Την Παρασκευή 19 Μαΐου, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 φιλοξένησε την τελευταία δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 και της MARC, πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν μεταξύ άλλων ποια είναι τα ποσοστά των κομμάτων, που διεκδικούν την είσοδο τους στη Βουλή και ποιον κρίνουν οι πολίτες καταλληλότερο για πρωθυπουργό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης ανέλυσε τις διαφορές και τις συσπειρώσεις, παρουσίασε το προφίλ των αναποφάσιστων, αλλά και τις εκπλήξεις, 48 ώρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται πρώτος στην ερώτηση “ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο” με ποσοστό 38,8%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που λαμβάνει το ποσοστό του 24,0%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι τρίτος με ποσοστό 5,2%, ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4,3% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 3,6%.

δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 65,5% (21,1%-με διαφορά πάνω από 6 μονάδες και 44,4%-με διαφορά κάτω από 6 μονάδες) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, με το 15% από το ποσοστό αυτό να πιστεύει ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη.

δημοσκοπήσεις

Το 37,4% των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία στις επερχόμενες εκλογές, έναντι του 27,3% που πιστεύουν το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, πιστεύει ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να ενισχύσει άλλο κόμα ανεξάρτητα από τον νικητή.

δημοσκοπήσεις

Σχετικά με τις προτιμήσεις στην Κυβέρνηση, το 34,7% θέλει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, το 13,4% αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ ενώ όσον αφορά τις συνεργασίες, το 13,2% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με βασικό κορμό το κυβερνών κόμμα, και το 23,4% να θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

δημοσκοπήσεις

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά με το ποσοστό διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 7,3% διαφορά.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 26,1% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 7,7% το ΚΚΕ στο 5,7% το ΜεΡΑ25 στο 3,5% με την Ελληνική Λύση να ακολουθεί με 3,3% την Πλεύση Ελευθερίας να βρίσκεται στο 2,3% το κόμμα ΝΙΚΗ στο 2% και στο 1% να βρίσκονται το κόμμα ΕΑΝ και Εθνική Δημιουργία.

δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις

Σχετικά με την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία κυμαίνεται από 34-38%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 27,6-31,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 7,5-10,5%, το ΚΚΕ από 5,5-7,5% , η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 από 2,8-4,8% και η Πλεύση Ελευθερίας από 1,9-3,3%

δημοσκοπήσεις

Σχετικά με το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου και την αυτοποθέτηση “χωρίς ταύτιση” απάντησε το 30,2%, “δεξιά” και κεντροδεξιά το 24,2%, “κέντρο” το 25,8% και “κεντροαριστερά” και “αριστερά” το 19,8%.

δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση ALCO για τον Alpha

Στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ παρουσιάστηκε απόψε η τελική εκτίμηση ψήφου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ALCO, Κώστα Παναγόπουλο.

Ο κ. Παναγόπουλος ανέλυσε, επίσης, τα 5 “κλειδιά” που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα:

  • -Ένταση ψήφου διαμαρτυρίας
  • -Συμμετοχή νέων ψηφοφόρων (17-24 ετών)
  • -Τελική συσπείρωση κομμάτων
  • -Σχέση μετακίνησης ψηφοφόρων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
  • -Τελική επιλογή «κεντρώων» κυρίως «κεντρώων» αναποφάσιστων
δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση MRB για το OPEN

Η μεγάλη δημοσκόπηση του κεντρικού δελτίου Ειδήσεων του OPEN, πριν από τις εκλογές, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως και τις 19 Μαϊου 2023 από την MRB και μεταδόθηκε την Παρασκευή 19/05/2023.

δημοσκοπήσεις

δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ

Στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι με τη Σία Κοσιώνη. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, βελτιωμένοι για τη ΝΔ εμφανίζονται δείκτες όπως αυτός της παράστασης νίκης, ενώ ενισχυμένος εμφανίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού το 39% των ερωτηθέντων απαντά ότι καλύτερο μετά τις εκλογές θα ήταν μια κυβέρνηση με εκείνον πρωθυπουργό, έναντι 38% στη δημοσκόπηση που είχε γίνει στις αρχές του Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, η ΝΔ με αναγωγή επί των εγκύρων λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ 9%, το ΚΚΕ 6%, στο 3,5% είναι η Ελληνική Λύση, στο 4% το ΜέΡΑ25 και ακολουθούν με 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και η Εθνική Δημιουργία και στο 2% η ΝΙΚΗ. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 9%, ενώ μικρότερα κόμματα επιλέγει το 4% των ερωτηθέντων.

δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις
δημοσκοπήσεις

Κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία θέλουν περίπου 1 στους 5 πολίτες (19), ενώ νέες εκλογές μετά από προσπάθεια για συνεργασία (37%) ή νέες εκλογές το συντομότερο (36%) θεωρεί καλύτερο η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων.

δημοσκοπήσεις

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κερδίσει από μισή μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση στις 7 Μαΐου με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει σταθερή, πάντα στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.

Στην ερώτηση μετά τις εκλογές τί θα ήταν καλύτερο, οι πολίτες απαντούν:
Κυβέρνηση με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη 39
Κυβέρνηση με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 27
Κυβέρνηση με την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό 8
Κανένας, τίποτα από τα παραπάνω 20.
Δεν ξέρω/ δεν απαντώ είπε το 6% των ερωτηθέντων

δημοσκοπήσεις

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης και την ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 59% απαντά η ΝΔ (έναντι 57% στις αρχές του μήνα), το 27% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 28% στις αρχές του μήνα), άλλο κόμμα λέει το 5%, ενώ δεν ξέρω/δεν απαντώ λέει το 9% των ερωτηθέντων. Σημειώνεται ότι η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης βρίσκεται στις 32 ποσοστιαίες μονάδες.

δημοσκοπήσεις

Σε ό,τι αφορά τη δομή της επόμενης κυβέρνησης το 41% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (34%) ή συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ (75). Το 31% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (14%) ή συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (17%). Το 7% λέει «ναι» σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α.), το 13% επιλέγει «κάποιον άλλο», ενώ το 8% δεν απαντά.

δημοσκοπήσεις

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, αλλά και σενάριο κατανομής εδρών με έξι κόμματα εντός βουλής και 9,5% εκτός βουλής, όπως φαίνεται στους πίνακες που ακολουθούν: