🗳️ Έδωσαν τροφή για συμπεράσματα οι δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις, του Mega και του ΣΚΑΪ. Στο megalo κανάλι η ΝΔ έχει 26,3% στην πρόθεση ψήφου (σύμφωνα με τη Metron Analysis) και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5% ενώ η Pluse στο φαληριώτικο κανάλι έδωσε 28,5% με 25% αντίστοιχα.

🗳️ Το σημαντικό όμως, σε κάθε δημοσκόπηση, είναι η αναγωγή επί των εγκύρων. Και σε αυτή η ΝΔ έχει 7,4 μονάδες διαφορά σύμφωνα με τη Metron και 4 μονάδες διαφορά σύμφωνα με την Pulse. Είχαν, χρονικά, προηγηθεί αυτή της Marc στον ΑΝΤ1 (στις 2,9 μονάδες η διαφορά, χωρίς όμως αναγωγή επί των εγκύρων) και στις 3,2 μονάδες διαφορά από τη MRB στο Open. Τι βγάζει ο μέσος όρος των τριών; Διαφορά 4,86% για τη ΝΔ ως πρώτο κόμμα, κάτι που ουδέποτε τα τελευταία έξι χρόνια έπαψε να είναι δεδομένο δημοσκοπικά.

🥷 Κουκουλοφόροι έσπασαν το αυτοκίνητο της Ολγας Γεροβασίλη χθες, επειδή νόμισαν ότι επρόκειτο για συνοδευτικό όχημα της αστυνομίας. Πού ήταν εκείνη την ώρα η πρώην υπουργός; Έμαθα ότι έπινε διπλό καπουτσίνο στου Jimmy’s στο Κολωνάκι…

🛤️ Η Νέα Δημοκρατία, ενόσω ήταν αντιπολίτευση, δεν σταύρωσε τα χέρια αναφορικά με τον ΟΣΕ. Ως και το 2020 είχαν υποβληθεί ερωτήσεις στη Βουλή από 22 βουλευτές της αναφορικά με «απαράδεκτες προσλήψεις οδηγών από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και «συνεχή υποβάθµιση του ΟΣΕ και πλήρη απαξίωση της γραµµής σύνδεσης ΟΣΕ Βόλου – Λάρισας». Προφανώς τούτο αφορά στον Χρήστο Σπίρτζη, μα και στον Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέως…).

💹 Δεν άρεσαν στους κυβερνώντες οι πρόσφατες δηλώσεις, που ήταν σαν διάγγελμα μέσω Tik-Tok, του Αλέξη Πατέλη. Ενώ η Ευρώπη τρέμει νέα κρίση και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τι ξημερώνει, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού εκστόμισε ότι «η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες και το δικό μας τραπεζικό σύστημα έχει κέρδη ενώ έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη». Περίσσευμα σιγουριάς; Αντίθετα, ο σαφώς πιο πράος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει κάνει ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις…

🟢 Σιγή ασυρμάτου στο ΠΑΣΟΚ για το ποιον θα βάλουν ως υποψήφιο βουλευτή Μαγνησίας, μετά την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να τεθεί εκτός ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαυτούρας. Μέχρι στιγμής πάντως ακούγονται διάφορα πρόσωπα όπως του δημοσιογράφου Γιάννη Αναστασίου που μέχρι τελευταία στιγμή συζητιόταν να είναι στο ψηφοδέλτιο, και του Τρύφωνα Πλαστάρα.

⚖️ Η αλήθεια είναι ότι αφενός πέρασε στα… ψιλά, αφετέρου η είδηση «δικαίωση για τον Ανδρέα Γεωργίου» γράφτηκε κατά κόρον λανθασμένα. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δικαιώθηκε, όχι για κάτι άλλο, αλλά για την προσφυγή του κατά της χώρας μας. όχι το ότι έπραξε καλώς (όσα έπραξε…) με τα στατιστικά στοιχεία. Σε άλλο ζήτημα αφορά. Και το σημαντικότερο είναι ότι η ευρωπαϊκή απόφαση αποτελεί κόλαφο κατά της Ελλάδας καθώς επί της ουσίας, λέει, ότι στον Γεωργίου καταπατήθηκε το ατομικό του δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

🇪🇺 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε λοιπόν τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που το 2010 είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους και είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος: επειδή φερόταν να κατέχει θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ήταν στην ΕΛΣΤΑΤ, επειδή δεν είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ για ένα διάστημα δέκα μηνών και επειδή δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

⚖️ Αν και εκείνος αθωώθηκε πρωτοδίκως, το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες και κρίθηκε αθώος για τις υπόλοιπες. Ο Γεωργίου κατήγγειλε λοιπόν ότι ο Άρειος Πάγος απέρριψε, χωρίς καμία αιτιολόγηση, το αίτημά του να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Και η δίκη, ευλόγως, θα ξαναγίνει.

😡 Ως ανέφερε και στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Βενιζέλος, η απόφαση «συνιστά κόλαφο και μάθημα κατά της ακατάβλητης αντιμνημονιακής συνωμοσιολογίας ως προς το ύψος του πρωτογενούς και του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στη μακρά περιπέτεια των μνημονίων». Αποτελεί βέβαια και μια μομφή και για την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και βέβαια τους ΣΥΡΙΖΑνελ που στήριξαν το αφήγημα της αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο.

⁉️ Αλήθεια, σύντροφοι, γιατί δεν έχουμε ακούσει το παραμικρό επί τούτου;

⤵️ Ως «υπερβολική» χαρακτήρισε την προβολή της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών ο Γιώργος Καρατζαφέρης στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση. Τι άλλο να σχολιάσει κανείς, τι…

👊 Αρχίζει να ραγίζει το γυαλί ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Δηµήτρη Παπαγγελόπουλο. Ούτε προτίθενται να τον βάλουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έστω σε τιµητική θέση, ούτε έβγαλαν κάποια ανακοίνωση μετά την ετυμηγορία. Σαν τον Κρόνο ο Αλέξης, τρώει τα παιδιά του…

🔵 Υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων θα είναι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές η σύζυγος του Κώστα Κεντέρη, Έλσα Εξάρχου. Μαζί με τον σύζυγό της, τα τελευταία χρόνια διατηρούν ένα ξενοδοχείο «στολίδι» στο Πάπιγκο Ζαγορίου, το οποίο έχει βραβευθεί και ως το καλύτερο ορεινό θέρετρο στη Νότια Ευρώπη.

🟢 Από το υπουργείο, στο δημαρχείο. Την υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής Δράμας με το ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Υγείας, Χρήστος Αηδόνης, που κατεβαίνει απέναντι στον νυν δήμαρχο Θανάση Ζούτσο που είχε βγει με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Μύλος. Πριν κάνα χρόνο είχε, ο Αηδόνης, πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα για να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στη Δράμα, τώρα που το θυμήθηκα.

🔴 Το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στον δήμο Βόλου, με υποψήφιο τον γνωστό δικηγόρο Νίκο Παπαπέτρο, εξετάζουν στελέχη των δύο χώρων για τις εκλογές του 2023. Αλλά πώς να τα βάλεις με τον Αχιλλέα Μπέο που δεσπόζει στην πόλη;

🔴 Ο νυν δήμαρχος του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ιωαννίδης, θα αναζητήσει την επανεκλογή του έχοντας την υποστήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Τη στιγμή που στη ΝΔ ακόμα ψάχνουν υποψήφιο. Υπάρχει μία πίεση προς τον Μίμη Φωτόπουλο ο οποίος όμως παραμένει επιφυλακτικός, ενώ ο άλλος της παρέας που θα μπορούσε να πάρει το χρίσμα, ο Γιώργος Γλώσσης, δεν δείχνει θετικός. Έχει περάσει από το πόστο, το 2012 μετά τον θάνατο του Νίκου Γιουτίκα.

📲 Από την εποχή του… χαλκού οι τηλεπικοινωνίες περνούν στην «εποχή του γυαλιού», με το μακρόπνοο πλάνο να έχει deadline ως το 2030. Τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Ελλάδα έχει εκδηλώσει πρόθεση να το ακολουθήσει. Παρά, βέβαια, τις ενέργειες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το όλο έργο της αποχαλκοποίησης περνάει μέσα από τα χέρια -και τα ταμεία, βεβαίως βεβαίως- των παρόχων, οι οποίοι έχουν ήδη δρομολογήσει επενδύσεις της τάξεως των 6 δισ. ευρώ, προς αυτή την κατεύθυνση.

🏗️ Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων στο Ελληνικό. Πρόσφατα, η Lamda ανακοίνωσε ότι έχει εισπράξει 26 εκατ. ευρώ από κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων του συγκροτήματος, που αφορούν στο 91% της πωλούμενης επιφάνειας. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα ξεκινήσει στα τέλη του, όπου και θα εισπραχθεί 25% του συνολικού τιμήματος.


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com