Η μεγαλειώδη νίκη της ΝΔ έχει φέρει παγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που σε καμία περίπτωση δεν περίμενε αυτή την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας. Η ήττα με 20 ποσοστιαίες μονάδες (40,79%, ΣΥΡΙΖΑ 20,07%) έχει αφήσει τα στελέχη μουδιασμένα και αποσβολωμένα, με την επόμενη μέρα να μοιάζει δυσκολότερη από τη χθεσινή. 

Στη λακωνική δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα» και συνέχισε, λέγοντας πως «ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη», ευχαριστώντας παράλληλα τους ψηφοφόρους, αλλά και τα μέλη του κόμματος.

Η επόμενη μέρα και το ζήτημα της ηγεσίας

Σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο ούτως ώστε να γίνει μια πρώτη αποτίμηση και να αποφασιστεί εν συνεχεία ποια στάση θα κρατήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις διερευνητικές. Ο β’ γύρος των εκλογών, στις 25 Ιουνίου, ίσως φανεί πιο… εφιαλτικός για το άλλοτε πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς, μιας και οι επόμενες κινήσεις θα δείξουν αν το ποσοστό θα πάρει την κατιούσα ή θα παρουσιάσει μικρή αύξηση. 

Από χθες, πάντως, τίθεται το θέμα της ηγεσίας, όχι όμως και από τα στελέχη. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τσίπρας, οι αλλαγές που χρειάζονται θα γίνουν, αλλά προφανώς μετά τις δεύτερες κάλπες. Άλλωστε τώρα προέχει η ανασυγκρότηση μέχρι τις 25 Ιουνίου και μετά η ολική επαναφορά.