Η ήττα φέρνει γκρίνια, νεύρα. Ειδικά όταν δεν σου έχει ξανασυμβεί σε ευρωπαϊκό τελικό, 5/5 είχε μέχρι χθες. Ειδικά όταν συμβαίνει στα πέναλτι. Είναι λοιπόν κατανοητό που ο Ζοσέ Μουρίνιο μόνο στωικά δεν αποδέχτηκε την ήττα της Ρόμα από τη Σεβίλλη, τη μαστόρισσα του Europa League.

“Fucking disgrace” τον έπιασε η κάμερα να λέει προς τον Άγγλο διαιτητή Άντονι Τέιλορ, μετά τη λήξη. Και κρατήθηκε σίγουρα για να μην πει άλλα, πολύ χειρότερα…

Οι (λίγο) παλαιότεροι θα θυμήθηκαν ενδεχομένως το ανάλογο ξέσπασμα, με τα ίδια λόγια, του Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο Ιβοριανός τα είχε τότε με την UEFA ήταν αμέσως μετά από μία θρυλική μάχη της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα, το 2009, στα ημιτελικά του Champions League

Ο Πορτογάλος κόουτς σιχαίνεται να χάνει. Το μότο του είναι, πάντα ήταν, «νίκη ή τίποτα». Με όποιο κόστος, χωρίς να δίνει δεκάρα για τον τρόπο. Γι’ αυτό άλλωστε και με το που πήρε το μετάλλιο του ηττημένου, το πέταξε αμέσως προς ένα παιδάκι που καθόταν στην εξέδρα. Αυτό σίγουρα θα το κρατήσει σαν κόρη οφθαλμού.

Ο Μουρίνιο βράζει από θυμό, το μέλλον του στη Ρόμα είναι αβέβαιο

Για τον Μουρίνιο όμως, είναι μια αποτυχία που φυσάει και δεν κρυώνει. Μετά το 1-0 του ημιχρόνου και παρά τα calma calma που έλεγε στους παίκτες του μετά το γκολ του Ντιμπάλα, πρώτος ο ίδιος θα πίστεψε πως η μοίρα του ετοίμαζε ακόμα ένα θρίαμβο.

Και στους 5 προηγούμενους νικηφόρους τελικούς του στην Ευρώπη, είχε πάει στην ανάπαυλα με υπέρ του σκορ 1-0. Οιωνός ότι συνέβη για 6η σερί φορά; Έτσι φάνηκε, αλλά τελικά έκαναν μεγάλο λάθος όσοι υποτίμησαν την υπερφυσική σχέση που έχει η Σεβίλλη με το Europa League.

Σε μια από τις χειρότερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της, με φοβερές διοικητικές έριδες να την ταλανίζουν και τον υποβιβασμό στη Σεγούντα να την απειλεί επί μακρόν, βρήκε ξανά τον τρόπο να κάνει δικό της το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Αυτοκρατορία. Πιο δυνατή και από τη… ρωμαϊκή όπως αποδείχτηκε χθες στη Βουδαπέστη!

Και ίσως αυτή να είναι η τελευταία εικόνα του Μουρίνιο στον πάγκο της Ρόμα. Άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να μην συνεχίσει. Επειδή έχει κουραστεί να είναι πολλά περισσότερα από απλώς προπονητής αυτής της ομάδας. Έχοντας γίνει ένας άνθρωπος που καλείται να κάνει 1.000 δουλειές ταυτόχρονα, όπως σε ελεύθερη μετάφραση είπε.