Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σύγκριση των πεπραγμένων στην οικονομία ανάμεσα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την προηγούμενη θα είναι καθοριστική για τους πολίτες. Τα στοιχεία, όπως υπογραμμίζουν, είναι συντριπτικά. Αύξηση κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης) αποτελούν τα βασικά «συστατικά» της προεκλογικής ρητορικής του πρωθυπουργού. Αυτά, μάλιστα, αναμένεται να προτάξει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και είναι τα 3 συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει απ’ όλα τα «γαλάζια» στελέχη να επισημαίνουν στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις (που διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου) η οικονομία είναι το 1ο στοιχείο που απασχολεί τους πολίτες και με βάση αυτό πολλοί αναμένεται να προσέλθουν την 21η Μάϊου στην κάλπη.

«Θα έχουμε και καλύτερους μισθούς, που είναι το βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρα, για να αντιμετωπίσουμε και το κύμα της εισαγόμενης ακρίβειας αλλά και για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους εργαζόμενους μία καλύτερη προοπτική για τη δική τους επαγγελματική διαδρομή», τόνισε για παράδειγμα σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο εκδήλωσης για την τριετή πορεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τις επόμενες πρωτοβουλίες της.

Όπως υπογράμμιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού στόχος είναι και την επόμενη τετραετία να στηριχθεί η πραγματική οικονομία αλλά και κυρίως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όπως επίσης και η μεσαία τάξη.

Περίπου 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως μόνον οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ωφεληθεί από τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, προσεγγίζουν τις 100.000.Το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το μεγαλύτερο, χρηματοδοτικό εργαλείο που είχε πότε η χώρα μας. Και έχει μπει, δυναμικά, στα «ραντάρ» των επενδυτών, κυρίως χάρη στους ευνοϊκούς όρους χορήγησης δανείων, σε μια χρονική συγκυρία που τα επιτόκια αυξάνονται, ραγδαία, διεθνώς. Σημειώνεται ότι, μέχρι τις 31 Μαρτίου υποβλήθηκαν στο δανειακό σκέλος του Ταμείου 381 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 12,12 δισ. ευρώ.

Μάλιστα από αυτά τα 230 ύψους 2,73 δισ. ευρώ προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από τα 12,12 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου, 4,03 δισ. ευρώ σε κεφάλαια τραπεζών και 3,07 δισ. ευρώ σε ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις – ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες).

Ήδη, από το σύνολο των σχεδίων, έχουν υπογραφεί 106 δανειακές συμβάσεις (έως 31.3.2023), με τον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται σε 5,2 δισ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων διαμορφώνεται σε 1,8% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 12 έτη. Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χορηγούνται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (επιτόκιο δανεισμού, σταθερό 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες), εν μέσω ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου, που καταγράφεται διεθνώς.