🔁 Αλλαγή πλεύσης μέσα σε 24 ώρες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από εκεί που, Τετάρτη βράδυ, είπε στους συνεργάτες του να… μαζέψουν βουλευτές και υπουργούς από τα τηλεοπτικά πάνελ (με αφορμή την ατάκα του Άδωνη για τρένα και Καραμανλή), μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ανέκρουσε πρύμναν.

🇺🇸 Και όχι, τούτα δεν έγιναν μετά από εισήγηση του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ αλλά με προσωπικές επιλογές του Μητσοτάκη. Μάλιστα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η προεδρική ομάδα στο Μαξίμου είναι ενοχλημένοι από τις προτάσεις και τις ιδέες του Γκρίνμπεργκ – και επικρατεί μεγάλη δυσφορία.

📺 Η νέα… οδηγία είναι ακριβώς αντίθετη: βγείτε και μιλήστε στον κόσμο, αναφέρετε το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση στεκόμενοι και στη γραμμή του πρωθυπουργού μετά τα Τέμπη: συγνώμη, συλλογική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και άμεσα μέτρα.

✖️ Ωστόσο, η τραγωδία των Τεμπών -κακά τα ψέματα- στα χέρια της ΝΔ «έσκασε». Είχε 4 ολόκληρα χρόνια να κάνει τομές στους σιδηροδρόμους και, φως φανάρι, δεν έπραξε το παραμικρό. Όταν το αντιληφθούν όλοι στην παράταξη, επικοινωνιακά θα το χειριστεί καλύτερα…

🔥 Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μην κατέβει στις προσεχείς εκλογές ο Κώστας Καραμανλής. Ας το πούμε, σωστό αίτημα είναι: ωστόσο, μετά το Μάτι, η Ρένα Δούρου κανονικά δεν ήταν υποψήφια; Ας κοιταχτούν στον καθρέπτη ορισμένοι.

🔚 Δεν το ζητά βέβαια μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και, σταδιακά, όλη η ΝΔ: μετά τον Θοδωρή Ρουσόπουλο ακολούθησαν Γιώργος Κουμουτσάκος, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Φωτεινή Πιπιλή. Κοντολογίς, στήριγμα εσωκομματικά δεν έχει ο Κώστας.

🏀 Ειρήσθω εν παρόδω, τι σχέση έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Μπαρτζώκας; Μην απαντήσετε «φίλος και προπονητής του Ολυμπιακού αντίστοιχα», αφενός είναι ευκολάκι, αφετέρου δεν ψάχνουμε αυτό. Αν, εντέλει (ως όλα δείχνουν) οι εκλογές διεξαχθούν στις 21 του Μάη, τότε το βράδυ μεγάλο μέρος της χώρας δεν θα βλέπει exit polls αλλά… τον τελικό του Final 4 στο Κάουνας της Λιθουανίας. Έτσι όπως πάει η ομάδα του Μπαρτζώκα, πολύ πολύ πιθανό είναι. Η στήλη ποντάρει για 28/5 πάντως…

🗓️ Ωστόσο από αργά χθες έμαθα κι άλλο ένα σενάριο. Ότι ο Κυριάκος σκέφτηκε προς στιγμή να… κάψει και την 21η του Μάη και ότι άρχισε να καλοβλέπει τη 2α Ιουλίου. Όσο πιο μακριά από τα Τέμπη, τόσο καλύτερα (επικοινωνιακά, πάντα). Την ίδια εικασία κάνουν και άνθρωποι του Νίκου Ανδρουλάκη. Άρα, σε αυτό το σενάριο, δεύτερες εκλογές αρχές Αυγούστου; 60% αποχή θα έχουν…

↗️ Ο οποίος Ανδρουλάκης διάβασε με ικανοποίηση τις πρόσφατες, εγκωμιαστικές προς τον ίδιο, δηλώσεις του Κώστα Σημίτη. Στη Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζουν πως είναι πολύ θετικό και σημαντικό το γεγονός ότι ο άλλοτε αρχηγός παίρνει μία τέτοια θέση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

❓ Αληθεύει ότι ο Θοδωρής Ζαγοράκης το σκέπτεται για να είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ;

🗣️ Ως… εξαφανισμένο χαρακτήριζαν μερικοί τον Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός Τουρισμού όχι μόνο τα έμαθε (και γέλασε) αλλά έκανε «ηχηρή» εμφάνιση χθες στο δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Και βγήκε την ώρα που βράζει το καζάνι της κοινωνικής οργής – ενώ άλλοι κρύβονται.

😡 Αντίθετα δεν κρύφτηκαν και έπαθαν… Άδωνη ο Νίκος Φίλης και η Πέτη Πέρκα, κάνοντας έξαλλο τον Αλέξη Τσίπρα. Οι «προεδρικοί» του ΣΥΡΖΑ τους χρεώνουν ότι με τις ακραίες τοποθετήσεις τους και τις άστοχες δηλώσεις τους (περί «δολοφόνων», «εγκληματιών» κλπ.) λειτουργούν αποτρεπτικά για τον ψηφοφόρο.

🤫 Εξ ου και ο Τσίπρας δεν θα αργήσει να κάνει δήλωση για τα Τέμπη. Δέκατη ημέρα σιωπής, η σημερινή.

🗳️ Οριστικά υποψήφιος στην Ηλεία θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τον οποίο ακουγόταν ότι θα όδευε για την Περιφέρεια Αττικής αλλά εντέλει ουδείς φρόντισε να κόψει τον δρόμο στον Γιώργο Πατούλη. Η κάθοδος στη γενέτειρά του (κατάγεται από την Αρχαία Ήλιδα) σημαίνει ότι κάποιος από τους νεοδημοκράτες της περιοχής θα μείνει εκτός – και δεν θα είναι ο νυν βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος. Μάλλον η… μπόρα παίρνει τον συνταξιούχο του ΕΦΚΑ, Νίκο Καλάκο, γνωστό από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του δίπλα στον Γιώργο Αυτιά.

🤝 Και απέναντι στον Πατούλη θα βρεθεί ο Γιώργος Ιωακειμίδης, νυν δήμαρχος Ρέντη – Νίκαιας, ως ανεξάρτητος μεν, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και του ΠΑΣΟΚ) δε. Επτά σερί φορές, από το 1994, ήταν δήμαρχος Ρέντη (και πλέον και Νίκαιας) μετατρέποντας την αυτοδιοικητική αντιπαράθεση του Οκτωβρίου σε ένα αβέβαιο ντέρμπι…

🟢 Στη Μεσσηνία υποψήφια µε το ΠΑΣΟΚ θα είναι η Αριστέα Καζάκου. Η δικηγόρος από την Κυπαρισσία έχει… βαρύ κοµµατικό και επιστηµονικό βιογραφικό. Γέννηµα-θρέµµα του κινήματος, παλιότερα αναπληρώτρια γραµµατέας της ΠΑΣΠ Νοµικής αλλά και ανιψιά του ηθοποιού Κώστα Καζάκου.

🪙 Θέμα ημερών είναι, μαθαίνω, η μεταβίβαση στη Thrivest του 11,25% που ελέγχει η Lyktos στην Παγκρήτια Τράπεζα. Η εταιρεία του Μιχάλη Σάλλα θα καρπωθεί 24 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει και η Thrivest των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη θα ελέγχει το 42% της Παγκρήτιας.