Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την οπαδική βία, με αφορμή τα επεισόδια στου Ρέντη και τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού.

Η σύσκεψη έληξε, αποφάσεις ελήφθησαν, ωστόσο τα στόματα των κυβερνητικών στελεχών παραμένουν ερμητικά κλειστά, μέχρι τη Δευτέρα, που θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης το γεγονός ότι παρών στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν «όλες οι σκληρές επιλογές» και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν πλέον την κεντρική κατεύθυνση ώστε να σχεδιάσουν τις ενέργειές τους. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος – σύμφωνα με παρισταμένους στη σύσκεψη – εμφανίστηκε έτοιμος για σκληρές αποφάσεις,  έχει ζητήσει με έμφαση να μην διαρρρεύσει το παραμικρό, ωστόσο στο τραπέζι των επιλογών είναι η διακοπή των πρωταθλημάτων του επαγγελματικού αθλητισμού, η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς φιλάθλους ή το κλείσιμο των Θυρών των οργανωμένων οπαδών. 

Πάντως αυτό το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθούν κανονικά όλα τα πρωταθλήματα σε ποδόσφαιρο (εκτός της Super League 1, λόγω της αποχής των διαιτητών), μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ καθώς ήδη υπήρχαν και ομάδες που είχαν ταξιδέψει για τις εκτός έδρας αναμετρήσεις τους…

«Δεν μας καλεί για καφέ»

 Τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη», στη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και τα οποία είχαν σαν συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού αστυνομικού, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που έγιναν λίγες ημέρες πριν στον Βόλο, στην εισβολή των Κροατων χούλιγκαν στη χώρα που είχαν ως κατάληξη τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, καθώς και σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι οποίες, πέρα από τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν ανθρώπινες ζωές, απομακρύνουν τους υγιείς φιλάθλους και τις οικογένειες από τα γήπεδα.  

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έλεγαν νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος από όσα έχουν γίνει και θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. «Ο Μητσοτάκης δεν μας καλεί για να πιούμε καφέ, προφανώς θα υπάρξει συμπέρασμα από τη συζήτηση», είχε πει συμμετέχων στο protothema.gr. Έτσι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος.

Το πνεύμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, είναι τώρα είναι η ώρα να ληφθούν δραστικές αποφάσεις. «Αυτό που έγινε είναι πέρα από κάθε περιθώριο ανοχής», έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr, δίνοντας έτσι το στίγμα και της σημερινής συζήτησης και των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Μαρινάκης: Τώρα, όσοι καταδικάζονται για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά επισήμανε «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αστυνομικού που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί βρέθηκε στο σημείο που όφειλε να είναι για να προστατεύσει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό να μην γυρίσει στο σπίτι του. Και προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και δυνατός στο σπίτι του» ανέφερε.

«Μιλάμε για εγκληματίες, δεν νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο βόλει ξέρουν τι σημαίνει φιλέ, σετ. Πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν χρώμα ούτε ομάδα. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Ήδη έχει εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα είναι η τρίτη παρέμβαση για μία σειρά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Τώρα, όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή», πρόσθεσε. 

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά είναι δυναμικά, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον αθλητισμό, τους φιλάθλους που θέλουν να πάνε με τις οικογένειές τους να δουν τον αγώνα»

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι θα πρέπει «να περιμένουμε έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες». 

Αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν και τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Η βίζα είναι ένα αίτημα διαχρονικό, είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, στο πλαίσιο μίας πολύ σημαντικής διμερούς συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Απεδείχθη πολύ σημαντική αυτή η επίσκεψη και για τη χώρα μας και για την Τουρκία». 

Μεγάλη μάχη για τη ζωή του δίνει ο 31χρονος αστυνομικός 

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή συνεχίζει να δίνει ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε στον μηρό από ναυτική φωτοβολίδα που του πέταξαν χούλιγκαν έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» το βράδυ της Πέμπτης στου Ρέντη.

Ο νεαρός αστυνομικός βρίσκεται σε καταστολή και διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας με τους γιατρούς να ανησυχούν για το αν μεγάλη απώλεια αίματος που είχε, του έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη. Ο 31χρονος έχασε πάρα πολύ αίμα, χρειάστηκε να του γίνει πολλαπλή μετάγγιση και οι γιατροί εξετάζουν αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόσχευμα στη μηριαία αρτηρία.

Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη ζωή του 31χρονου αστυνομικού με καταγωγή από Θεσσαλονίκη που ζει τα τελευταία 11 χρόνια στην Αθήνα. Η μητέρα του ήρθε στην Αθήνα εσπευσμένα και όλη η οικογένειά του βρίσκεται στο πλευρό του.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ο νοσηλευόμενος εξακολουθεί να βρίσκεται στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με ισχυρές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Χθες το πρωί οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο όπου έγινε διάνοιξη των μυικών διαμερισμάτων της κνήμης, εκτεταμένη εκτομή νεκρωμάτων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και συμπληρωματική αιμόσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα μπει στο χειρουργείο και το πρωί του Σαββάτου για να γίνει ξανά καθαρισμός στο τραύμα.

Το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, το μεσημέρι του Σαββάτου, αναφέρει:

«Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με σταδιακά μειούμενες δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Λόγω διαταραχών πηκτικότητας υπάρχει διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού που ελέγχεται επαρκώς με τοπικά αιμοστατικά και επίδεση. Δερματικό θερμικό έγκαυμα στον μηρό και πέριξ του τραύματος».