Ο Τασούλας και το ρεκόρ του Κακλαμάνη

Από τις 16 Νοεμβρίου 1953 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 1963, ήτοι για μια δεκαετία παρά… δύο μήνες, διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος. Ο «Τάκης», για τους φίλους, ήταν ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έως ότου εμφανιστεί ο Απόστολος Κακλαμάνης. Ο 87χρονος σήμερα Λευκαδίτης πολιτικός κάθισε στην καρέκλα του ΠτΒ από τις 22 Οκτωβρίου 1993 έως τις 19 Μαρτίου 2004, ήτοι για έντεκα συναπτά έτη την εποχή της δεύτερης κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ.

Τζανακόπουλος

Προς τι η αναφορά; Διότι σήμερα, και για πρώτη φορά από το 1996, θα αναδειχθεί σε δεύτερη συνεχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο ο ίδιος πρόεδρος: ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Και, δη (και τους τιμάει αυτό…) με την ψήφο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δείγμα της εξαιρετικής παρουσίας του Γιαννιώτη πολιτικού στην εν λόγω θέση εδώ και τέσσερα χρόνια. Στα 63 του ο Τασούλας, μην αποκλείετε να… σπάσει μελλοντικά το ρεκόρ του Κακλαμάνη…

Οι… μυθικές επιδόσεις του Τραγάκη και η πρωτιά του ΓΑΠ

Μιας και ο λόγος για κοινοβουλευτικά ρεκόρ, το έκανε και το… επεξέτεινε. Πώς;

Με τις τελευταίες καραμπόλες που ανακοίνωσε η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, ο αρχαιότερος από τους βουλευτές της ΝΔ κέρδισε τελικά την έδρα. Μη σας πω ότι είναι ο παλιότερος βουλευτής του… κόσμου.

Τζανακόπουλος

Πρόκειται για τον Γιάννη Τραγάκη που εκλέγεται από το 1974 και είναι ο μόνος από εκείνη τη Βουλή που είναι παρών και σε αυτή του 2023!

Διαθέτει όμως ακόμα ένα ρεκόρ. Αν και ο αρχαιότερος βουλευτής, ποτέ δεν έλαβε υπουργικό θώκο! Ποτέ. Κανένας πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση και μετά, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έως τον Κώστα Καραμανλή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν του πρότεινε να τον αναβαθμίσει σε υπουργό, έστω σε υφυπουργό. Δεν έχει πίκρα πάντως, λέει στο περιβάλλον του.

Ειρήσθω εν παρόδω, η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στη Θεσσαλονίκη αφήνει εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδηως τα έλεγε η στήλη από τις 7 Ιουνίου. Ήταν ήταν ο ένας από τους δύο εν ενεργεία βουλευτές που συνέδεε το τωρινό ΠΑΣΟΚ με την περίοδο που το κίνημα ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία, το 1981. Μάλιστα έχοντας εκλεγεί σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο Καστανίδης αποτελεί τον νεότερο πρωτοεκλεγμένο βουλευτή.

Τζανακόπουλος

Πλέον ο παλιότερο στο κόμμα, είναι ο άλλοτε αρχηγός του, Γιώργος Παπανδρέου. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το ‘81 ενώ στην πολιτική του σταδιοδρομία διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2009-11.

Μόνη υποψήφια η Εφη;

Από τη στιγμή που ο Διονύσης Τεμπονέρας φαίνεται να κάνει πίσω (και είναι κρίμα διότι πρόκειται περί ενός πανέξυπνου ανθρώπου), ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο αναφορικά με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ούτε ο Αλέξης Χαρίτσης το… ψήνουν, ο Παύλος Πολάκης είναι μια κατηγορία μόνος του (αν θα βάλει, θα είναι μόνο και μόνο για να μετρήσει δυνάμεις…), η Ρένα Δούρου κάνει ήδη τηλέφωνα (αλλά δεν βγαίνουν τα κουκιά) και ο Νίκος Παππάς μετρά δυνάμεις αλλά δεν βλέπει απήχηση.

Πού το πάω; Ότι δεν αποκλείεται τον Σεπτέμβριο στις εσωκομματικές ο ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσει… ΠΑΣΟΚ 2004, ήτοι με μόνο μια υποψηφιότητα. Τότε για το κίνημα ο Γιώργος Παπανδρέου (και τον είχε ψηφίσει πάνω από ένα μύριο μελών του κόμματος), τώρα για τη ριζοσπαστική Αριστερά η Εφη Αχτσιόγλου.

Τζανακόπουλος

Εξ ου και ο Χρήστος Σπίρτζης άρχισε ήδη τον πόλεμο στην «κόκκινη Εφη»… Υπάρχει, δε, και το σενάριο η Αχτσιόγλου να κάνει τελείως πίσω, κρίνοντας πως το timing δεν είναι ευνοϊκό για την ίδια, με ένα κόμμα που πνέει τα λοίσθια ενώ ο σύζυγός της πιάνει από τον λαιμό στελέχη του κόμματος…

Αν φυσικά είναι ακόμη μαζί.

Κρύφτηκε ο Τζανακόπουλος

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτός από κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε τις προάλλες. Μετά το χοντρό επεισόδιο του με τον Πάνο Ρήγα δεν εμφανίστηκε όμως (στα πρώην γραφεία της ΔΗΜΑΡ), με αποτέλεσμα τα στελέχη του κόμματος που θα ήθελαν να συζητήσουν το θέμα του και να τον παραπέμψουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας, να μην μπορούν να το κάνουν πράξη.

Ο Ρήγας πάντως δεν θα το αφήσει χωρίς να βρεθεί ο αψύς Τζανακόπουλος ενώπιον του κομματικού πειθαρχικού.

ΥΓ. Αληθεύει ότι για το επεισόδιο μεταξύ Τζανακόπουλου και Ρήγα υπάρχει και βίντεο που ήδη κυκλοφορεί – και σύντομα θα δημοσιοποιηθεί;

Από την πίσω πόρτα ο Τσίπρας

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για την ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών. Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο κτίριο από την πίσω πόρτα, ίσως για να αποφύγει δημοσιογράφους και κάμερες και κάθισε στο πρώτο έδρανο, έχοντας δίπλα του την Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Backdoorάκιας ο Αλέξης…

Και οι δύο βουλευτές θα αναλάβουν σημαντικές θέσεις στη νέα θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Φάμελλος προτάθηκε για πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την Κυριακή, ενώ η Γεροβασίλη προτάθηκε για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Μπράβο, Γιώργο Σταμάτη…

Τις εντυπώσεις χθες στη Βουλή δεν έκλεψαν τόσο οι σύζυγοι και τα φορέματα αλλά βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σταμάτης με το συμβολικό μήνυμα που θέλησε να στείλει. Ο τέως γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας επέλεξε, αντί να συνοδευτεί από μέλη της οικογένειάς του, δύο κυρίες με προβλήματα όρασης.

Μάλιστα η μία συνοδευόταν από τον σκύλο-οδηγό της.

Τζανακόπουλος

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Στη Βουλή των… δύο ημερών μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Σταμάτης είχε πάει στην ορκωμοσία του μαζί έναν πρώην άστεγο. Είναι ο Κώστας που τον επιστέφθηκε και ο Μητσοτάκης στο νέο του σπίτι και έγινε εν συνεχεία ένα από τα ωραιότερα προεκλογικά σποτ της ΝΔ.

Οι σχέσεις τραπεζών – κυβέρνησης και η σπόντα για Καραμανλή

Προσδοκίες για την αποκατάσταση των σχέσεων κυβέρνησης και τραπεζών δημιουργεί η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών με την τοποθέτηση ως νέου υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη. Προσδοκίες βάσιμες, καθώς με τον Χρήστο Σταϊκούρα οι σχέσεις των δυο πλευρών είχαν βρεθεί στο ναδίρ. Ουδείς ξεχνά άλλωστε την ατάκα του πρώην ΥΠΟΙΚ για τα… μπινελίκια με τους τραπεζίτες αλλά και ταυτόχρονα σκιαγραφεί το σε πόσο κακό σημείο είχαν διολισθήσει οι σχέσεις υπουργείου και τραπεζιτών.

Ο Χατζηδάκης είναι ένας άνθρωπος ευγενής, με έμφυτη αποστροφή προς τα θεάματα (εν αντιθέσει με τον Σταϊκούρα) κι αναμένεται να υιοθετήσει άλλο στυλ στις επαφές του με τους τραπεζίτες.

Τζανακόπουλος

Ο οποίος Σταϊκούρας δεν πρόλαβε να κάτσει στην καρέκλα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και… έσφαξε με το βαμβάκι, τους τέως υπουργούς, καθώς ανέφερε ότι ανακάλυψε περισσότερα ανοικτά ζητήματα από αυτά που είχε κατά νου – δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι διατεθειμένος να ωραιοποίησει καταστάσεις που «βαλτώνουν». Η αιχμή, κυρίως κατά του Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα) ήταν μεγάλη…

Αποκάλυψε δε, προς μεγάλη έκπληξη των παρισταμένων στο υπουργείο, ότι τα χρονοδιαγράμματα σε μερικά έργα δεν ισχύουν και η πραγματικότητα διαφέρει σε σχέση με όσα έχει ακούσει και του έχουν παρουσιαστεί αρχικά. Αν ο Σταϊκούρας εφαρμόσει ένα σωστό management η διαφορά στο υπουργείο θα φανεί. Ήδη, μαθαίνω, έχει σηκώσει μανίκια και ένα από τα πρώτα έργα που πρόκειται να ασχοληθεί ο νέος οδικός άξονας που θα συνδέσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία με το Καρπενήσι.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

One look is worth a thousand words, φράση που αποδίδεται στον Φρεντ Μπάρναρντ από το 1911. Κοιτάξτε προσεκτικά πόσο κοντά κάθονται στη νέα Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παύλος Πολάκης

Και η Ρένα Δούρου μπροστά από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Τζανακόπουλος

Το μόνο βέβαιο, πως η νέα κοινοβουλευτική τετραετία θα μας προσφέρει μυθικές στιγμές…

Τέλος ο Βλάσης, ξαναβάζει ο Νίκας

Η Ελλάδα δεν βάφτηκε όλη… μπλε στις Περιφερειακές Εκλογές του 2019 καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει την Κρήτη και στη ΝΔ επεξεργάζονται ήδη πλάνο για το… 13/13 τον Οκτώβριο. Μια μεγάλη εκκρεμότητα ήταν αυτή της της Πελοποννήσου, όπου κυοφορούνταν εδώ και καιρό πιθανή υποψηφιότητα του βουλευτή Αρκαδίας, Kώστα Βλάση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Παναγιώτη Νίκα, η εκ νέου υποψηφιότητά του είναι δεδομένη παρά τον «πόλεμο» που δέχθηκε ο περιφερειάρχης από συγκεκριμένα lobby της Πελοποννήσου. Απέναντί του ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, εκ νέου ως ανεξάρτητος…

Η υποψηφιότητα Νίκα πρακτικά ακυρώνει τα πλάνα του Βλάση που θα περιμένει πια το… 2028.

Το, δε, ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει υποψηφιότητα στην Πελοπόννησο: την Κατερίνα Ταγαρά, που κατέγραψε υψηλότατες επιδόσεις σε επίπεδο σταυρών στην Κόρινθο στις εκλογές του Μαΐου.

Παραλίγο… γαλάζιος «εμφύλιος»

Με παρέμβαση… από ψηλά (του υπουργού Επικρατείας Γιάννη Μπρατάκου) έληξε χθες το θρίλερ που επικρατούσε για τη διαδοχή του (υπουργοποιημένου) Δημήτρη Παπαστεργίου στην προεδρία της ΚΕΔΕ. Ο νυν αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Λάζαρος Κυρίζογλου είχε διαμηνύσει στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να μην κάνει κάποια κίνηση διότι το καταστατικό ανέφερε σαφώς πως ο αντιπρόεδρος παίρνει τη θέση αν αποχωρήσει ο πρόεδρος.

Κι όντως, σήμερα και επίσημα θα ανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος ο Κυρίζογλου και ο Μπακογιάννης θα διεκδικήσει τη θέση τον Ιανουάριο, αφού μεσολαβήσουν οι αυτοδιοικητικές. Το παρασκήνιο είναι χοντρό προφανώς, καθώς ο Μπακογιάννης ήθελε να κάνει κίνηση τώρα…

Backdoorιές

  • Πίσω μου σ’ έχω σατανά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αφενός ζήτησαν και επίσημα το προφανές (να μην διασπαστεί η 47μελής κοινοβουλευτική τους ομάδα σε δύο μέρη στα έδρανα της Βουλής), αφετέρου να μην κάτσουν πίσω τους οι Σπαρτιάτες. Λογικό το αίτημα, έβαλαν στα αριστερά τους… ακροδεξιούς.
  • Οφείλω να το αναδείξω. Στη χθεσινή ορκωμοσία των 300 βουλευτών, οι βουλευτές των Σπαρτιατών έλεγαν σε συναδέλφους τους ότι η παρουσία τους στη Βουλή δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή της Χρυσής Αυγής. Για να δούμε…
  • Η αιτία του νόμου είναι η ψυχή του νόμου. Τελικά, αν και διαδόθηκε ευρέως, ο κανονισμός της Βουλής δεν θα αλλάξει για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Από τη στιγμή που έχει ιδιότητα προέδρου κόμματος, ακυρώνεται a priori η ιδιότητά της ως πρώην Προέδρου της Βουλής. Άρα δεν θα μπορεί να διακόπτει όποτε της… καπνίσει. Ratio legis est anima legis, Ζωή μου.
Τζανακόπουλος
  • Η οποία Κωνσταντοπούλου και αφίχθη συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Διαμαντή Καραναστάση και κάθισαν δίπλα δίπλα τα ερωτευμένα πουλάκια της Β ουλής. Ωστόσο έδωσαν όρκους ξεχωριστά. Η Κωνσταντοπούλου έδωσε πολιτικό όρκο και θρησκευτικό ο Καραναστάσης.
  • Σεβάσμιος ηλικιακά πια ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στα 76 του, είπε ότι «το ΛΑΟΣ έχει δύο υπουργούς και δύο αρχηγούς στη νέα Βουλή». Αναφερόταν φυσικά σε Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, στον Κυριάκο Βελόπουλο και στον Βασίλη Στίγκα – αν και αρχικά ανέφερε τον επικεφαλής του ακροδεξιού μορφώματος Σπαρτιάτες ως… Στρίγκα. «Αν και το κλείσαμε το κοτέτσι, γεννάει ακόμη», προσέθεσε…
  • Ο τέως υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος μπήκε τελικά στη Βουλή από… σπόντα, αλλά εκεί θα μείνει. Το ότι επί μια 4ετία δεν άφησε κανάλι για κανάλι μιλώντας για την Τουρκία και τον Ερντογάν και όχι για το υπουργείο του, κάθισε άσχημα στο Μαξίμου που του έκλεισε την πόρτα.
  • Άρωμα… από τα παλιά θα έχει η σημερινή θεσμική συνάντηση του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Οι δύο άντρες διατηρούν μακροχρόνια φιλία η οποία σφυρηλατήθηκε στα χρόνια των μνημονίων, όταν ο Στουρνάρας βρισκόταν στον 6ο όροφο του κτιρίου της πλατείας Συντάγματος ως υπουργός Οικονομικών και ο Χατζηδάκης στον 7ο όροφο ως υπουργός Ανάπτυξης.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com