Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο ο σχηματισμός βιώσιμης κυβέρνησης καθίσταται δύσκολη υπόθεση με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Μάλιστα, ο εκλογικός αναλυτής και συγγραφέας, Ανδρέας Δρυμιώτης, την Τετάρτη (28/03), ανέλυσε το πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε στο MEGA ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση, μετά τις επικείμενες εκλογές, απαιτείται το 46,5% αρκεί το ποσοστό των – εκτός Βουλής – κομμάτων να φτάσει το 8%. Χαρακτηριστικά, ο Ανδρέας Δρυμιώτης δήλωσε: «Για να σχηματιστεί κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών, χρειάζεται 46,5% και 8% να μείνουν απ’ έξω. Αν μια από τις δύο συνθήκες δεν υπάρξει, τότε δεν θα έχουμε 151 βουλευτές. Με τις προϋποθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν πιστεύω πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς απέκλεισε το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση».

Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Επομένως, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μένει να σχηματίσει κυβέρνηση είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει κάποιο από αυτά τα δύο κόμματα να βγάλει 33%. Με άλλα λόγια, για πολύ λίγο θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, επομένως γιατί να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη;».

Τι θα ισχύει για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε πιθανές δεύτερες εκλογές

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ανδρέας Δρυμιώτης μίλησε για τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις δεύτερες εκλογές, εάν αυτές απαιτηθούν, μιας και θα ισχύσει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Χαρακτηριστικά, ο εκλογικός αναλυτής και συγγραφέας σημείωσε: «Όσον αφορά στις δεύτερες εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία έβγαζε 34,2% στη Ν.Δ. και ρωτούσε εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση “τι θα ψήφιζαν στις δεύτερες”, τότε το ποσοστό αυτό έγινε 38%».

Κατόπιν, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτός που θα βγάλει ποσοστό 35% την πρώτη Κυριακή, θα βγάλει αυτοδυναμία στις δεύτερες. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και έχω την εντύπωση πως την πρώτη Κυριακή θα δούμε ποιος θέλουμε να κυβερνήσει και τν δεύτερη πώς θα θέλουμε να μας κυβερνήσει». Όσον αφορά στο πρώτο κόμμα, ο Ανδρέας Δρυμιώτης ανέφερε πως, ακόμα και μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η προτίμηση είναι στη Ν.Δ.

Photo credits: Eurokinissi