Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι μπορείτε να γίνετε εκατομμυριούχοι απλά και μόνο βγάζοντας selfie; Σίγουρα όχι, γιατί θα σκεφτόσασταν ποιος θα θέλει να αγοράσει φωτογραφία με την φάτσα σας. Και όμως, γίνεται, γίνεται. Ένας φοιτητής πληροφορικής έκανε περιουσία μετατρέποντας εκατοντάδες selfies σε NFT.

Ο ​Sultan Gustaf Al Ghozali, από την Ινδονησία, τραβούσε μια φωτογραφία του σχεδόν κάθε μέρα για πέντε χρόνια. Κάθε μία από τις φωτογραφίες είναι σχεδόν η ίδια: κοιτάζει την κάμερα με ένα ανέκφραστο βλέμμα στο πρόσωπό του. Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργήσει ένα time-lapse βίντεο, για να προβάλλει στην αποφοίτησή του.

Ωστόσο, ο 22χρονος έχει καταφέρει να το μετατρέψει σε ένα σχέδιο κερδοφορίας. Να πούμε ότι το NFT (Non-Fungible Token), είναι «ένα μοναδικό ψηφιακό πιστοποιητικό, καταχωρισμένο σε blockchain, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταγραφή της ιδιοκτησίας ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως ένα έργο τέχνης ή ένα συλλεκτικό αντικείμενο. Δεν ξέρουμε γιατί μερικές selfies μπορούν να θεωρηθούν συλλεκτικές.

Αρχικά κοστολόγησε τις selfies μόλις 3 δολάρια, ωστόσο, η τιμή πήρε φωτιά και τώρα πωλούνται για περισσότερα από 12.000 δολάρια. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι άνθρωποι αγόρασαν πραγματικά τη φωτογραφία του με NFT. Μάλιστα 200 πουλήθηκαν ήδη σε μια μέρα!

Πώς έγιναν γνωστές οι selfies του

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες, που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο, αυξήθηκε αφού ένας διάσημος σεφ πήρε μερικές για τον εαυτό του. Μιλώντας για το εγχείρημα, ο Ghozali είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν γέλιο. «Σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν αστείο αν κάποιος συλλέκτης μάζευε το πρόσωπό μου. Δεν πίστευα ότι κάποιος όντως θα τα αγόραζε, για αυτό τις κοστολόγησα τόσο χαμηλά.

Αν μπείτε στο OpenSea, μια διαδικτυακή αγορά για NFT, οι φωτογραφίες του πωλούνται για περίπου 12.508 δολάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ολόκληρη η συλλογή, με τον τίτλο Ghozali Everyday, αξίζει 1,2 εκατομμύρια δολάρια! Σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον νέο πλούτο του για να επενδύσει στη δημιουργία του δικού του στούντιο κινουμένων σχεδίων. Δεν του βγήκε σε κακό, αλλά ντρέπεται να το πει στους γονείς του. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ακόμα το θάρρος να το πω στους γονείς μου. Θα αναρωτηθούν όμως από πού βρήκα τα χρήματα», είπε.