Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει την παραίτηση από την ηγεσία του. Είπε χαρακτηριστικά: «Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας και διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος».

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο για τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας πως «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα. Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει.

Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του.

Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».

Μαζί του, στο «αντίο» που είπε ως πρόεδρος του κόμματος ήταν η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Νίκος Φαραντούρης.

Όπως είχε γίνει γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου να μην διαρρεύσουν κάτι μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις που θα έκανε ο ίδιος από το Ζάππειο, με τις πρώτες πληροφορίες περί παραίτησης να βλέπουν το φως της δημοσιότητας το μεσημέρι και να πέφτουν ως «κεραυνός εν αιθρία».