Οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές… κόπηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και φυσικά δεν υπήρξε κουβέντα για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός είναι σαφές: Δεν θα γίνει καμία προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα προτού εξασφαλιστούν δύο πράγματα, η ομαλή επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου και η απόδοση ευθυνών στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Αυτά τα δύο, άλλωστε, έθεσε και ως στόχους ο νέος υπουργός Υποδομών, Γιώργος Γεραπέτριτης, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αναλάβει προσωπικά τις επαφές με εταιρείες και ξένους παράγοντες για την ολοκλήρωση το συντομότερον δυνατόν των εργασιών στις γραμμές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alstom στη Γαλλία και την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν  συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ενώ, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το έργο αυτό θα έχει τελειώσει.

Παράλληλα, κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους οποίους ζήτησε πέραν της τεχνικής βοήθειας, και μία αναλυτική έκθεση για την ασφάλεια των τρένων, με συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης και διαδικασιών αλλά και συστημάτων.  Αυτή, μάλιστα, η έκθεση αναμένεται να δοθεί και στη δημοσιότητα. 

Το ζήτημα 

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου (που έχουν μια πρώτη εικόνα των δημοσκοπήσεων) εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με τις πορείες και αυτό διότι δεν επιθυμούν η Αθήνα να ξαναζήσει εποχές 2015 με πάνω και κάτω πλατείες. Αυτό, μάλιστα, υπάρχει ο φόβος να αποτυπωθεί και στην κάλπη ως μια αντισυστημική ψήφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ που μαθαίνουν τα νέα από τις δήμοσκοπικές εταιρείες, αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση των Τεμπών μπορεί να έχει αντίκτυπο και στα δικά τους ποσοστά. 

Ο πρωθυπουργός προσεκτικά κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου έστειλε το μήνυμά του προς τους νέους και τις νέες της χώρας: «Οι νέοι μας, οι οποίοι διαμαρτύρονται με ευπρέπεια, έχουν πιστεύω κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους. Γιατί στα τραγικά θύματα των Τεμπών βλέπουμε όλοι μας, όλοι μας βλέπουμε τα παιδιά μας, οι νεότεροι βλέπουν τους δικούς τους φίλους. Θα επιμείνω, όμως, ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και στην οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μία όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά».

Ο κερδισμένος

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τα μικρά κόμματα, ωφελημένο φαίνεται να βγαίνει και το ΚΚΕ, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – κερδίζει τουλάχιστον μια μονάδα, που προέρχεται κυρίως από τα νεότερα στρώματα της κοινωνίας.

Photo credits: Eurokinissi