Εννέα ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, παρουσιάστηκε η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση, που αποτυπώνει τις επιπτώσεις της εθνικής τραγωδίας στο πολιτικό σύστημα.

Αρχικά, η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε, την Πέμπτη (09/03), στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έγινε από την εταιρεία MARC σε 1.241 άτομα, από τις 4 έως τις 7 Μαρτίου. Εν συνεχεία, τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Ν.Δ. ως κυβερνώσα παράταξη έχουν υποστεί πλήγμα στην εικόνα τους χωρίς, όμως, να χάνουν την πρωτοκαθεδρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., άλλωστε, δεν φαίνεται να πείθει τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επίσης, παραμένει σταθερό. Έτσι, η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι στις 4,6 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με 86% και ακολουθούν η ακρίβεια με 69%, η διαφθορά των πολιτικών με 23,1%, η εγκληματικότητα και η βία με 22,1%, τα ελληνοτουρκικά με 16,4%, ο πόλεμος στην Ουκρανία με 13,5%, οι φυσικές καταστροφές με 10,3% οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με 6,7%, το μεταναστευτικό με 5%, η υπόθεση του Παύλου Πολάκη με 4,4% και η πανδημία με 3,8%.

Στη συνέχεια, οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης απάντησαν κατά 12,1% πως το ανθρώπινο λάθος και η κακιά στιγμή ευθύνονταν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η πλειονότητα (87%) απάντησε πως υπάρχουν ευθύνες και αλλούς, οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν. Ακόμα, το υπόλοιπο ποσοστό των ερωτηθέντων επέλεξε να μην απαντήσει.

Όσον αφορά στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το 45,2% είπε να γίνουν στις 9 Απριλίου, δηλαδή 40 ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και το 46,4% προτίμησε τον Μάιο. Ακόμα, το υπόλοιπο ποσοστό των ερωτηθέντων επέλεξε να μην απαντήσει.

Επίσης, θετικά κρίνεται η κυβέρνηση από το 20,1% και μάλλον θετικά από το 21,9%. Απεναντίας, 18,4% αξιολόγησε μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση και το 38,3% αρνητικά. Επίσης, το υπόλοιπο ποσοστό των ερωτηθέντων επέλεξε να μην απαντήσει.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,9% (θετικές γνώμες) και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 28,5% (θετικές γνώμες), ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27,9% (θετικές γνώμες), ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 26% (θετικές γνώμες), ο Γιάνης Βαρουφάκης με 19,9% (θετικές γνώμες) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 16,2% (θετικές γνώμες).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και στο ερώτημα «ποιον πολιτικό εμπιστεύεστε περισσότερο;» αφού συγκεντρώνει το 34,5% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 22,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,6%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4,2%. Πάντως, το 22% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Επίσης, ως προς την κυβέρνηση που προτιμούν να προκύψει μετά τις εκλογές, η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. με 28,1% και ακολουθούν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (23,2%), κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. (15,8%) και αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (14,3%). Ακόμα, 18,6% δεν απάντησε.

Τι δείχνει η πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση

Απώλειες της Ν.Δ. κατά 2,9%, σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, καταγράφηκε στην πρόθεση ψήφου κατά τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, η κυβερνώσα παράταξη προηγείται με 29,6% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με 25%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 9,7%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% το ΜέΡΑ25 με 3,5%, το Έλληνες Για Την Πατρίδα με 3% και η Εθνική Δημιουργία με 1,3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,8% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 10%.

Photo credits: ΑΝΤ1