Όσο κι αν είμαστε Αθηναίοι, όσο κι αν δε θα φεύγαμε με τίποτα από την πρωτεύουσα μέχρι να συνταξιοδοτηθούμε, αν ήταν να μεταφέρουμε αυτό το σουβλατζίδικο από το Ηράκλειο για μια μέρα στην πόλη μας ή, έστω, να πάμε εμείς εκεί, θα το κάναμε αυθωρεί και παραχρήμα.

Από μαγαζιά στην επαρχία έχουμε δει τους πιο εντυπωσιακούς συνδυασμούς σε φαγητά. Τρανό παράδειγμα το πιτσόγυρο που γεννήθηκε στον Βόλο. Σα να λέμε ότι κάποιος ένωσε τον Γκοτζίλα με τον Κινγκ Κονγκ των φαγητών.

Το Ηράκλειο είναι ένα από τα πρώτα μέρη που μας έρχεται στο μυαλό όταν μας λένε για εντυπωσιακά στο μάτι φαγητά. Ειδικά στο σουβλάκι, οι άνθρωποι φτιάχνουν θηρία, σε βαθμό που ιδρώνεις σκεπτόμενος ότι πρέπει αυτό να το βάλεις στο στομάχι σου. You are my Everest. Αυτό αναφωνείς μετά από κάθε φορά που τελειώνεις το σουβλάκι, σαν τον Τζόι Τριμπιάνι. Κι αυτή δεν θα είναι η μόνη αναφορά στα Φιλαράκια.

Γιατί, θυμάστε που η Ρέιτσελ είχε φτιάξει στην 6η σεζόν, στο επεισόδιο για τις Ευχαριστίες, ένα επιδόρπιο γλυκό, το αγγλικό τράιφλ, αλλά είχε μπερδέψει τις σελίδες της συνταγής και είχε κάνει μισό τράιφλ και μισή πίτα του βοσκού; Ε, κάτι αντίστοιχο έχουμε κι εδώ, απλά σε άνετα φαγώσιμη εκδοχή, χωρίς να μυρίζει ποδαρίλα, όπως έλεγα ο Ρος.

Ένα σουβλατζίδικο στο Ηράκλειο, το Βαμβουκάκης, έφτιαξε τούρτες για να αγοράσουν οι πελάτες σήμερα, του Αγίου Βαλεντίνου. Τούρτα όμως σε σουβλατζίδικο; Τι έγινε ρε παιδιά; Αυτή η τούρτα δεν είναι σαν τις άλλες. Αντί για παντεσπάνι, έχει κιμά, έχει τσένταρ λιωμένο, έχει adoro, έχει γκούντα, έχει μπέικον και από πάνω έχει σαντιγύ από γιαούρτι και μπάρμπεκιου. Κρίμα που δεν είναι σαντιγύ τζατζικιού, γιατί θα μετρούσε άγρια κάτι τέτοιο.

Όχι ότι μας χαλάει. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα παράξενο και ανοίκειο στο μάτι, αλλά αν είναι με μια μπουκιά να παίρνεις γεύση από κρεμώδη τυριά που έχουν λιώσει κι έχουν αγκαλιάσει το μπέικον και τον κιμά, τότε τίποτα δεν θα είναι παράξενο, αλλά απολαυστικό.

Δείτε τις φωτογραφίες και όσοι είστε στο Ηράκλειο, κάντε μια παλικαριά και στείλτε μας στην Αθήνα μια τούρτα βρε παιδιά, ψυχούλα έχουμε κι εμείς!