🗳️ Η αλήθεια είναι πως η λίστα, και όχι ο σταυρός, των προσεχών εκλογών έχει ανακουφίσει αρκετά τους πολιτικούς αρχηγούς. Γνωρίζουν πάνω κάτι τι έδρες θα βγάλει το κόμμα τους και που και έχουν την ευκαιρία σε μερικές περιφέρεις να περάσουν τους δικούς τους, τους λεγόμενους «προεδρικούς». Αμφιβάλλει κανείς, επί παραδείγματι, πως ο Ανδρέας Λοβέρδος θα αφεθεί στη μοίρα του στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και θα είναι, επί δικαίω, πρώτη στη λίστα η Μιλένα Αποστολάκη;

🗳️ Είναι στην κρίση του κάθε αρχηγού ποιον θα τοποθετήσει στη λίστα και με ποια σειρά. Εννοείται ότι παίζουν ρόλο πόσους σταυρούς πήρε ο κάθε υποψήφιος αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Άκουσα και μια φήμη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει άλλη περιφέρεια για να βάλει τον Κώστα Ζαχαριάδη που έμεινε εκτός Βουλής στον Βόρειο Τομέα.

👻 Τον οποίο Ζαχαριάδη πάντως, «φωνές» στην Κουμουνδούρου ζητούν να αναλάβει νέος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιας και η Πόπη Τσαπανίδου είναι εξαφανισμένη. Τόσο που η Αγγελική Νικολούλη ετοιμάζει έκτακτη εκπομπή…

🚚 Προηγείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει τον Ιωάννη Σαρμά (τον υπ’ αριθμόν 17ο πρωθυπουργό στην ιστορία της Μεταπολίτευσης) για να του παραδώσει το Μαξίμου και στη συνέχεια θα αποχωρήσει για το γραφείο του στην οδό Πειραιώς. Οι στενοί του συνεργάτες Γιάννης Μπρατάκος, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος παραδώσουν την Παρασκευή στους διαδόχους του που θα ορίσει ο κ. Σαρμάς.

❓ Για κυβερνητικό εκπρόσωπο, έμαθα ότι έγινε πρόταση σε πολύ γνωστό δημοσιογράφο (παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων) αλλά αρνήθηκε ευγενικά. Εύκολο κουιζάκι…

🟩 Κι όμως, η ΝΔ δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που επανεξελέγει με ενισχυμένο ποσοστό εν συγκρίσει με τις προηγούμενες εκλογές. To ΠΑΣΟΚ, στην εποχή του Κώστα Σημίτη πια, είχε λάβει 41,49% το 1996 (με νωπή την απώλεια του ιδρυτή του) και 43,79% το 2000, χάνοντας ωστόσο, λόγω αλλαγής συστήματος, 4 έδρες.

📺 Από τις ειδήσεις που έβγαλε η συνάντηση των πέντε αρχηγών χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η ατάκα-κάλεσμα του Κυριάκου Βελόπουλου για νέο debate, των πέντε αυτή τη φορά. «Γιατί όχι, εγώ πέρασα καλά» αποκρίθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ περπατούσαν προς την έξοδο και το απόγευμα, μιλώντας στον Alpha, έκαψε κάθε σενάριο για debate μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα («δεν έχει λόγο να γίνει, γιατί έχει κριθεί το ποιος θα είναι πρώτος»).

🤡 Πλάκα πλάκα, τι να το κάνουμε το debate των πέντε; Ένα debate με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τη ρήξη και τις «Δήμητρες» του Γιάνη Βαρουφάκη και το παπαδαριό της Νίκης είναι απαραίτητο. Και απαιτητέο!

⛪ Όταν έκλεισαν οι κάμερες οι αρχηγοί συζήτησαν μεταξύ άλλων και για τις εκλογές και για το κόμμα των… χριστιανοταλιμπάν ονόματι Νίκη, μιλώντας για καντήλια και λιβάνια χιουμοριστικά. «Τουλάχιστον δεν είδαμε την Παναγία Γκέισα και την Παναγία Ινδιάνα», πείραξε τον Βελόπουλο ο ατακαδόρος Δημήτρης Κουτσούμπας!

🌊 Στην κουβέντα τους και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και μάλιστα πρώτος ο Τσίπρας (αν και η πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν έχει σταματήσει να τον κράζει για τα πεπραγμένα του ’15, όπου σταθεί και όπου βρεθεί) εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα είναι στο επόμενο Κοινοβούλιο η «Πλεύση Ελευθερίας». «Και εύκολα» απάντησε ο Βελόπουλος.

Κουμουνδούρου

🥺 Νωρίτερα ο Τσίπρας, που έφτασε πρώτος δέκα λεπτά πριν από τις 11, συνομίλησε με διάφορους αναμένοντας τους αρχηγούς αλλά για κάποια λεπτά στάθηκε μόνος, σκεπτικός. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που από την Κυριακή έχει χάσει, ευλόγως, παντελώς το κέφι του. Γνώστες μου μετέφεραν ότι δεν τον έχουν ξαναδεί έτσι.

🗳️ Νεότερα από τα άκρα της δεξιάς πολυκατοικίας. Το ΕΑΝ, που πήρε μόλις 15.174 ψήφους και 0,26% και οδεύει προς λουκέτο ενώ η Αφροδίτη Λατινοπούλου μετονόμασε το Πατρίδα σε Φωνή Λογικής και κατέθεσε αίτηση συμμετοχής για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Στη, δε, κλασική ενδοοικογενειακή παραδοσιακή… μονομαχία, το ΚΚΕ (μ-λ) κέρδισε κατά κράτος το (μ-λ) ΚΚΕ με 12.773 ψήφους και 0,22% έναντι 3.924 και 0,07 αντίστοιχα.

🎯 Το μέτωπο της Κεντροαριστεράς άνοιξε για τα καλά, με το ΠΑΣΟΚ να τραβάει το σχοινί και τον ΣΥΡΙΖΑ να τρέμει κι άλλες διαρροές προς το κέντρο. Ένας χώρος που δεν συνειδητοποίησαν αρκετοί ότι κατέγραψε ιστορικό χαμηλό με μόλις 31,53% αθροιστικά. Ακόμη και την εποχή της μέγιστης, μεταπολιτευτικής πολιτικής κρίσης το 2012, ήταν αντίστοιχα πάνω από το 36%. Στη Χαριλάου Τρικούπη το γνωρίζουν και στοχεύουν ως τις 25 Ιουνίου όχι μόνο στη συριζέικη δεξαμενή ψηφοφόρων αλλά και σε μικρότερα κόμματα.

⤵️Ωστόσο το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει την επιρροή του στα αστικά κέντρα όπου έμεινε αρκετά πίσω, σε ορισμένες περιφέρειες μάλιστα ήταν τέταρτο, πίσω από το ΚΚΕ. Αν δεν γίνει ξανά δύναμη στον αστικό πυρήνα της χώρας, δεν έχει καμία ελπίδα για να ανακτήσει τη δεύτερη θέση πανελλαδικά.

Κουμουνδούρου

🗣️ Αντίθετα, στη ΝΔ στρέφονται προς τους κεντροδεξιούς του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν τυχαία η επίθεση Μητσοτάκη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη σχολιάζοντας ότι του δίνει την εντύπωση ότι θέλει να γυρίσει πίσω σε εποχές του ‘80, ενώ είμαστε στο 2023. «Άκουσα πολλές γενικότητες και επιδερμικό λόγο».

📲 Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην κινείται φύλλο, πήραν τα αυτιά μου μια πρόταση προς τον πρόεδρο. Ο Νίκος Παππάς ήταν από τους πρώτους που έθεσαν τη νέα εποχή, προτείνοντας στον Τσίπρα να επανέλθει ο ίδιος στον πανίσχυρο ρόλο που είχε παλιά ως ο μοναδικός άνθρωπος του προέδρου και να απομακρύνει «τους άλλους». Πρόταση ήταν, όχι πράξη – αλλά δείγμα του τι επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

🪓 Ωστόσο η αμφισβήτηση προς τον Τσίπρα είναι έκδηλη. Όπως από τον Ανδρέα Ξανθό που έθεσε θέμα ηγεσίας, αλλά και τον Δημήτρη Βίτσα ενώ η Ρένα Δούρου, αφού «άδειασε» τον Δημήτρη Παπαδημούλη με αυστηρό τόνο, υπογράμμιζε στο περιβάλλον της ότι επ’ ουδενί δεν είναι διεκδικήτρια της αρχηγίας. Αντίθετα ο Παπαδημούλης, εν μέσω ΕΝΦΙΑ που πληρώνει για τα δεκάδες ακίνητα που κατέχει, προφανώς βλέπει εαυτόν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι ότι τον βλέπει μόνο ο ίδιος.

😤 Ο, δε, Γιώργος Κατρούγκαλος διαρρέει στο περιβάλλον του αφενός ότι «ήμουν κουρασμένος και έκανα… μαλ@@@» αναφορικά με τα όσα είπε λίγο πριν τις εκλογές, αφετέρου θεωρεί πως η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη θέση δεν οφείλεται στον ίδιο (αλίμονο) αλλά «στο περιβάλλον του προέδρου». Ακούω ότι θα τα πει και δημόσια, σύντομα.

🇫🇷 Ηρθε και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας από τη Σορβόννη και πίστεψε ότι μπορεί να εκλεγεί όταν οι Θεσσαλονικείς είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολιτικούς ογκόλιθους τύπου Ράνιας Θρασκιά και Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη. Και με δυσκολία πήρε τις μισές από τις ψήφους της Θρασκιά που «έχει ματώσει αγωνιζόμενη για την Αριστερά» ως λένε. Ποιοι; Μέσα από την Κουμουνδούρου, φυσικά…

🔊 Κοντολογίς, άρχισαν τα όργανα για τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Βαρούν τελικά τα νταούλια – αλλά για διαφορετικούς λόγους.

🤣 Καλό θα ήταν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβουν και κάνα μεταφραστή της προκοπής. Διαδόθηκε σε συριζέικα Μέσα και τρολς η ατάκα Μητσοτάκη ότι… εξαγόρασε τους ψηφοφόρους. Σοβαρά. Διότι στη συνέντευξη που έδωσε στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ ανέφερε «voters bought into our plan…» το οποίο σημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι πίστεψαν το πρόγραμμα μας». Στην Κουμουνδούρου είδαν τη λέξη bought, που σημαίνει αγοράζω, και βρήκαν αφορμή για υπονοούμενα περί εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων. Το, δε, «buy into» σημαίνει ότι αποδέχομαι ως αληθή τον ισχυρισμό ή τα λεγόμενα κάποιου. Καταλάβατε, μαντάμ Μέρκελ;

👮‍♂️ Συνάδελφοι. Ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, που γράφετε κατά κόρον ότι ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη και κράζει τον Τσίπρα, είναι συνεπωνυμία με τον Θάνο Μωραΐτη υποψήφιο στην Αιτωλοακαρνανία. Ένα τσεκάρισμα δεν βλάπτει, τι λέτε;

📣 Από το Περιστέρι θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τη Δευτέρα θα περιοδεύσει σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Αποτελεί, λένε από την Πειραιώς, έμπρακτη ανταπόδοση για το πρόσφατο αποτέλεσμα που κατέγραψε η ΝΔ στα δυτικά (41,9%) αν και αρχικά είχε πέσει η ιδέα να ξεκινήσει από την Ανατολική Αττική που έχει δεκάδες δήμους (13 αν θυμάμαι καλά).

🗳️ Δεν έχει ακόμη ποια έδρα θα κρατήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά δεδομένα δεν θα είναι αυτή του Νοτίου Τομέα καθώς στη δεύτερη θέση πίσω από τον ίδιο έρχεται ο Παύλος Χρηστίδης. Δύσκολα και στη Θεσσαλονίκη, μάλλον στην Κρήτη οδεύει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άρα μένει εκτός ο Φρέντυ Παρασύρης στο Ηράκλειο.

🗳️ Έμαθα όμως ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα κρατήσει την έδρα στη Φθιώτιδα. Η επιλογή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (πόσο πιο επίσημος να γίνω) οδηγεί στη Βουλή τη συγγραφέα Ερη Ρίτσου η οποία ήταν υποψήφια με το κομμουνιστικό κόμμα στην εκλογική περιφέρεια Β1 Βορείου Τομέα. Χαμένος της επιλογής ο πρώτος επιλαχών στη Φθιώτιδα, Κώστας Μπασδέκης.


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com