🔢 Εκλογές ίσον αριθμοί και αριθμοί ίσον ποσοστά. Σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαδούν τη μαργαρίτα και δεν είναι, δα, και κρυφό, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές.

  • Στη ΝΔ στοχεύουν στο 35%, ήτοι απώλεια μόλις 5 μονάδων εν συγκρίσει με το ’19 αλλά και «προίκα» για τις 2 Ιουλίου, όπου θα τεθεί όσο πιο δυνατά γίνεται το σενάριο της αυτοδυναμίας της.
  • Στον ΣΥΡΙΖΑ καθετί λιγότερο από το 31,53% και τις 1.781.057 ψήφους του 2019 θα θεωρηθεί (και σωστά) ως αποτυχία, και δη προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.
  • Στο ΠΑΣΟΚ μιλούν πλέον και δημόσια για τον στόχο του 12%. Πιθανώς υπερφίαλος. Και το 11άρι, επιτυχία θα είναι – αν το πιάσει.

⤵️ Από εκεί που τον καλούσε σε συγκυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει να πει με ξεκάθαρο τρόπο ότι με τη Δεξιά του Μητσοτάκη δεν συνεργάζομαι» και θύμισε πως «αυτό είναι το παράδοξο της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου είχε έναν αντίπαλο: τη Δεξιά. Δεν είχε μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις». Έτσι πάει, όταν δεν σου βγαίνει το φλερτ, σου βγαίνουν νεύρα… Από το ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι πολύ αργά και καιροσκοπικά θυμήθηκε το μέτωπο με τη Δεξιά ο Τσίπρας, καθώς όταν κυβέρνησε εκείνος επέλεξε ως κυβερνητικό εταίρο το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ. Σωστό.

😂 Ειρήσθω εν παρόδω ο Ανδρουλάκης βρέθηκε τις προάλλες στην Κοζάνη και μετά την ομιλία του είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης. Ωστόσο ούτε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας ήταν εκεί, ούτε το κτίριο ήταν ανοιχτό! Οργάνωση, όχι αστεία.

📺 Ξεπέρασε κάθε δημοσιογράφο χθες στο Mega η Δανάη Μπάρκα με εύστοχες ερωτήσεις προς τον Τσίπρα. Ειδικά το «τι θα λέγαμε σήμερα στον Τσίπρα του 2015 (σ.σ. δημοψήφισμα, έρπη, κωλοτούμπες, μνημόνια, capital controls, τα θυμάστε). «Θα του έλεγα δεν έχεις ιδέα τι θα τραβήξεις. Θα του έλεγα να προσέχεις παραπάνω τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου» είπε ο πρόεδρος. Με το μπαμπάκι, έσφαξε τον Γιάνη Βαρουφάκη

☘️ Ο Παναθηναϊκός έχασε, ως όλα δείχνουν, το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ, θλίβοντας και τον Νίκο Ανδρουλάκη (και μάλιστα διπλά, αφού ο γιος του είναι… Ολυμπιακός) μα και τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα προ μηνών, στη Σία Κοσιώνη, σε ερώτηση αν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές είχε απαντήσει πως «μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι, αφού είμαστε και στον ΣΚΑΪ, ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πρωτάθλημα». Δεν πήγε πολύ καλά αυτό…

📺 Βραδιά debate απόψε, έστω και μια τηλεμαχία με όρους και, εντέλει – βαρεμάρα. Δεν αποκλείεται αύριο να δούμε ότι έκανε μεγαλύτερη τηλεθέαση το Mega που θα δείξει τη ματσάρα Μίλαν – Ιντερ και όχι το debate. Το οποίο debate θα καλύψει με σύγχρονα Μέσα η ΕΡΤ, που θα δώσει εικόνα σε όλα τα άλλα ιδιωτικά κανάλια, δημιουργήθηκε ένα πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο Press Center για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή κάμερα που θα ακολουθεί (κατά την άφιξη και την αναχώρηση) κάθε πολιτικό αρχηγό.

💻 Έχει πλάκα πάντως η διάταξή των πολιτικών στο στούντιο, καθώς θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα κάτσει… τέρμα αριστερά ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης, αντίστοιχα, δεξιά!

🧏‍♀️ Το νέο του τηλεοπτικό του σποτ για τις εθνικές εκλογές έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ με τε τίτλο: «Ως εδώ. Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Στο σποτ ακούγεται πολλές φορές τα «Αλλαγή» και η «Δικαιοσύνη παντού». Η αφηγήτριά του σποτ είναι μάλιστα ηθοποιός και ηθοποιός… από κούνια. Πρόκειται για την Ηρώ Μπέζου, κόρη των ηθοποιών Γιάννη Μπέζου και Ναταλίας Τσαλίκη, που έντυσε με τη φωνή της το πολιτικό μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

💢 Mια, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη πρόταση έκανε ο Κώστας Τασούλας στους συνυποψηφίους του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Γιάννενα: να κάνουν κοινή περιοδεία στις τέσσερις κωμοπόλεις του νομού, την Κόνιτσα, το Μέτσοβο, το Δελβινάκι και τα Πράμαντα. Και παραδόξως η πρότασή του έγινε δεκτή από τους Γιώργο Αμυρά, Μαρία Κεφάλα, Γιούρκα Σεϊταρίδη, Ελισάβετ Εξάρχου, Αντωνία Κορτζή και Σπύρο Κωνσταντόπουλο. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από πρόταση του Τασούλα, όλο το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο θα κάνει κοινή εκδήλωση, με διαδοχικές ομιλίες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

🗣️ Μιας και ο λόγος για ομιλίες, μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Μπορεί ο ρόλος του να είναι συμβολικός αλλά επιθυμεί να κάνει μια ανοικτή συγκέντρωση – στην Καλαμάτα προφανώς. Ήδη γίνεται κινητοποίηση των τοπικών μηχανισμών. Ο τέως πρωθυπουργός δεν καίγεται τόσο για τις προσεχείς εκλογές, όσο για τις αυτόδιοικητικές του Οκτωβρίου, όπου έχει αρκετούς δικούς του ανθρώπους.

🟩 Πού κολλάει η φωτό άνωθι; Μα φυσικά στον άλλοτε συγκάτοικο του Σαμαρά στο Χάρβαρντ, Γιώργο Παπανδρέου, που επίσης δεν κάθεται στα… αυγά του προεκλογικά. Τις προάλλες έκανε ανοιχτή ομιλία στις Μοίρες Ηρακλείου συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο, ενώ έδωσε food for thought, που λένε και στο χωριό μου, μετά τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Μερίδα φιλοαριστερού Τύπου έκρινε πως ο ΓΑΠ πήρε το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ στην (αστεία, μεταξύ μας) διαμάχη για την «κληρονομιά» του Ανδρέα Παπανδρέου. Ωστόσο η διαστρέβλωση δεν έπιασε τόπο. Άλλωστε η ατάκα «το έργο του και η ιστορία του Ανδρέα ούτε σε μένα ανήκουν, ούτε σε κανέναν – ανήκουν στον ελληνικό λαό και στην ελληνική ιστορία» ήταν ένα σαφές καρφί για τον Τσίπρα. Όπως και η αναφορά του για το «βρώμικο ‘89» και την τότε προσπάθεια του ενιαίου Συνασπισμού να καταδικαστεί ο Παπανδρέου, μετά την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

🟦 Σας είχα υποσχεθεί από χθες αποκαλύψεις αναφορικά με φαβορί και αουτσάιντερ, με ονόματα, σε μερικές εκλογικές περιφέρειες. Κυκλοφόρησαν λοιπόν αποδόσεις από γραφεία στοιχημάτων και εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η κατηγορία είναι για πρώτο σε σταυρούς από κάθε κόμμα. Αυτοί που είναι… μπετό, ήτοι με πολύ χαμηλές αποδόσεις, είναι για τη ΝΔ οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Δυτικό Τομέα (έπεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), Νίκος Δένδιας (Νότιος Τομέας), Κώστας Κατσαφάδος (Α’ Πειραιώς), Δημήτρης Μαρκόπουλος (Β’ Πειραιώς), Μάκης Βορίδης (Ανατολική Αττική, δεύτερη αλλά με διαφορά η Σοφία Ζαχαράκη), Θανάσης Μπούρας (Δυτική Αττική). Αντίστοιχα, σε τιμές φαβορί κυκλοφορούν για τη ΝΔ η Ολγα Κεφαλογιάννη στην Α’ Αθηνών (κι ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης), ο Αδωνις Γεωργιάδης στον Βόρειο Τομέα (λίγο πίσω ο Κωστής Χατζηδάκης).

🟥 Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτοι σε σταυρούς, είναι ακλόνητα φαβορί οι Ευκλείδης Τσακαλώτος (Βόρειος Τομέας), Εφη Αχτσιόγλου (Δυτικός Τομέας), Νίκος Παππάς (Νότιος Τομέας), Θοδωρής Δρίτσας (Α’ Πειραιώς), Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική), Γιώργος Τσίπρας (Δυτική Αττική), Κατερίνα Νοτοπούλου (Α’ Θεσσαλονίκης), Σωκράτης Φάμελλος (Β’ Θεσσαλονίκης). Πιο αμφίρροπα είναι τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιώς (φαβορί ο Γιάννης Ραγκούσης αλλά ακολουθεί από κοντά η Νίνα Κασιμάτη).

🤔 Αποδόσεις είναι, δεν σημαίνει ότι θα επαληθευτούν…


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com