Τρίβουν τα χέρια τους στην Πειραιώς…

…βλέποντας την κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά να είναι εν εξελίξει και θέτουν τον στόχο της «μεγάλης αυτοδυναμίας» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι τσακωμοί και η κόντρα επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να περάσει το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλει ενόψει των νέων εκλογών, που δεν είναι άλλο από το να ζητήσει από τους πολίτες να του δώσουν μία ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή για σταθερή κυβέρνηση, όπως άλλωστε δήλωσε χθες το πρωί στη συνέντευξή του στο Mega.

Μπορεί στη ΝΔ να επιμένουν ότι δεν τους αφορά τι συμβαίνει στην Κεντροαριστερά, παίζει όμως μεγάλο ρόλο αναφορικά με τις μετεκλογικές ισορροπίες. Άλλωστε πρόκειται για έναν χώρο που κατέγραψε φέτος ιστορικό χαμηλό ποσοστιαία με μόλις 31,53% και μια δεξαμενή από όπου η ΝΔ άντλησε αρκετές ψήφους. Εξ ου και στην Πειραιώς θεωρούν ότι θα συνεχιστεί η εν λόγω… συλλογή ψήφων αν παραμείνουν προσηλωμένοι στο πρόγραμμά τους.

Θα δοθούν χρίσματα

Το επόμενο, μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας, αν και πρόωρα, είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου που θα αναδείξει δημάρχους και περιφερειάρχες για μια πενταετία αυτή τη φορά, ως και το 2028. Εν αντιθέσει με το 2019, μαθαίνω ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει, κανονικά, «χρίσμα» σε υποψήφιους ενόψει των αρχαιρεσιών καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενοι αρκετοί να «πατούν» σε αυτή την αδυναμία απουσίας χρίσματος και να εξελίσσονται σε… αντάρτες χρησιμοποιώντας τη ταμπέλα της ΝΔ – δίχως να τους ανήκει.

Κουίζ: ποιος επανεκλεγμένος βουλευτής αυτοπροτάθηκε για την Περιφέρεια Αττικής;

Ένα μήνα πήρε στον ΣΥΡΙΖΑ για να το καταλάβει

Την πρώτη της εμφάνιση έκανε η νέα εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει το νέο του ξεκίνημα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η σύνθεσή της μαρτυρά ότι η βασική συνιστώσα εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η ομάδα των «53» (γνωστή ως «Ομπρέλα») επ’ ουδενί δεν συμμετέχει στο κομματικό όργανο. Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Αννέτα Καββαδία, Θοδωρής Δρίτσας και άλλοι αποκλείστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Για τον Τσακαλώτο και άλλα στελέχη της «Ομπρέλας» κρίθηκε ότι, μετά την πρόταση Βαρουφάκη για τη «Δήμητρα», η πρόταση περί τοπικών νομισμάτων έπληξε την εικόνα του κόμματος και συνέβαλε στην εκλογική συντριβή.

Κι όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ένα ολόκληρο μήνα να το καταλάβουν.

Βέβαια άρχισαν ήδη οι πρώτες εσωκομματικές τριβές για τη σύνθεση της εκλογικής επιτροπής. Πώς θα συνεργαστεί η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού με την άπειρη κομματικά Ράνια Θρασκιά ή πώς θα… συγκατοικήσουν ο ριζοσπαστικός εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας με τον ρεαλιστή πρώην υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, είναι απορίας άξιον.

Δεν βάζουν μυαλό στην Κουμουνδούρου

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, φίλοι του κόμματος και δημοσιογράφοι των φίλα προσκείμενων Μέσων του ανακάλυψαν πάντως ήδη τα αίτια της συντριβής. Φταίει… το ΠΑΣΟΚ. Και από εκεί που στοχοποιούσαν τη Νέα Δημοκρατίας, ο νέος «εχθρός» είναι το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο για την αποτροπή νέων διαρροών ψήφων προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Και θα κάνουν το παν…

Επί παραδείγματι, η ανάρτηση του Νίκου Μωραΐτη με φωτογραφία του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατάει ένα πιστόλι σε κρητικό γλέντι από τότε που ήταν στην… ΠΑΣΠ, προ 20 ετών. Μιλάμε για δημοσιογραφικό εύρημα, όχι αστεία.

Υπάρχουν βέβαια πιο πρόσφατες φωτογραφίες του Παύλου Πολάκη να κραδαίνει ένα όπλο. Όχι στα μικράτα του, αρκετά πιο πρόσφατα και όχι φυσικά σε κρητικό γλέντι.

Καταλάβατε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει πάλι στο 3%; Διότι δεν έβαλαν μυαλό…

Και κερατάδες και δαρμένοι

Το κόμμα ονόματι Πράσινο και Μωβ είχε αποκλειστεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου με απόφαση του Αρείου Πάγου και καταγγέλλει «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις» επικαλούμενο ένα τυπικό, τεχνικό πρόβλημα. Η στήλη το έψαξε: κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής αίτησης δεν πατήθηκε ένα κουμπί στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, κάτι που κρίθηκε ως ανυπέρβλητος λόγος αποκλεισμού. Κοντολογίς, πρυτάνευσε η στεγνή τυπολατρία, και όχι η μέριμνα για τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία.

Πλέον, στο Πράσινο και Μωβ βρίσκονται ενώπιον ενός ακόμα φραγμού: ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι δεν θα επιστραφούν τα 37.350 ευρώ των παράβολων που είχαν κατατεθεί για τη συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στις οποίες όμως το κόμμα δεν επιτράπηκε να συμμετάσχει. Το ποσό θα πάει μάλιστα υπέρ των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Κοντολογίς και πλήρωσαν για να κατέβουν, και αποκλείστηκαν και δεν τους επιστρέφεται το ποσό. Το ανάλγητο κράτος σε όλο του το μεγαλείο.

Μια φορά ΚΚΕ, πάντα ΚΚΕ

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχτηκε Πρόεδρος της Βουλής της «μίας ημέρας». Εξελέγη με 270 ψήφους σε σύνολο 296, καθώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ελληνικής Λύσης είπαν «ναι». Μιλάμε άλλωστε για τυπική ανάδειξή του στη θέση, όπως τυπική είναι η λειτουργία αυτής της Βουλής μέχρι να διαλυθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Όμως, όχι. Και οι 26 βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν… «παρών»! Ούτε καν «όχι», αλλά «παρών». Και αφορά στον κ. Τασούλα ο οποίος ήταν, κατά γενική ομολογία, ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Βουλής…

Η Χρονοπούλου έπαθε Κατρούγκαλο

Μιας και ο λόγος για απειρία, η Ελένη Χρονοπούλου έγινε πασίγνωστη προεκλογικά για λανθασμένους λόγους: την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη. Και έγινε viral μετεκλογικά για την on air ατάκα της ότι το ΠΑΣΟΚ θα μειώσει κάποιους φόρους και θα αυξήσει κάποιους άλλους.

Η υποψήφια βουλευτής του κόμματος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προσπάθησε να αναλύσει την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είπε την εν λόγω ατάκα και με ανάρτησή της επιχείρησε να δικαιολογηθεί για τη δήλωσή της σε εκπομπή της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πώς όσα είπε ήταν σαρδάμ.

Συγκεκριμένα, η Χρονοπούλου έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, κοινοποιώντας βίντεο της «Ομάδας Αλήθειας»: «Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε».

Κυβερνητική επίθεση, κυβερνητική ευθύνη

Τρομερές δυσκολίες παρατηρούνται και σήμερα στις ενδοσχολικές εξετάσεις, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι καθηγητές είχαν προβλήματα στο να βγάλουν τα θέματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Open ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κοπτσής, η Τράπεζα Θεμάτων δέχθηκε νέα επίθεση από χάκερ και μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη συγκριτικά με τη χθεσινή.

Η ευθύνη είναι όσων βρίσκονται στα υπουργεία Παιδείας αλλά και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εδώ και τέσσερα χρόνια, που έπρεπε να έχουν διασφαλίσει την ομαλότητα της διαδικασίας και να προστατέψουν το αδιάβλητό της. Η ταλαιπωρία των μαθητών είναι από χθες, τεράστια.

Την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας).

Δύο φορές στο Mega ο Μητσοτάκης

Μπορεί να μην εμφανίστηκε καλεσμένος στο δελτίο του Mega καθώς δεν έβγαινε το προεκλογικό του πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως έχει συνολικά δύο εμφανίσεις στο megaλο κανάλι ως και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Χθες παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

Και, στις 8 Ιουνίου, θα είναι στον καναπέ της Δανάης Μπάρκα για μια πιο χαλαρή συνέντευξη, όπως αυτές που έδωσε εν όψει της κάλπης της 21ης Μαΐου. Από την Μπάρκα είχε περάσει και ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσιάστρια να μην μπορεί να κρύψει το άγχος της για τη συνέντευξη με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Ο «καλός χριστιανός» Νικολόπουλος

Ξεκίνησε το 1981 από την ΟΝΝΕΔ, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων, το 1989 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, όπως και το 1990 και συνέχισε να εκλέγεται ως το 2012 με μικρές διακοπές. Παραιτήθηκε λόγω του μνημονίου του Αντώνη Σαμαρά το 2012 και μετά ίδρυσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα που μετονομάστηκε σε Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος.

Το 2014 εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Ελληνες και το 2015 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας. Αργότερα, λόγω του μνημονίου, διεγράφη αλλά δεν παρέδωσε την έδρα του. Γύρισε στον δήμο Αχαΐας το 2019 όπου απέτυχε και το 2022 μετείχε στην κίνηση «Γαλάζιοι» με στόχο την κάθοδο στις εκλογές (μαζί με Σάββα Τσιτουρίδη, Αθανάσιο Γιαννόπουλο, Θανάση Σκορδά, Πάνο Παναγιωτόπουλο και Νίκο Καραχάλιο). Στην πορεία κάπου τα διέλυσαν.

Πλέον, ο γυρολόγος Νίκος Νικολόπουλος (περί ου ο λόγος) εντάχθηκε στην Ελληνική Λύση και θα είναι στη λίστα των προσεχώς εκλογών. Ο Κυριάκος Βελόπουλος ψάχνει, ως μου είπαν, «καλούς χριστιανούς» για υποψήφιους για να μη του… φάει ψήφους το κόμμα των χριστιανοταλιμπάν και παπάδων ονόματι «Νίκη».

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com