ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι στηρίζουν Αχτσιόγλου, ποιοι τους άλλους στις εσωκομματικές

Αχτσιόγλου και… άλλοι. Μερικά 24ωρα μετά την επισημοποίηση των υποψηφιοτήτων για την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη «στηθεί» τα πρώτα… στρατόπεδα.

Η Εφη Αχτσιόγλου, που θεωρείται πρώτο φαβορί για μια σειρά από λόγους, συγκεντρώνει τις περισσότερες δημόσιες στηρίξεις: Έλενα Ακρίτα, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλους, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

Δημόσια στήριξη έχουν εκδηλώσει επίσης στην Αχτσιόγλου οι πρώην βουλευτές Κώστας Ζαχαριάδης και Γιάννης Ραγκούσης, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και άλλα στελέχη της διεύρυνσης όπως οι Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ) και ο Νίκος Μπίστης (Γέφυρα) ο πρώην πρόεδρος της Βουλής (και μέλος της Ομπρέλας) Νίκος Βούτσης. Την Αχτσιόγλου στηρίζουν επίσης ο ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Αχτσιόγλου

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στηρίζουν αρκετοί λιγότεροι εν συγκρίσει με την Αχτσιόγλου – προ ώρας: οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης και Πέτη Πέρκα, πρώην υπουργοί, βουλευτές και στελέχη που πρόκεινται στην Ομπρέλα και τους 53 όπως οι Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Φίλης, Αννέτα Καββαδία, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Πάνος Λάμπρου, Κώστας Αθανασίου, Γιώργος Σταθάκης.

Τον Νίκο Παππά στηρίζουν οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Χρήστος Γιαννούλης, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας στο ρόλο του υπεύθυνου επικοινωνίας στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του.

Υπέρ του Στέφανου Τζουμάκα δεν έχει εκφραστεί κάποια στήριξη από στέλεχος ή παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ, ή από κάποιο πρόσωπο εκτός του κόμματος, μέχρι στιγμής. Πιθανόν ο ίδιος θα στοχεύσει απευθείας σε ένα τμήμα της βάσης και των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, πασοκογενούς προέλευσης.

Αχτσιόγλου

Πρωτόγνωρο…

Αρκετές πυρκαγιές ξέσπασαν λόγω καύσωνα, άλλες όμως τουλάχιστον ύποπτα. Ήδη στην Καλαμάτα συνελήφθη εμπρηστές, οι αρχές εξετάζουν δεδομένα κι από άλλες περιοχές. Και δεν είναι πολιτικό το θέμα.

Τούτο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι εν μέσω δεκάδων λαθών και παραλείψεων, εν μέσω πολύ μεγάλης καθυστέρησης άφιξης εναέριων μέσων, στη Ρόδο έγινε όντως ένα μικρό θαύμα. Χάρη και στις τοπικές αρχές, και στις κινήσεις του υπουργείου αλλά και χάρη στην αυταπάρνηση των ντόπιων. Δεν εκκενώνεις εύκολα 19.000 τουρίστες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα – κάτι πρωτόγνωρο για ευρωπαϊκά δεδομένα…

Αυτόνομα το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες

Το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ποιους υποψήφιους περιφερειάρχες θα στηρίξει. Όχι όλους, τους μισούς. Επιβεβαιώθηκαν τα όσα γράφαμε για τον Γιάννη Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής, όπως και σε επίσης παλιότερη αναφορά της στήλης τα ονόματα των Χρήστου Παπαστεργίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έκπληξη ήταν ο Στέφανος Ζούμπας για την Περιφέρεια Ηπείρου και ο Νικηφόρος Παπανικόλας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τον Σταύρο Αρναουτάκη θα στηρίξει, εκτός από τη ΝΔ (που επέλεξε αυτή τη τον «πράσινο»… εκλεκτό για την Περιφέρεια Κρήτης) και το ΠΑΣΟΚ, ο μόνος που ήταν… σιγουράτζα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Και θα επανεκλεγεί με… φαραωνικά ποσοστά.

Αχτσιόγλου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει πάντως πράξη την απόφασή του να κατέβει στη μάχη με δικά του πρόσωπα για να δείξει στους ψηφοφόρους πως δεν είναι η συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι πορείες των δύο κομμάτων τέμνονται σε τέτοιο βαθμό. Εξ ου και ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι φαβορί για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος και η Κατερίνα Ταγαρά για αυτή της Πελοποννήσου.

Κλείδωσαν οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Αν και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λυθούν προ του Σεπτέμβρη, τα ονόματα περιφερειαρχών μαθαίνω ότι έχουν σχεδόν «κλειδώσει».

Στην περιφέρεια Κρήτης, εκεί όπου το 2019 είχε στηριχθεί ο Αρναουτάκης, υποψήφιος θα είναι ο πρώην βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προκρίνεται ο Χρήστος Στάικος που είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, στο Βόρειο Αιγαίο ακούγεται ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλλης και στη Δυτική Ελλάδα ο Μίλτος Ζαμπάρας.

Στην Κεντρική Μακεδονία θα είναι υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, στην Ηπειρο ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος και στα Ιόνια Νησιά ο πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης προκρίνεται η υποψηφιότητα της πρώην βουλεύτριας Καβάλας, Τάνιας Ελευθεριάδου ενώ δεν αποκλείεται στη Δυτική Μακεδονία να στηριχθεί η Γεωργία Ζεμπιλιάδου του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο συζητείται και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να υπάρξει κοινός υποψήφιος ο Απόστολος Παπατόλιας, ο οποίος έχει διατελέσει νομάρχης Μαγνησίας (2006-10) και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (2011-14).

Για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχει φυσικά προβάδισμα ο Απόστολος Γκλέτσος.

Τα (ανεπίσημα) χρίσματα της ΝΔ στους δήμους

Από τη Νέα Δημοκρατία έχει γίνει γνωστό ότι δεν θα δοθούν επισήμως, αλλά θα γίνει γνωστό εμμέσως, χρίσματα για τους δήμους (εν αντιθέσει με τις περιφέρειες). Σε όλη την επικράτεια βέβαια συναντάς «αντάρτες» και διασπασμένες παρατάξεις αλλά μιλάμε για 332 δήμους πανελλαδικά άλλωστε.

Πλην των γνωστών στους μεγάλους δήμους (Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα, Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη και Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά – εκεί όπου έμεινε στο… περίμενε ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης), ιδού ονόματα και ονόματα. Όπου έχουν κλείσει, αφού σε μεγάλους δήμους όπως η Πάτρα ακόμη… το ψάχνουν (πιθανότατα θα κατέβει ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας με αουτσάιντερ τους Κώστα Σβόλη και Πέτρο Ψωμά).

Αχτσιόγλου

Εκλεκτός στην Κηφισιά είναι ο Βασίλης Ξυπολυτάς αντί του Γιώργου Θωμάκου, στη Νέα Σμύρνη ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου, στον Άγιο Δημήτριο ο Στέλιος Μαμαλάκης και στον Βύρωνα ο Μίλτος Μπαντής.

«Εμφύλιος» επικρατεί στο Χαλάνδρι όπου ο ηθοποιός Χάρης Ρώμας ανακοίνωσε εαυτόν ως… εκλεκτό αλλά κατεβαίνει η (έχοντας μεγάλες άκρες στη ΝΔ) και η Κρίστυ Αγαπητού. Ερώτημα αποτελεί ο δήμος Νίκαιας – Ρέντη με επικρατέστερο τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννη Βουτσινά ενώ στην Παλλήνη η ΝΔ θα στηρίξει τον Χρήστο Αηδόνη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και με το… χρίσμα του κινήματος.

Εκτός Αττικής, στη Λάρισα κατεβαίνει ο Θανάσης Μαμάκος, στο Ηράκλειο Κρήτης ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης.

Backdoorιές

  • Ελέω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα λόγω των πυρκαγιών, η προγραμματισμένη για απόψε δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ματαιώθηκε. Όπως είχε γίνει και το 2018 λόγω της τραγωδίας στο Μάτι…
  • Η έσχατη… εξαφάνιση από τα πάνελ του Κώστα Ζαχαριάδη έχει να κάνει, μαθαίνω, με τις συζητήσεις του να είναι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Αθηναίων.
  • Ξεσάλωσαν τα τελευταία 24ωρα να γνωστά-άγνωστα συριζοτρολ του Twitter. Ως και «καλά να πάθετε που ήρθατε για διακοπές στην Ελλάδα» διαβάσαμε. Καμία τσίπα.
  • Η στέγαση των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων σε γραφεία στο κτίριο του Κοινοβουλίου είναι πάντα ένα δισεπίλυτο θέμα που δημιουργεί αναστατώσεις και προκαλεί γκρίνιες. Το αέναο ερώτημα, ήτοι για ποιον ακριβώς λόγο θα πρέπει να έχει ένας πρώην τον δικό του χώρο, δεν έχει απαντηθεί.
  • Στη νυν Βουλή το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο, κατά κύριο λόγο επειδή προέκυψαν οκτώ αρχηγοί κομμάτων, με προφανείς ανάγκες στέγασης σε χώρους του κοινοβουλίου. Εξ ου και μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα το γραφείο του Κώστα Σημίτη κατέλαβε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υποχρεωτικά, αλλά και με πικρία, ο πρώην πρωθυπουργός μετακόμισε παραπλεύρως, στην οδό Σέκερη, στο κτίριο που η Βουλή διατηρεί γραφεία για δεκάδες βουλευτές.
  • Ο δε Δημήτρης Νατσιός της Νίκης πήρε εκείνο όπου κάποτε είχε το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αρκετοί όμως γκρινιάζουν διότι δεν έχουν επιλυθεί πολλά θέματα χωροταξικά…

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com