Λίγο ακόμα και θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία με σύστημα απλής αναλογικής. Με μια νίκη που θύμισε κάτι από Κωνσταντίνο Καραμανλή, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως εδώ και επτά χρόνια είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού συστήματος (μόλις τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ απέκτησε δημοσκοπικό προβάδισμα, το οποίο έκτοτε διευρύνει διαρκώς).

Το εκλογικό «double score» της Νέας Δημοκρατίας θύμισε άλλες εποχές, καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά της Μεταπολίτευσης με πρώτη αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις κάλπες της 17ης Νοεμβρίου του 1974.

Ο μπλε χάρτης

Χαοτική διαφορά καταγράφεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ενσωματωμένο το 96,24% των εκλογικών τμημάτων.

Η ΝΔ συγκεντρώνει το 40,79%, καταλαμβάνοντας 145 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07% με 72 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,51% με 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,21% με 26 έδρες και η Ελληνική Λύση 4,45% με 16 έδρες στη νέα πεντακομματική Βουλή.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το βράδυ της 21ης Μαΐου συνεπώς «όλη η Ελλάδα είναι μπλε» με τον χάρτη της Επικράτειας να είναι βγαλμένη από τα ωραιότερα όνειρα των υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανατροπή στους νέους

Επιπροσθέτως, με 31,5% έναντι 28,8%, η Νέα Δημοκρατία νίκησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην ηλικιακή κατηγορία των ψηφοφόρων 17-24 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι καταρρίφθηκαν οι παγιωμένες αντιλήψεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγαλύτερη απήχηση στη νεολαία από ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέδειξε ότι μπορεί να πείσει όλα τα ηλικιακά στρώματα για τη σταθερότητα της δεύτερης συνεχόμενης «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε, δε, ότι η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί μία από τις ανατροπές των εκλογών της 21ης Μαΐου, οι οποίες πιστώνονται κατά κύριο λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά, οι νέοι 17-24 ετών ψήφισαν ως εξής:

ΝΔ: 31,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 28,8%
ΠΑΣΟΚ: 10,5%
ΚΚΕ: 6,4%
ΜέΡΑ25: 5%
ΕΛ.ΛΥ.: 5,9%
Αλλο κόμμα: 11,9

Μητσοτάκης: «Πολιτικός σεισμός»

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη στις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό», δήλωσε περήφανος και συγκινημένος για το «εντυπωσιακό ποσοστό» και είπε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης -προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν νωρίτερα, με επικρατέστερη ημερομηνία την 25η Ιουνίου.

«Η συμμετοχή των αποδήμων μας ήταν ένα πρόσθετο ελπιδοφόρο μήνυμα. Ευχαριστώ όσους μας ανέδειξαν νικητές. Με την ψήφο τους έδειξαν πως αναγνώρισαν όσα κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμα, αυτό μας ζήτησαν με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Μας ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε.

Ο λογαριασμός της Νέας Δημοκρατίας στο Twitter ευχαρίστησε όσους την εμπιστεύτηκαν στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, συμπληρώνοντας πως «συνεχίζουμε σταθερά, τολμηρά και μόνο Μπροστά»!

«Η εμπιστοσύνη σας μεγαλώνει την ευθύνη μας. Συνεχίζουμε σταθερά, τολμηρά και μόνο Μπροστά! Σας ευχαριστούμε!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ήττα Τσίπρα στο χωριό του!

Τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για τις σημερινές εκλογές η Singular Logic, καθώς με ενσωματωμένο το 96,24% των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την ψήφο ακόμη και των συγχωριανών του στη δημοτική ενότητα Αθαμανίας στην Άρτα!

Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ήττα φέρνει εξελίξεις

Ψεύτικες δημοσκοπήσεις, χαλκευμένες ειδήσεις, μη συμμετοχή στα exit poll. Αυτά ήταν μερικά από τα επιχειρήματα των ανθρώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγες ώρες πριν προκειμένου να πείσουν για το ενδεχόμενο μίας πολύ μικρής ήττας ή ακόμα και μιας θριαμβευτικής ανατροπή.

Αντ’ αυτού, κατάφεραν να καταποντιστούν μετά από τέσσερα χρόνια αντιπολίτευσης στα οποία η χώρα αντιμετώπισε τόσες καταστροφές που μόνο εξωγήινοι δεν κατάβηκαν στον πλαντήτη μας.

Η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώθηκε στην αρνητική διαφήμιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης και όχι στις δεσμεύσεις του ίδιου του κόμματος για την επόμενη διακυβέρνηση του κόμματος της Αριστεράς. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η κοινωνία να μην «ακούει» την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα για τον οποίο είναι βαρύ πλέον στην Κουμουνδούρου και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ραγδαίες εξελίξεις σε περίπτωση νέας συντριβής στις επόμενες εκλογές.