Είναι αυτή η πρώτη φορά που διαβάζετε για σεναριακό λάθος στα Φιλαράκια; Όχι. Θα είναι η τελευταία; Με τίποτα όχι. Όσο υπάρχουν μάλιστα στο Netflix και επιτρέπουν στον θεατή να τα δει και να τα ξαναδεί, τα λάθη θα βγαίνουν διαρκώς. Κι ήταν πολλά τα άτιμα, πάρα πολλά για μια σειρά αυτού του μεγέθους. Είχαμε καταγράψει στο παρελθόν κάποια εδώ, αλλά κάθε φορά που τα βλέπουμε, συνειδητοποιούμε και ένα καινούργιο.

Λένε συνήθως για κάποιες σειρές ότι όσο τις βλέπεις, τόσο βρίσκεις και διαφορετικά νοήματα. Στα Φιλαράκια αυτό μετατρέπεται σε «διαφορετικά λάθη». Είναι λάθη τόσο κραυγαλέα που αναρωτιέσαι πως το έκαναν στο σενάριο, πώς δεν το είδαν στο γύρισμα κτλ. Κάποιες φορές κατανοείς ότι κάπου έγινε ένα λάθος και δεν ήταν δυνατό να διορθωθεί, οπότε το άφησαν να βγει στο επεισόδιο.

Για παράδειγμα, στο 3ο επεισόδιο της 8ης σεζόν στα Φιλαράκια, βλέπεις τον Τσάντλερ και τη Μόνικα να ετοιμάζονται να πάνε στο αεροδρόμιο για το μήνα του μέλιτος. Ο Τσάντλερ κάποια στιγμή πάει στο δωμάτιο να φτιάξει τη βαλίτσα. Στο εν τω μεταξύ, έχουν εμφανιστεί ο Τζόι με τη Φίμπι και έρχεται και η Ρέιτσελ για να τους πει ότι θα αποκαλύψει στον πατέρα του μωρού ότι είναι έγκυος.

Οι τρεις τής λένε ότι ξέρουν πως είναι ο Ρος και η Ρέιτσελ ανακουφίζεται και τους ζητάει βοήθεια πώς να το πει. Όταν φεύγει, βγαίνει ο Τσάντλερ από το δωμάτιο και ρωτάει τι έχει συμβεί. Του εξηγούν και παραπονιέται ότι μαθαίνει τα πάντα τελευταίος.

Αυτό που θα παρατηρήσεις στη σκηνή είναι ότι ο Τσάντλερ μπαίνει με άλλο μάλλι στο δωμάτιο και με άλλο μαλλί βγαίνει. Πιο κοντό, κουρεμένος. Εκεί, προφανώς, η σκηνή όταν γυριζόταν ήταν η τελευταία πριν πάνε για διακοπές τα Φιλαράκια, δεν πρόλαβαν να την ολοκληρώσουν και όταν επέστρεψαν, είχε αλλάξει το μαλλί του Τσάντλερ.

Εδώ όμως δε θα μιλήσουμε για τέτοιο λάθος. Θα μιλήσουμε για λάθος που δεν συγχωρείται με τίποτα, που δεν είναι ζήτημα δυσκολίας σε επίπεδο παραγωγής, αλλά λάθος που είναι απόλυτη ευθύνη των σεναριογράφων στα Φιλαράκια, αλλά και του ίδιου του καστ που δεν το αντιλήφθηκε. Κι έχει γίνει μάλιστα σε απόσταση 18 επεισοδίων. Ένα επεισόδιο αναίρεσε ένα άλλο.

Φιλαράκια: Η αστεία σκηνή της 9ης σεζόν που «ακυρώνεται» από δύο σκηνές στην 8η σεζόν

Το έχουμε δει στα Φιλαράκια κάμποσες φορές αυτό, αλλά σχεδόν όλες ήταν επεισόδια σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους σεζόν. Το πιο χαρακτηριστικό λάθος σε επίπεδο απόστασης επεισοδίων, έχει γίνει στην πρώτη σεζόν στα Φιλαράκια, όπου κάτι που ειπώθηκε στο 4ο επεισόδιο, αναιρέθηκε στο 5.

Εδώ έχουμε κάτι που έγινε στο 8ο επεισόδιο της 8ης σεζόν να ακυρώνεται στο 2ο επεισόδιο της 9ης σεζόν.

Βρισκόμαστε στο επεισόδιο όπου ο Τσάντλερ και ο Τζόι ανακαλύπτουν πως η Μόνικα είχε κάνει τελικά μπατσελορέτ πάρτι με στρίπερ. Η Μόνικα, επειδή νιώθει τύψεις, προσλαμβάνει μια στριπτιζέζ για να το ζήσουν οι δύο τους. Ο Ρος δεν μπορεί να συμμετέχει γιατί έχει ραντεβού με τη Μόνα. Η στριπτιζέζ πάει στο σπίτι, αποδεικνύεται πως δεν είναι στριπτιζέζ, αλλά συνοδός πολυτελείας και στη συζήτηση που κάνουν ο Τσάντλερ με τον Τζόι, ο Τζόι λέει στον Τσάντλερ πως ίσως η Μόνικα του κάνει φάρσα και ίσως ο Ρος είναι στο κόλπο γιατί ήταν «βολικά» μη διαθέσιμος. Ο Τζόι χρησιμοποιεί τα «αυτάκια».

Στοπ. Τρία μόλις επεισόδια νωρίτερα, στο 5ο της 8ης σεζόν, ο Ρος εκνευρισμένος ρωτάει τον Τζόι που θα πάει τη Ρέιτσελ για ραντεβού αυτός ο ηθοποιός που θα βγει. Και στη λέξη «ηθοποιός», ο Ρος βάζει «αυτάκια». Ο Τζόι του απαντά ενοχλημένος ότι «εε, είμαι κι εγώ “ηθοποιός”». Σε αυτές τις δύο σκηνές είναι ξεκάθαρο πως ο Τζόι γνωρίζει πολύ καλά πώς να χρησιμοποιήσει τα εισαγωγικά.

Πάμε λοιπόν 18 επεισόδια μπροστά, μετά την επιστροφή της Ρέιτσελ από το νοσοκομείο, μετά τη γέννα. Ο Ρος είναι στο καφέ για να αγοράσει μάφιν για τη Ρέιτσελ κι εκεί συναντάει τον Τζόι. Οι δυο τους έχουν τσακωθεί γιατί ο Ρος θεωρεί πως ο Τζόι έκανε πρόταση γάμου στη Ρέιτσελ, χρησιμοποιώντας μάλιστα το δικό του δαχτυλίδι. Ο Τζόι του εξηγεί ότι ήταν μια παρεξήγηση και ο Ρος χρησιμοποιεί 3 φορές τα αυτάκια. Ο Τζόι τον διακόπτει και του λέει: «Όταν οι άλλοι χρησιμοποιούν αυτή τη χειρονομία, δεν ξέρω τι σημαίνει».

Πιθανότατα, αυτό το σεναριακό λάθος έγινε γιατί άλλαξαν κάποιοι σεναριογράφοι. Αναρωτιέται κανείς όμως: δεν είχαν κάνει έρευνα; Δεν είχαν δει ποτέ τους Φιλαράκια να θυμούνται κάποια πράγματα; Δεν έγινε μια αναζήτηση σε προηγούμενα επεισόδια; Οι επικεφαλής της σεναριακής ομάδας πού ήταν όταν γραφόταν το εν λόγω επεισόδιο;