Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει την παραίτηση του από την ηγεσία του. Είπε χαρακτηριστικά: «Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας και διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος».

Ξεκινώντας την ομιλία του στο Ζάππειο δήλωσε:

«Το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο που πρέπει να αποτιμήσουμε με περηφάνια και να ανοίξουμε έναν άλλον κύκλο. Πιο δύσκολο και πρωτόγνωρο, αλλά πιο ελπιδοφόρο. Έχουμε ανάγκη να σταθούμε με τις αξίες της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας, της συλλογικής ευθύνης, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους και να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά. Προσθέτω την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει με σεμνότητα να διαβάσει τις απαιτήσεις της νέας εποχής και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί.

Αυτές οι νέες προκλήσεις αφορούν πρώτα και κύρια εμένα που υπήρξα επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέλαβα σε ηλικία 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά ήταν συναρπαστικό. Ένα μικρό κόμμα, έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας. Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνηση και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για τη χώρα και την Ευρώπη, σε απίστευτα δύσκολες στιγμές».

Τσίπρας

Στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε:

«Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος Αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό το ταξίδι ήταν ένα ταξίδι όπου κάθε μέρα ήταν μέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη στην Ελλάδα και μια παρέα δανειστών που θεωρούσε άξια τιμωρίας την πατρίδα μας. Αντιμετωπίσαμε εκβιασμούς εκτός χώρας, που είχαν και ισχυρούς συμπαραστάτες μέσα στη χώρα. Δηλώνω και σήμερα περήφανος για όσα πετύχαμε. Την έξοδο από τα μνημόνια, τη ρύθμιση του χρέους, για την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς που αποκαταστήσαμε και βέβαια για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό το έργο, όπως θα έλεγε κι ο ποιητής, είναι δικό σας και δικό μας, δε μπορεί κανείς να μας το πάρει. Αυτό το ταξίδι είχε και τραύματα και φθορά. Ήταν ένα ταξίδι όμως που άφησε αποτύπωμα στην Ιστορία. Οι εμπειρίες, οι μάχες που κερδίσαμε για την πατρίδα, αλλά κι εκείνες που χάσαμε, αποτελούν παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ήρθε η ώρα για έναν νέο κύκλο. Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι το έναυσμα για την αρχή του κύκλου. Το εκλογικό σώμα μας έδωσε εντολή να ανταποκριθούμε στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πάντα είναι κόμμα εξουσίας, και δεύτερον να αλλάξουμε δραστικά.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι σε αυτή τη λαϊκή εντολή, να αναδιοργανωθούμε άμεσα, να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα, τόσο στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας παθογένειες. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος και όλες τις κοινωνικές ομάδες που θα εκπροσωπούμε. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα. Κι αυτό αφορά την δημοκρατία, τις αντιστάσεις στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, το μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά που είναι εκ νέου στο κοινοβούλιο.

Τσίπρας - παραίτηση

Σε αυτή τη διαδικασία ανανέωσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο, αν δεν υπηρετώ ταυτόχρονα και με την πράξη. Το νέο κύμα στην κοινωνία περνάει είτε με συγκρούσεις είτε επειδή κάποιοι με θέσεις ευθύνης, κατανοούν την αναγκαιότητα. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για νέο κύμα και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει.

Έχω εμπιστοσύνη στο κόμμα, στις δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς, Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας και διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών στη διάρκεια και μετά από αυτές. Δεν το κρύβω πως η απόφαση αυτή έχει ένα στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε για όλους. Έχει όμως κι ένα στοιχείο πρόκλησης. Να αποδείξω με το παράδειγμα μου ότι στη ζωή και την πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και ίσως πιο χρήσιμος και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι η μάχη για τις ιδέες και την προσφορά, δεν ορίζεται από την καρέκλα».