Ο Νέβεν Σπάχια, Κροάτης προπονητής με χρόνια πορείας στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο την άποψή του για τους νατουραλιζέ παίκτες και εξέφρασε αυτό που πιστεύουν ακράδαντα όλοι όσοι μεγάλωσαν στην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία και αντιμετωπίζουν με έναν ελιτισμό το μπάσκετ, ότι δηλαδή στέκεται αντίθετος σε αυτή την πρακτική, με αφορμή και την παρουσία αρκετών στο Eurobasket.

Κι ενώ η άποψη αυτή δεν είναι επιλήψιμη, δεν έχει κάτι το κακό, αντιθέτως θα μπορούσε να χειροκροτηθεί, απ΄όλο τον μπασκετικό κόσμο, αυτός επέλεξε να μιλήσει για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που παίζουν με την Ελλάδα.

Δηλαδή από τόσα και τόσα παραδείγματα που έχουμε δει στο παρελθόν και βλέπουμε και στο παρόν, στο Eurobasket, ο Σπάχια βρήκε πρόχειρα, του ήρθαν πρώτα στο μυαλό, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Δεν του ήρθε ο ΜακΚάλεμπ που έπαιζε παλιότερα με τη Βόρεια Μακεδονία, δεν του ήρθε ο ΜακΦάντεν της Γεωργίας, δεν του ήρθε ο Μπράουν στην Ισπανία, ο Τζαλίν Σμιθ που παίζει με την Εθνική της χώρας του, της Κροατίας, του ήρθαν στο μυαλό ο Γιάννης και ο Τάιλερ.

Όλως τυχαίως, δύο 24ωρα μετά την ήττα της Κροατίας στην πρεμιέρα χάρη στους 27 πόντους που έβαλαν έκαστος, ο Σπάχια βγήκε να πει ότι θεωρεί ντροπιαστικό για το ευρωπαϊκό μπάσκετ να παίζουν νατουραλιζέ – σωστό ως εδώ – και συγκεκριμένα είπε ότι βλέπουμε τον Γιάννη και τον Τάιλερ που παίζουν με την Ελλάδα στο Eurobasket.

Είναι παράξενο γιατί ας πούμε δεν είπε συνολικά οι Αντετοκούνμπο. Μίλησε μόνο για τον Γιάννη. Και τον Ντόρσεϊ. Δεν είπε για τον Θανάση ή τον Κώστα. Μίλησε για τους δύο που σκοράρουν ακατάπαυστα και είναι ασταμάτητοι. Δεν τον ενοχλεί ο Θανάσης γιατί βάζει μονοψήφιο αριθμό πόντων. Δεν ανέφερε επίσης τον Καλάθη που είναι ίδια υπόθεση με τον Ντόρσεϊ. Τον ενόχλησαν αυτοί οι δύο που έβλεπαν βαρέλι το καλάθι απέναντι στην Κροατία. Και για να μην φανεί υποκριτής, έκανε και μια μικρή αναφορά στον Τζαλίν Σμιθ που παίζει με την Κροατία.

Κάποιος δεν πρέπει να έχει ενημερώσει σωστά τον κ. Σπάχια, δεν πρέπει να έχει his facts straight, όπως λένε και οι Αμερικάνοι, γιατί απ΄όπου κι αν το πιάσει κανείς, δεν υπάρχει κανένας κοινός τόπος ανάμεσα στους νατουραλιζέ που έχουν τόσες και τόσες χώρες και στον Γιάννη με τον Τάιλερ.

Μεγάλωσε μήπως ο Λορέντζο Μπράουν κάπου στην Ισπανία με την οικογένεια του, πήραν ισπανική παιδεία και ιθαγένεια; Μιλάει άπταιστα ισπανικά; Ή μήπως έχει καμία μακρινή προγιαγιά που ζούσε στα Πυρηναία και έθρεφε βούβαλους για το χαμόν ιμπέρικο; Σάμπως πήγε φαντάρος ο Τζαλίν Σμιθ στην Κροατία; Οριακά παίζει να ήξερε να δείξει τη χώρα στον χάρτη πριν του δώσουν διαβατήριο.

Η δε εικόνα αυτών στους Εθνικούς Ύμνους είναι σαν τα παιδάκια που τα φέρνουν με το ζόρι οι γονείς τους στα οικογενειακά τραπέζια και τα βάζουν να πουν το ποίημα της σχολικής τους γιορτής. Άβολη. Οι Αντετοκούνμπο μια φορά τον ύμνο της Ελλάδας δεν τον έλεγαν, τον ούρλιαζαν, τον φώναζαν και τον φωνάζουν στο Eurobasket.

Δηλαδή, τόσοι και τόσοι Αμερικάνοι βλέπουν φως και μπαίνουν στα ρόστερ χωρών για ένα ή δύο τουρνουά και ο Σπάχια είχε ως παραδείγματα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, πήγε εδώ φαντάρος, ζει εδώ όλη του η φαμίλια, και τον Ντόρσεϊ που έχει μάνα Ελληνίδα και θεωρείται νατουραλιζέ μόνο τύποις, ενώ έχει αγωνιστεί και με την Κ19 της Ελλάδας σε τουρνουά…

Με τη λογική του Σπάχια, οι ΗΠΑ στο μπάσκετ είναι γεμάτες από νατουραλιζέ γιατί το 95% των παικτών τους έχουν μακρινή καταγωγή από την Αφρική.

Όσο και να θες να υποστηρίξεις την άποψη πως όντως οι νατουραλιζέ είναι ένας λάθος κανονισμός για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά χρήσιμος γιατί ανεβάζει το θέαμα και τον ανταγωνισμό, πώς να το κάνεις αυτό για τον Σπάχια που εμφανώς έχει πολύ περίεργα κριτήρια και συγχέει παντελώς ανόμοια μεταξύ τους πράγματα..;

Δε χρειάζεται να δει κανείς και πολύ στα σοβαρά την τοποθέτηση του. Πάει, τον βρίσκει, αφήνει μπροστά του ένα μπουκαλάκι ξύδι ΤΟΠ και τον αφήνει να το επεξεργαστεί.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ο παίκτης που κάνει όλη τη διαφορά για τον Αντετοκούνμπο είναι αυτός που απέρριπταν όλοι

Αυτό που πρέπει να πετύχει ο Ολυμπιακός (και το ελληνικό ποδόσφαιρο) περισσότερο απ΄όλα με τον Μαρσέλο

Άδωνις Γεωργίαδης: «Ανεβάζει την Ελλάδα ο Μητσοτάκης, αν ήταν τόπος μπίχλας σιγά μην ερχόταν ο Μαρσέλο»!