Θα περάσουν τα χρόνια, αλλά δεν θα ξεχαστεί. Θα είναι πάντα αυτή η νύχτα. Που τα αδύνατα γίναν δυνατά. Που συνέβη «Το θαύμα του Χίλσμπορο». Η Σέφιλντ Γουένσντεϊ είχε χάσει με 4-0 στο πρώτο ματς των μπαράζ ανόδου με την Πίτερμπρο. Νίκησε με 5-1 στη ρεβάνς και στα πέναλτι ολοκλήρωσε μια μυθική remontada, πήρε μυθική πρόκριση.

Το Μπαρτσελόνα – Παρί Σεν Ζερμέν 6-1 του αγγλικού ποδοσφαίρου; Είναι μεγάλος ο πειρασμός να κάνουμε τη σύγκριση. Είναι, επίσης, μια γεύση από τον κόσμο μιας πιο ρομαντικής πτέρυγας του σπορ. Εκεί που το συναίσθημα ακόμα υπερτερεί οτιδήποτε άλλου.

Συνιστά επίσης ισχυρό επιχείρημα για όσους είναι οπαδοί του να κρίνονται μέσω αγώνων πλέι οφ «έπαθλα» όπως ο τίτλος, η έξοδος στην Ευρώπη, η παραμονή, η άνοδος – αυτά όλα για την Premier League είναι «άγνωστος τόπος».

Όσοι πήγαν στο γήπεδο, θα κρατούν για πάντα ανάμνηση αυτού του οποίου υπήρξαν μάρτυρες. Για τη νύχτα που ένας κοιμώμενος γίγαντας του αγγλικού ποδοσφαίρου σηκώθηκε από τους νεκρούς…

Σέφιλντ Γουένσντεϊ: Η πίστη και βουνά κινεί

Το 4-0 του πρώτου ματς έμοιαζε να έχει τελειώσει κάθε σασπένς. Δεν γινόταν, έτσι δεν ήταν; Μα για δες, έγινε. 2-0 στο ημίχρονο, 4-0 στις καθυστερήσεις. Παράταση. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 105’ και πήραν ξανά σκορ πρόκρισης. Δεν ήταν όμως τόσο απλό. Δεν θα μπορούσε να είναι. 5-1 στο 110’ και ξανά «ματσάρισμα».Τα πέναλτι έκριναν το νικητή και εκεί οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν το έπος (5-3).

«Είναι η καλύτερη μου στιγμή ως προπονητής», είπε μετά ο κόουτς Ντάρεν Μουρ. Τι δεν άκουσε ο άνθρωπος μετά την ήττα στο πρώτο ματς. Τον έβρισαν, του επιτέθηκαν με άθλιους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Αλλά βρήκε τη δύναμη να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία του, να κάνει σωστά τη δουλειά του. Εμπνέοντας, καθοδηγώντας.

«Ήταν σπέσιαλ, ήταν εκπληκτικό, αλλά έχουμε ακόμα ένα ματς», έσπευσε να δώσει το σύνθημα, για πανηγυρισμούς ναι, αλλά με μέτρο.

Σέφιλντ Γουένσντεϊ: Μένει ακόμα ένα ματς

Από το 2000 είναι εκτός Premier League η Γουένστνεϊ. Ελάχιστα της έχουν πάει καλά από τότε. Κάμποσοι υποβιβασμοί, βάλτωμα, αλλεπάλληλες ματαιώσεις. Αλλά σε μια βραδιά, οι πάντα πιστοί και αρκετοί οπαδοί της έζησαν κάτι μεγαλειώδες. Χαλάλι και οι πίκρες, χαλάλι και όλα τα στραβά.

Μπήκαν στο γήπεδο με αγνή χαρά για να το γιορτάσουν, να ξεσπάσουν σε ένα λυτρωτικό πάρτι. Μάταια ο σπίκερ του γηπέδου τους ζητούσε να βγουν από τον αγωνιστικό χώρο. Βασικά πρώτα ο ίδιος δεν ήθελε να εισακουστεί, φανταζόμαστε…

Θα είναι κρίμα για τη Σέφιλντ να μην ανέβει τελικά. Μάζεψε 96 βαθμούς, έμεινε 23 ματς αήττητη, κι όμως Πλίμουθ και Ίπσουιτς πήραν τα δύο απευθείας εισιτήρια για το πάνω level. Να όμως που απέκτησε μια δεύτερη ευκαιρία. Θα παίξει τελικά στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» για μια θέση στην Championship κόντρα στον νικητή του Μπάρνσλεϊ – Μπόλτον (19/5, 22:00, 1-1). Και με τι τρόπο…