Η προεκλογική περίοδος κύλησε με το ΠΑΣΟΚ να έχει, η αλήθεια είναι, μια σταθερή θέση δια στόματος Νίκου Ανδρουλάκη. Πως σε περίπτωση που κληθεί, είτε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου είτε μετά τις επόμενες (25/6 ή 2/7, πιθανότατα πια 25 Ιουνίου) να συγκυβερνήσει, είχε μιλήσει για «τρίτο πρόσωπο» και για συγκυβέρνηση «είτε χωρίς Μητσοτάκη, είτε χωρίς Τσίπρα».

Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, η μπάλα δεν είναι πλέον στα χέρια του κ. Ανδρουλάκη. Κι αυτό διότι, με δεδομένο και το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής (υψηλότατο), η ΝΔ κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική και κλιμακωτό μπόνους 40 εδρών, ακόμη και με 34,7%! Και απόψε λαμβάνει σχεδόν 41%.

Κοντολογίς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να… χαριστεί στα τερτίπια του ΠΑΣΟΚ ή να μπει σε διαδικασία διαβούλευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή και θα στοχεύσει στην άνετη, ως δείχνουν τα αποτελέσματα, αυτοδυναμία των επόμενων εκλογών.

Με τις πρώτες εκτιμήσεις να δίνουν στη Νέα Δημοκρατία σαρωτική νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σκέφτεται οι δεύτερες εκλογές να γίνουν στις 25 Ιουνίου, μια εβδομάδα πριν από τις 2 Ιουλίου.

Οι σκέψεις αυτές υπάρχουν παρόλο που εκείνη την περίοδο θα είναι σε εξέλιξη οι πανελλαδικές εξετάσεις. Δεδομένου, όμως, ότι οι μαθητές θα δίνουν ειδικά μαθήματα, τα σχολεία αυτά θα υπάρχει δυνατότητα να μη γίνουν εξεταστικά κέντρα.