Σε κλίμα μνημόσυνου η Κουμουνδούρου

Η σιγή που επικρατεί τα τελευταία τρία 24ωρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι… εκκωφαντική. Μιας και είναι γνωστό άλλωστε πώς πρόκειται για ένα κόμμα που τα στελέχη του είναι λαλίστατα. Ελάχιστοι μίλησαν – και δεν είπαν και τίποτε σπουδαίο. Ο μόνος… καπνός που βγήκε από την Κουμουνδούρου είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε ευγενικά να συμμετάσχει στη σημερινή, καθιερωμένη σύνοδο του PES, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, «ανειλημμένων υποχρεώσεων τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα».

Εξ ου και τα σενάρια που θέλουν τα επόμενα βήματα για τις εσωκομματικές εξελίξεις να είναι «θερινά» και όχι «φθινοπωρινά». Ήτοι, συνέδριο ακόμη και στα τέλη Ιουλίου – κρατήστε το.

Ωστόσο το «πένθος» στην Κουμουνδούρου συνεχίζεται και η διαφαινόμενη πρόθεση του Τσίπρα να παραμείνει στην ηγεσία αρχίζει και βραχυκυκλώνει το κόμμα. Ο Δημήτρης Βίτσας, που προεκλογικά μας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφαγε 20 μονάδες στο κεφάλι λόγω… πανδημίας, πρότεινε τις προάλλες διαρχία με τον Τσίπρα να παραμένει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας (και όχι αρχηγός του κόμματος), ο Νίκος Μπίστης έγραψε ότι «πρέπει να ξεκόψουμε από συμπεριφορές που μας έβλαψαν», προκαλώντας τη δημόσια χλεύη του Παύλου Πολάκη και ο Πάνος Σκουρλέτης τα έβαλε με τη ΝΔ.

Ωστόσο, από την Κουμουνδούρου δεν ξεκαθαρίζουν αν μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθούν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα, γιατί δεν έχουν ενημέρωση από τον πρόεδρό τους, ο οποίος απουσιάζει οικογενειακά. Είτε θέλει να ξεκουραστεί είτε δεν θέλει να δει ούτε άνθρωπο εμφανώς απογοητευμένος από πανωλεθρία στις εκλογές…

Η εξαφάνισή του και από την Κουμουνδούρου προβληματίζει, πολύ δε περισσότερο όταν στενοί συνεργάτες του κάνουν λόγο για συνεχείς συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εξελίξεων στο κόμμα. Και, κακά τα ψέματα, ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Το όριο του 3% θα αλλάξει…

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν σύντομα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επίσης και σε τούτη την οκτακομματική, και προφανώς αλλοπρόσαλλη, Βουλή, υπάρχει και μια άλλη σκέψη που θα γίνει πράξη. Ίσως και μέσα στο 2022.

Δεν θα αργήσει λοιπόν να αρχίσει και μία άλλη συζήτηση, που παρασκηνιακά ήδη γίνεται, αλλά θα πρέπει να εκδηλωθεί και δημοσίως: αφορά στην αύξηση του ορίου για την είσοδο στη Βουλή στο 4% ή στο 5%, από το 3% που είναι σήμερα. Αυτό το «τρία» έβαλε στη Βουλή τα τελευταία χρόνια ένα κάρο άσχετα, ανίκανα, γραφικά κόμματα. Όπως έβαλε τώρα τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη, το άκρων άωτον των ακροδεξιών αμφότεροι.

Προφανώς οι αντιδράσεις θα είναι πολλές αλλά αμφιβάλει κανείς πως, αν το προτείνει η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πουν «ναι» – και με τα δύο χέρια;

H σαμαρική ικανοποίηση και το τέλος του καραμανλισμού

Οριστικό φρένο σε όλη την παραφιλολογία για τις κακές σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έβαλαν οι επιλογές του πρωθυπουργού στον καταρτισμό της νέας κυβέρνησης.

Τσίπρας

Ο Μεσσήνιος είχε πολλούς λόγους να χαρεί αφού είδε πολλά δικά του παιδιά στην κυβέρνηση. Κυρίως τον άλλοτε συνεργάτη του Σταύρο Παπασταύρου που είναι ένας από τους υπουργούς Επικρατείας ενώ κοστούμι έραψαν οι Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Κώστας Κυρανάκης, Σοφία Βούλτεψη, Διονύσης Σταμενίτης (που παντρεμένος με την επί πολλά χρόνια γραμματέα του Σαμαρά).

Αντίθετα, έμεινε τελείως εκτός των εξελίξεων ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που «έπαιζε» για υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Θα ήταν ο μόνος καραμανλικός της νέας κυβέρνησης, πλέον δεν υπάρχει κανένας. Ακούγεται πως στον Στυλιανίδη χρεώθηκε το θέμα της Ροδόπης και της μη νίκης της ΝΔ εκεί…

Το στοίχημα του Δένδια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ένα τρίγωνο ισορροπιών. Στο πλαίσιο των αλλαγών ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για την ακρίβεια επιστρέφει στο υπουργείο Άμυνας, μετά από σειρά ετών. Η τοποθέτηση του θα έχει στόχο να χτίσει δεσμούς με τον τούρκο ομόλογο του, Γιασάρ Γκιουλέρ, αλλά και να διαχειριστεί εκ των πραγμάτων την κατάσταση που διαμορφώθηκε με την είσοδο των υπερεθνικιστικών δυνάμεων στη Βουλή και τις δυνάμεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να απελευθερώσουν. Δυνάμεις που θα μπορούσαν να θεωρήσουν την άνοδο των εν λόγω κομμάτων ως «ευκαιρία».

Ο Δένδιας θεωρείται ικανός να ελέγξει φωνές που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα και να ξεφύγουν από το πλαίσιο που θα θέσει ο Μητσοτάκης για την στάση της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα και θα αφορά τόσο στις κινήσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και του Υπουργείο Εξωτερικών. Δεδομένου, δε, ότι το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι διαφορετικό, αλλά οι διεκδικήσεις της Τουρκίας και οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές.

Ενόψει των επόμενων εκλογών…

…ναι και κάτι σημαντικό.

Τέλος στις επιδοτήσεις του ρεύματος

Το τέλος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος προανήγγειλε εμμέσως ο νέος υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Θέλω να ελπίζω πως δεν θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της ενέργειας», αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό το καλοκαίρι οι λογαριασμοί θα μείνουν χαμηλά.

Υπογράμμισε όμως ότι θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα «να ξαναδούμε το νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», σε ένα υπονοούμενο για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και το τέλος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.

Πάντως, δεν έκανε καμία αναφορά στα τιμολόγια του Ιουλίου ούτε στο αν θα δοθούν ενισχύσεις.

Η «σκιώδης» κυβέρνηση και ο Φλωρίδης

Τη δική του «σκιώδη κυβέρνηση» ετοιμάζεται να συγκροτήσει στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θέλει να παίζει στα ίσια τους υπουργούς της κυβέρνησης, ιδιαίτερα δε κάποιους εξ αυτών. Μεγάλη σημασία δίνεται στη Χαριλάου Τρικούπη, για παράδειγμα, στους …πασοκογενείς υπουργούς Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, που πάντως στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι δεν έχουν πια καμία σχέση με αυτόν. «Ο Φλωρίδης απέχει πολλά χρόνια και οι απόψεις του στο μεταξύ υπήρξαν ενδεικτικές του πού ανήκει πλέον» λένε στελέχη του κινήματος.

Τσίπρας

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό ποια στελέχη θα αξιοποιήσει ο Ανδρουλάκης στη Βουλή, με τους συνεργάτες του πάντως να δείχνουν προς νέα πρόσωπα που υπήρξαν στενοί συνεργάτες του στο κόμμα το προηγούμενο διάστημα και εξελέγησαν βουλευτές, αλλά και παλιότερους, μπαρουτοκαπνισμένους κοινοβουλευτικούς που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο την προηγούμενη περίοδο – όταν ο ίδιος δεν ήταν βουλευτής.

Γραφικότητες Βελόπουλου

Εξώδικο προς τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης κοινοποίησε ο Κυριάκος Βελόπουλος διαμαρτυρόμενος για την παρουσίαση του κόμματος του ως «δήθεν πολιτικά κείμενους στο φάσμα της “ακροδεξιάς” ιδεολογίας»!

«Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την αυθαίρετη και κακόβουλη παρουσίαση του πολιτικού μας κόμματος ως δήθεν πολιτικά κείμενου στο φάσμα της ακροδεξιάς, ιδεολογίας κατά τρόπο που συνιστά ευθεία προσβολή τόσο της φήμης όσο και – ιδίως – της κοινοβουλευτικής – δημοκρατικής υπόστασής του κόμματός μας».

Ο Κυριάκος ο Βελόπουλος υποστηρίζει ότι δεν είναι ακροδεξιός. Ο Βελόπουλος. Σοβαρά τώρα;

Οι ευθύνες του Αρείου Πάγου

Πολύ ενδιαφέρουσα η αποκάλυψη από το dikastiko.gr. Λέει ότι ο Σωτήρης Μεταξάς, στο γραφείο του οποίου έκανε δηλώσεις ο επικεφαλής των Σπαρτιατών την Κυριακή το βράδυ, είναι δηλωμένος ως ένας εκ των οκτώ δικηγόρων που συνομιλεί από τις φυλακές ο έγκλειστος Κασιδιάρης.

Όλα αυτά ενώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τυχόν προσφυγή στο Εκλογοδικείο στη βάση ότι ο κρατούμενος είναι «κρυφός αρχηγός» των Σπαρτιατών!

Μην επαναλαμβανόμαστε: οι ευθύνες για την επάνοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή είναι συλλογικές αλλά ο Άρειος Πάγος, που ενέκρινε το ψηφοδέλτιό του, έχει τις μεγαλύτερες. Τα είπαμε και τις προάλλες…

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δικηγόρος τον επισκέφθηκε στις φυλακές στις 7 Απριλίου 2023, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέα διάταξη για τον «αποκλεισμό κομμάτων». Μπορεί λοιπόν η συνάντηση να είναι τυχαία, ή απλώς να εντάσσεται σε υπερασπιστικά καθήκοντα, αλλά προφανώς θα αξιολογηθεί…

Backdoorιές

  • Δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, θα ενημερώνει τους κυβερνητικούς συντάκτες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο καθιερωμένο briefing.
  • Παράλληλα, επιλογή Μητσοτάκη να ορίσει τον Μαρινάκη νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο αφήνει κενό στη θέση του γραμματέα της ΝΔ, φαβορί είναι ο Τάσος Γαϊτάνης ενώ για εκπρόσωπος Τύπου προαλείφεται ο Νίκος Ρωμανός.
  • Δεν καταπιάστηκα με τον Θάνο Τζήμερο διότι η στήλη δεν ασχολείται με μ@λάκες. Παρ’ όλ’ αυτά, άξια μνείας ήταν η πληρωμένη απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη
  • Η οποία Ζαχαράκη, μαθαίνω, δεν αποκλείεται προσεχώς να γίνει νονά. Είναι κουμπάρα της η διευθύντρια επικοινωνίας της κυβέρνησης και εγκυμονούσα, Κύρα Κάπη και σύζυγος του μέλους του επικοινωνιακού team Χρήστου Ζωγράφου. Με το καλό και με έναν πόνο.
  • Την Α’ Θεσσαλονίκης επιλέγει εκ νέου ως έδρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκ ου και μένει εκτός Βουλής ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης, αδελφός που προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. «Ευνοημένοι» η Μαρία Συρεγγέλα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και ο Τάσος Δημοσχάκης στον Έβρο.
  • Ένας από τους καλύτερους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Ανδρέας Ξανθός, καθ’ ομολογία και πολιτικών του αντιπάλων. Κι από τη στιγμή που δεν εξελέγη βουλευτής, θέλει να επιστρέψει (γιατρός γαρ) στο παθολογοανατομικό εργαστήριο του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Κύριος…
  • Επιλογή και πρόταση του προκατόχου του, Κυριάκου Πιερρακάκη ήταν ο Δημήτρης Παπαστεργίου για το Ψηφιακής Πολιτικής. Ο «Πιερ» εκτιμά πολύ τον δήμαρχο Τρικκαίων και την τρομερή δουλειά που έχει κάνει στην πόλη και τον είχε εισηγηθεί προσωπικά στον Μητσοτάκη για τη διαδοχή του.
  • Για να μην απορείτε με το tweet, τα γράψαμε τις προάλλες για τον Ανδρέα…
  • Κουίζ. Ποιος, πρώην πλέον, μεγαλουπουργός πήρε φίλα προσκείμενό του site για να αναρτήσει τη διαρροή δυσαρέσκειάς του αλλά του το αρνήθηκαν και σε έντονο ύφος;
  • Ο Στέλιος Πέτσας πλήρωσε την επίσκεψη στο Άργος και τη συνάντηση με τον διεγραμμένο από τη ΝΔ δήμαρχο της πόλης.
  • Με το… αριστερό έγινε η πρώτη κάθοδος των νέων κυβερνητικών στελεχών από τη Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Νίκος Ταχιάος στάθηκαν ελαφρώς άτυχοι στο πρώτο τους αεροπορικό ταξίδι για την Αθήνα, όπου μετέβησαν για να ορκιστούν, είχαν καθυστέρηση τριών ωρών αφού είχε χαλάσει το κλιματιστικό του αεροσκάφους.
  • Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς. Μίλησε και ουσιαστικά άδειασε τον ΣΥΡΙΖΑ ο τέως μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, τον οποίο στηρίζουν από την Κουμουνδούρου για δήμαρχο Αθηναίων. Πετυχησιά…

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com