Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό μας», στον ΣΚΑΪ, με τη Φαίη Σκορδά παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε για ακόμα μία φορά «άνοιγμα» στους ψηφοφόρους του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

«Εγώ θα λέω τα πιστεύω μου, ρόλος μου είναι να ανοίγω δρόμους και μυαλά. Πολύ σπέκουλα έχει πέσει. Υπάρχουν φασίστες, 600.000 άνθρωποι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, τους θεωρούμε όλους φασίστες;

Στη Λεπέν η Γαλλία έχει 40%. Τι θα πούμε; Ότι δεν πρέπει η Αριστερά να τους κερδίσει πίσω; Η ψήφος είναι θέμα και άγνοιας και αντίδρασης. Ο φασισμός στη Γερμανία ήταν η πιο συστημική δύναμη. Όλες οι εταιρείες στήριζαν τον Χίτλερ.

Η σύγκρουση της αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά ιεδεολογική. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που κάποτε ψήφισαν Χρυσή Αυγή, που παρασύρθηκαν, το ταξικό τους συμφέρον είναι από εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δικαίωμα του Σαββόπουλου να εκφράσει την άποψή του»

Για τις επιθέσεις σε βάρος του Διονύση Σαββόπουλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του. Έχει το δικαίωμα και να αλλάζει. Η πολιτική του τοποθέτηση, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει. Και να έχει αλλάξει είναι δικαίωμά του.

Αν είναι φίλος του, δικαίωμά του να πει ό,τι θέλει. Μόνο αγάπη και εκτίμηση. Υπάρχουν καλλιτέχνες που υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, ωστόσο, είχαν μεγάλο θέμα να εκφραστούν. Υπήρχε bullying από τα ΜΜΕ».

«Αντιγράφω τον Μητσοτάκη»

Σε ερώτηση της Φαίης Σκορδά σχετικά με τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «με τον κ.Μητσοτάκη δεν είμαστε κολλητοί, ούτε φίλοι. Είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Είναι ένας πολιτικός που έχει ένα μπακράουντ και του έχουν έρθει όλα πιο εύκολα στη ζωή του, χωρίς να πως ότι δεν είναι ικανός άνθρωπος, αλλά 4 χρόνια έβγαλε μία έλλειψη ενσυναίσθησης.

Έχουμε πολιτικές διαφορές. Εγώ δεν πιστεύω ότι το κράτος δεν παίζει κρίσιμο ρόλο σε τέτοιες εποχές, ο κ.Μητσοτάκης πιστεύει πως όλα τα λύνει η αγορά. Έτσι είναι η πολιτική αντιπαράθεση. Στην Ελλάδα του 2023 η πολιτική είναι πιο πολιτισμένη συγκριτικά με τη δεκαετία του 80.

Τότε υπήρχαν μπλε και πράσινα καφενεία, τσακώνονταν οικογένειες. Δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω μαζί του, όπως και στο debate κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας συζητάγαμε. Είμαι πολιτικός αντίπαλος, δεν είμαι εχθρός.

Μου σχολίασε μάλιστα στα διαλείμματα του debate για μία συνέντευξη που είχα δώσει στην κυρία Μπάρκα και μου είπε ότι ήμουν καλός. Του απάντησα σε αντιγράφω».

Για τους νέους ψηφοφόρους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ο κ. Τσίπρας είπε: «Να επικοινωνήσουμε με αυτή τη γενιά, να κατανοήσουμε ότι είναι η πρώτη γενιά που αισθάνεται ότι θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες. Στις νέες γενιές ακόμη και οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν μπροστά.

Σαν χώρα γερνάμε, σε μια δεκαετία θα έχουμε ξανά πρόβλημα με το ασφαλιστικό γιατί γερνάει ο πληθυσμός, οι νέοι σπουδάζουν εδώ και φεύγουν έξω. πρέπει να κάνουμε κάποιες τομές. Να δούμε το ζήτημα της κατοικίας και τις τουριστικές κατοικίες, να μπούνε φίλτρα».

«Ο Κατρούγκαλος είναι εκτός, ο Καραμανλής εντός»

Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στην πολιτική πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. «Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα το συμβόλαιο αλλαγής.

Θα δώσουμε ανάσα στον κόσμο και στη μεσαία τάξη. Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός. Αυτοί είμαστε, συγκρίνετέ μας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας