Η φετινή Ευρωλίγκα, μια από τις πιο συναρπαστικές και αμφίρροπες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, μπαίνει στην τελική της ευθεία. Μέχρι τα μέσα Απριλίου οι ομάδες θα δώσουν τους τελευταίους τους 7 αγώνες για την κανονική περίοδο, αγώνες που ενδεχομένως να κρύβουν εκπλήξεις, αλλά και ανακατατάξεις στη βαθμολογία όπως τη βλέπουμε σήμερα.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν μπει γερά για την εξασφάλιση μιας θέσης στην πρώτη εξάδα της Ευρωλίγκα, που θα οδηγήσει απευθείας στα play-off, παλεύουν για το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από το Final Four της Ευρωλίγκα του Βερολίνου. Πόσες ελπίδες έχουν; Ποιο είναι το πρόγραμμα το δικό τους και ποιο των άμεσων ανταγωνιστών τους; Και πού θα καταλήξουν στην τελική βαθμολογία οι δύο αιώνιοι;

Το πρόγραμμα της Ευρωλίγκα ως το τέλος

Μια ματιά στο πρόγραμμα των ομάδων που βρίσκονται από την 2η ως την 7η θέση στην τωρινή βαθμολογία (κατά σειρά Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκός, Μονακό, Βίρτους, Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε) δίνει μια σαφή εικόνα του τι να περιμένουμε. Από την ανάλυση αφήνουμε έξω τη Ρεάλ Μαδρίτης, που με 22-5 έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει την πρωτιά στην Ευρωλίγκα, αλλά και όσες βρίσκονται σε θέσεις play-in (Μπασκόνια, Μακάμπι Τελ Αβίβ με 14-13 και Βαλένθια, Παρτίζαν με 13-14), οι οποίες για να διεκδικήσουν μια απευθείας θέση ουσιαστικά ψάχνουν θαύματα 7/7.

Ξεκινάμε από τις ελληνικές ομάδες.

Παναθηναϊκός (17-10)

Οι αγώνες που απομένουν

Παναθηναϊκός – Βιλερμπάν 8/3
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 14/3
Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 20/3
Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 22/3
Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός 29/3
Μπάγερν Μονάχου – Παναθηναϊκός 5/4
Παναθηναϊκός – Άλμπα Βερολίνου 11/4

Οι πράσινοι έχουν τέσσερα ματς εκτός έδρας και τρία στο ΟΑΚΑ, πλην όμως τα δύο απ’ αυτά θεωρούνται «άχαστα» (Βιλερμπάν, Άλμπα), άρα «ξεκινούν» από τις 19 νίκες. Για να φτάσουν στις 22, που δίνουν σίγουρα πλεονέκτημα έδρας, ψάχνουν άλλες τρεις στα πέντε που απομένουν. Αν πάρουν αυτά με τις ομάδες που λογικά δεν θα έχουν κίνητρο τότε (Ερυθρό Αστέρα και Μπάγερν εκτός) γίνεται πιο εύκολο το κυνήγι. Έχουν τρία πολύ απαιτητικά ματς, στο ΣΕΦ με Ολυμπιακό, εντός με Μπαρτσελόνα και στη Μπολόνια με τη Βίρτους. Η αίσθηση είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει την τύχη του στα χέρια του και αν δεν κάνει λάθος στα ματς στα οποία θα μπει ως μεγάλο φαβορί θα είναι στην πρώτη τετράδα της Ευρωλίγκα, ενδεχομένως και στην 3η θέση.

Ολυμπιακός (16-11)

Οι αγώνες που απομένουν

Ολυμπιακός – Βίρτους Μπολόνια 7/3
Ολυμπιακός  – Παναθηναϊκός 14/3
Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός  19/3
Ολυμπιακός  – Βιλερμπάν 21/3
Παρτίζαν – Ολυμπιακός  28/3
Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός  4/4
Ολυμπιακός  – Φενέρμπαχτσε 12/4

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού είναι πιο δύσκολο από του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν τρεις αγώνες που δεν χρειάζεται να γίνει συζήτηση για το ροζ φύλλο αν θέλει να πάει το κυνήγι του αβαντάζ στην Ευρωλίγκα ως το τέλος (Βιλερμπάν εντός, Εφές και Ερυθρός Αστέρας εκτός), αλλά το ζήτημα για την ομάδα του Μπαρτζώκα είναι να υπερασπιστεί την έδρα της. Τα κλειδιά είναι τα δύο εντός έδρας ματς με Βίρτους και Παναθηναϊκό. Αν κάνει το 2/2 θα αποκτήσει μεγάλες πιθανότητες για την πρώτη τετράδα, δεδομένου ότι και την τελευταία αγωνιστική φιλοξενεί τη Φενέρμπαχτσε, σε ματς που ενδεχομένως να κρίνονται τα πάντα.

Μπαρτσελόνα (18-9)

Οι αγώνες που απομένουν

Βαλένθια – Μπαρτσελόνα 7/3

Μπαρτσελόνα – Παρτίζαν 14/3

Φενέρμπαχτσε – Μπαρτσελόνα 20/3

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 22/3

Μπάγερν  – Μπαρτσελόνα 28/3

Μπαρτσελόνα – Μακάμπι Τελ Αβίβ 4/4

Βιλερμπάν – Μπαρτσελόνα 12/4

Οι Καταλανοί, που έχουν για την ώρα το πλεονέκτημα της μίας παραπάνω νίκης στη βαθμολογία της Ευρωλίγκα, έχουν τρία εκτός έδρας ματς στα οποία απαγορεύεται να χάσουν (Βαλένθια, Μπάγερν, Βιλερμπάν) και από δύο πολύ απαιτητικούς αγώνες εντός και εκτός (Παρτίζαν, Μακάμπι εντός και Φενέρμπαχτσε, Παναθηναϊκό εκτός). Τους αρκεί να υπερασπιστούν την έδρα τους και να πιστοποιήσουν την ανωτερότητά τους στα ματς που είναι φαβορί για να φτάσουν τις 23 νίκες και να είναι άνετοι. Οποιοδήποτε στραβοπάτημα, ειδικά στα τρία πρώτα ματς που αναφέραμε, θα τους φέρει σε μεγάλη δυσκολία.

Μονακό (17-10)

Οι αγώνες που απομένουν

Μονακό – Ερυθρός Αστέρας 7/3

Άλμπα Βερολίνου – Μονακό 14/3

Μονακό – Ολίμπια Μιλάνο 20/3

Μονακό – Βαλένθια 22/3

Βιλερμπάν – Μονακό 28/3

Μονακό – Ζαλγκίρις 4/4

Μονακό – Μπάγερν 11/4

Το πιο εύκολο πρόγραμμα απ’ όλες τις διεκδικήτριες του αβαντάζ στην Ευρωλίγκα έχουν οι Μονεγάσκοι. Με την ποιότητα που έχουν δείξει, δεν αποκλείεται ακόμα και το 7/7, το οποίο θα τους φέρει στις 24 νίκες, μπορεί ακόμα και στην 2η θέση. Βεβαίως είναι άλλο πράγμα οι υπολογισμοί στα χαρτιά και άλλο στο γήπεδο. Το πιο πιθανό είναι κάπου η Μονακό να σκοντάψει (πιο πιθανό το Κάουνας την προτελευταία αγωνιστική, αν η Ζαλγκίρις παλεύει για τα play-in), αλλά και οι 23 νίκες είναι αρκετές.

Βίρτους Μπολόνια (17-10)

Οι αγώνες που απομένουν

Ολυμπιακός – Βίρτους Μπολόνια 7/3

Βίρτους Μπολόνια – Ρεάλ Μαδρίτης 15/3

Ζαλγκίρις Κάουνας – Βίρτους Μπολόνια 19/3

Ερυθρός Αστέρας – Βίρτους Μπολόνια 22/3

Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός 29/3

Ολίμπια Μιλάνο – Βίρτους Μπολόνια 5/4

Βίρτους Μπολόνια – Μπασκόνια 12/4

Φαίνεται καθαρά ότι το πρόγραμμα των «μπολονέζι» είναι το δυσκολότερο απ’ όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκα που βρίσκονται στο γκρουπ των διεκδικητών. Ως μεγάλο φαβορί η Βίρτους θα μπει μόνο στα δύο τελευταία χρονικά, όταν ενδεχομένως όλα να έχουν ξεκαθαρίσει. Χρειάζεται τουλάχιστον δύο νίκες στα τρία εκτός με Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα, Ζαλγκίρις (έδρες καυτές, που όλοι παλεύουν) και εντός με Παναθηναϊκό, Ρεάλ. Πρέπει να κάνει υπερβάσεις για να φτάσει τις 22 νίκες.

Φενέρμπαχτσε (16-11)

Οι αγώνες που απομένουν

Ρεάλ Μαδρίτης  – Φενέρμπαχτσε 7/3

Φενέρμπαχτσε – Βαλένθια 14/3

Φενέρμπαχτσε – Μπαρτσελόνα 20/3

Ολίμπια Μιλάνο – Φενέρμπαχτσε 22/3

Φενέρμπαχτσε – Άλμπα Βερολίνου 29/3

Φενέρμπαχτσε – Εφές Αναντολού 5/4

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 12/4

Η Φενέρ ψάχνει το λιγότερο 6/7 ρεκόρ στο τελευταίο κομμάτι της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα. Άρα πρέπει να μην κάνει κανένα λάθος στην έδρα της (τα ματς με Βαλένθια, Άλμπα, Εφές είναι βατά, αυτό με τη Μπαρτσελόνα πολύ απαιτητικό), να νικήσει οπωσδήποτε στο Μιλάνο και να κάνει ένα διπλό είτε στη Μαδρίτη την Πέμπτη εναντίον της Ρεάλ, είτε στο ΣΕΦ την τελευταία αγωνιστική με τον Ολυμπιακό. Τα πράγματα δεν μοιάζουν καθόλου εύκολα.

Αν μπορούν να βγουν κάποια γενικά συμπεράσματα, αυτά είναι το εξής:

  • Όποιος κάνει 23 νίκες και πάνω έχει σίγουρο πλεονέκτημα, ενδεχομένως όμως η 4η θέση, η τελευταία που δίνει αβαντάζ, θα κριθεί στις 22 νίκες, οπότε θα παίξουν μεγάλο ρόλο και οι διαφορές πόντων μεταξύ των ομάδων. Μπορεί να έχουμε ισοβαθμία πάνω από δύο ομάδων στη βαθμολογία της Ευρωλίγκα.
  • Η Μονακό πάει καρφί για τις 24 νίκες και για τη δεύτερη θέση, ενώ βάσει προγράμματος η Βίρτους έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υποχωρήσει, ακόμα και στην 7η θέση του play-in.
  • Για τον Παναθηναϊκό το κλειδί δεν είναι τόσο ο εντός έδρας αγώνας με τη Μπαρτσελόνα, όσο τα εκτός έδρας παιχνίδια σε ΣΕΦ και Μπολόνια. Αν εκεί κάνει το 2/2 είναι σίγουρος, δεδομένου ότι οι νίκες του θα μετρήσουν διπλές (θα χάσει και ο βασικός ανταγωνιστής).
  • Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του δύο απανωτά εντός με Βίρτους και ΠΑΟ, αν πάρει ισάριθμα ροζ φύλλα θα έχει κατά 99% την εξάδα και θα μπει γερά για την 4η θέση.

* Photo credits: Getty Images