηση ενόψει εκλογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, από την Interview που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας Politic.

Έντονη πολιτική ρευστότητα καταγράφεται δεδομένης της μεγάλης απόστασης που πρόκειται να διανύσουμε… για τις εκλογές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης εν συγκρίσει με τις βουλευτικές που πλησιάζουν, εξού και σημειώνεται σημαντικό ποσοστό πολιτών της Θεσσαλονίκης που μοιάζουν αναποφάσιστοι για το τι θα ψηφίσουν.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή», ο Κωνσταντίνος Ζέρβας διατηρεί προβάδισμα έναντι των συνδιεκδικητών του δήμου, ωστόσο αυτό συρρικνώθηκε ελαφρώς, με τον νυν δήμαρχο να λαμβάνει το 23,5% των ψήφων (από 23%), ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης ανέβηκε στο 14,5% (από 13,1%). Στην τρίτη θέση έρχεται ο Γιώργος Ορφανός με 6,6%, αντί για 9,6% που είχε συγκεντρώσει στην προηγούμενη μέτρηση.

Ο Σπύρος Πέγκας είναι στο 5% (από 4%), ο Άκης Σακισλόγου είναι σταθερά στο 4,9%, ο Δρόσος Τσαβλής ανεβαίνει στο 4,5% (από 3,5%), ο Σάκης Τζακόπουλος είναι στο 3,2% και ο Ιωάννης Κουραννίδης στο 3%.

Κομβικής σημασίας σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο ανέρχεται σε 27,5%.

Μεταξύ του Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Στέλιου Αγγελούδη πάντως, το 29,3% των δημοτών της Θεσσαλονίκης απάντησε ότι θα ψήφιζε τον πρώτο, ενώ τον δεύτερο θα επέλεγε το 23,5%. «Κανέναν από τους δύο» απάντησε το 29,4% (από 35,3%).

Πολύ πιο ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα του νυν δημάρχου έναντι του Γιώργου Ορφανού, με το 29,8% των ερωτηθέντων να απαντά «Κωνσταντίνο Ζέρβα» (από 29,3%), ενώ η άλλη επιλογή συγκεντρώνει ποσοστό 15,5%.

Πάντως, ανάμεσα αν και σημειώνεται διψήφια διαφορά μεταξύ του Στέλιου Αγγελούδη και του Γιώργου Ορφανού, το 39,5% απάντησε ότι δεν θα επέλεγε «κανέναν από τους δύο».

Εκείνο που αξίζει ιδαίτερης μνείας, αφορά τα κριτήρια επιλογής ανάλογα με τα ζητήματα που ο καθένας τοποθετεί στην προγραμματική ατζέντα του, υψηλότερα.

Πιο αναλυτικά, αφενός ο τουρισμός και αφετέρου τα έργα υποδομής, όπως είναι αναμενόμενο απασχολούν στον μέγιστο βαθμό τους Θεσσαλονικείς. Μάλιστα, οι κάτοικοί της συμπρωτεύουσας, βλέπουν το μέλλον της Θεσσαλονίκης στον τουρισμό, όπως προκύπτει από την έρευνα, ενώ το εμπόριο συγκέντρωσε μόλις το 16,1% και τρίτη η βιομηχανία/βιοτεχνία με 15,7%.