📺 Ομολογώ πως έκανε τη δουλειά μας ευκολότερη τις προάλλες η Σία Κοσιώνη, με το τελευταίο γκάλοπ της Pulse καθώς παρουσίασε μεταξύ άλλων και πιθανούς αριθμούς εδρών μετά την 21η του Μάη. Αν οι Κασιδιάρηδες πάρουν το «ΟΚ» του Αρείου Πάγου τότε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χάνουν, μαζί, 12 έδρες – κι αυτό λέει πολλά.

🔢 Βγαίνει όμως το concept για «κυβέρνηση ηττημένων»; Στο πρώτο σενάριο (χωρίς τους ναζί στη Βουλή) ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει 95 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 35 και το ΜέΡΑ25 φτάνει τους 17. Σούμα, 147. Στο δεύτερο σενάριο, με τους «Ελληνες» εντός Βουλής, οι… ηττημένοι μαζεύουν 90 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 34 από το ΠΑΣΟΚ και 16 από τον Βαρουφάκη. Σούμα, 140.

⤵️ Δεν βγαίνουν τα κουκιά για τρικομματική. Εμφανώς. Εκτος κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει από το εκτιμητέο της δημοσκόπησης 28% και το ΠΑΣΟΚ από το 10,5%, το δεύτερο πολύ δύσκολο, το πρώτο «δεν διαβάζεται». Κι αν, για να τα λέμε όλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι σχεδόν 32% που είχαν πάρει το 2019 είναι η βάση για φέτος, οτιδήποτε χαμηλότερα είναι αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα: διότι είναι αντιπολίτευση τόσο καιρό. Δεν κυβερνά.

🗳️ Άνθρωποι έμπειροι, της «αγοράς» των δημοσκοπικών, εκτιμούν όμως κάτι άλλο: πως τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου θα είναι παραπάνω από το 33,5% και 28% που είναι η νυν εκτίμηση. Μου μετέφεραν… σκορ τύπου 35 με 31. Κι αυτό διότι τα μικρά κόμματα χάνουν: ο Κανελλόπουλος και ο Κασιδιάρης μαζί ήταν μια υποψηφιότητα για Βουλή, μόνοι τους όμως όχι. Η Ελληνική Λύση φαντάζεται αρπαγές βουλευτών και άλλα γραφικά, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να αντιγράφει τις πρακτικές του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει για «Δήμητρες» και νομίσματα. Τούτα, όλα, ευνοούν τα πρώτα δύο κόμματα.

🎯 Και, εν κατακλείδι, ευνοούν τη ΝΔ: διότι με ποσοστό πέριξ του 35% στις 21 Μαΐου, ο στόχος της αυτοδυναμίας για τις 2 Ιουλίου είναι άκρως εφικτός. Δεν το αναφέρει τυχαία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο καιρό: είτε σταθερή διακυβέρνηση είτε κυβέρνηση ηττημένων.

🤲 Προφανώς και άλλο τα γκάλοπ, άλλο η κάλπη, πλην όμως όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν ίδια στοιχεία: αύξηση της διαφοράς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά κάτω από το διψήφιο το ΠΑΣΟΚ. Και το μόνο σενάριο συγκυβέρνησης στις 2 Ιουλίου, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, είναι ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Κανένα άλλο.

🗳️ Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας είπε τις προάλλες, για πρώτη φορά, περί «ψήφου ανοχής». Συνταγματικά προβλέπεται: να στηρίζεις κάποιον δίχως αρνητική ψήφο στο Κοινοβούλιο; Αλλά πόσο να αντέξει μια τέτοια συγκυβέρνηση; Τέσσερις, άντε πέντε μήνες.

📜Πέρασε στα ψιλά η ατάκα του Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά έχει τη σημασία της. Και ελάχιστοι την κατάλαβαν: «δεν θα μας συγχωρούσαν αν μετείχαμε σε συγκυβέρνηση μούφα ή κυβέρνηση ενοχής». Και έχει λόγο που το αναφέρει καθώς θυμάται καλά το «βρώμικο ‘89». Τότε που ο Συνασπισμός, με το ΚΚΕ μέσα, είχε πάρει 13,13%, κατόπιν συγκυβέρνησε για λίγο με τον μπαμπά Μητσοτάκη και τέσσερις μήνες μετά έχασε δυόμισι μονάδες.

🤡 Ειρήσθω εν παρόδω ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, σχολιάζοντας τη δήλωση Κουτσούμπα ότι η χειρότερη  κυβέρνηση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, είπε για την κυβέρνηση Τζαννετάκη. Μια κυβέρνηση βέβαια στήριξε ο ενιαίος τότε Συνασπισμός, ευελπιστώντας να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ – αλλά εντέλει διαλύθηκε ο Συνασπισμός…

🏧 Εναλλακτικά νομίσματα, κλειστές τράπεζες, κλασικός Γιάννης Βαρουφάκης. Προφανώς ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έχει ιδιοτελή κίνητρα: για να πάρει δημοσιότητα. Τα οποία όμως ρίχνουν νερό στον… μύλο της κυβέρνησης, όπως λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δίνουν το λαβή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει τις μνήμες του 2015, που είναι το λιγότερο τραυματικές…

🇪🇺 Τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου εστάλη η παραίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Νίκος Παπανδρέου θα τον αντικαταστήσει, εκτιμάται μετά τις εκλογές μιας και στις 21/5 ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα μπει, επιτέλους, στη Βουλή υπό αυτόν τον ρόλο που στερούνταν τόσο καιρό.

🥇 Ρέκορντμαν ο Γιάννης Τραγάκης καθώς είναι ο μόνος από τους πρώτους βουλευτές της Μεταπολίτευσης, το 1974, που θα είναι και φέτος υποψήφιος! Και τι θυμήθηκα; Όταν το 2017 είχε αποφασίσει να αποχωρήσει, είπε ευθαρσώς και δημόσια ότι θα τον αντικαταστήσει ο γιος του, κάνοντας έξαλλο τον νεόκοπο ακόμη στην αρχηγία της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Του διεμήνυσαν ότι οι οικογενειοκρατίες δεν είναι αποδεκτές και εντέλει όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά επανεξελέγη.

🔚 Σχεδόν 50 κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές, όχι όμως και οι Έλληνες Ριζοσπάστες που ίδρυσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, Σάββας Τσιτουρίδης. Ο σχηματισμός επικαλείται την απουσία οικονομικής δυνατότητας για κάθοδο στις εκλογές.

🌳 Ένα πάρκο που θα φέρει το όνομά του και θα φιλοξενεί την προτομή του, αφιερώνει στον Μίκη Θεοδωράκη η πόλη της Αθήνας ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη. Ύστερα από πρόταση του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, ο χώρος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βουτάδων, Πειραιώς και Ιεράς Οδού -κοντά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων- μετονομάζεται σε «Πάρκο Μίκη Θεοδωράκη».

🚕 Αναστάτωση έχει προκληθεί στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί στη Ρόδο μετά την γνωστοποίηση ότι η Uber, που δραστηριοποιείται νόμιμα σε δεκάδες χώρες ξεκινά, και να λειτουργεί και στο «σμαραγδένιο νησί». Οδηγοί ταξί συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το δημαρχείο ενώ υπέβαλαν και μηνύσεις.


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com