Πώς γίνεται κάποιος μ@λ@κ@ς; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό ακριβώς το ερώτημα.

Όταν αποκαλούμε κάποιον μ@λ@κ@, είναι φιλοσοφικά διαφορετικό από το να τον αποκαλούμε κακό ή ανήθικο. Ένας κακός άνθρωπος είναι κάποιος που κάνει κακά πράγματα. Ο μ@λ@κ@ς είναι ένα ελάττωμα χαρακτήρα και αφορά ολόκληρη τη φύση ενός ατόμου. Δεν τείνουμε να λέμε: «Αυτή ήταν μια μ@λ@κισμένη ενέργεια».

Αντ ‘αυτού, λέμε κάτι σαν, «Μην είσαι μ@λ@κ@ς». Έτσι, ο όρος δεν είναι απλώς μια ηθική κρίση που αφορά ορισμένες συμπεριφορές, αλλά μοιάζει περισσότερο με μια περιγραφή ενός χαρακτήρα.

Αυτό που καθιστά τον όρο ιδιαίτερα δύσκολο να οριστεί είναι η τεράστια ποικιλομορφία των ατόμων που θα μπορούσαν εύλογα να φέρουν αυτή την ετικέτα. Οι μαλάκες μπορεί να είναι δειλοί ή απερίσκεπτοι. Μπορεί να είναι τσιγκούνης ή συγκαταβατικός. Μπορούν να είναι στεναχωρημένοι ή χαρούμενοι. Υπάρχουν πολλές «γεύσεις» μαλάκα και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τον όρο ακριβώς.

Η ψυχολογία που έχει ο μ@λ@κ@ς

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μαλάκας στη ζωή σου; Ένας καλός τρόπος για να απαντήσετε στην ερώτηση, «Τι κάνει έναν μ@λ@κ@;» είναι να δημιουργήσετε μια ομάδα από μ@λ@κες και να βρείτε τα κοινά μεταξύ τους. Όταν σκέφτεσαι τους μαλάκες που ξέρεις, τι τους συνδέει όλους μαζί;

Έτσι, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δοκίμασε μια πιο συστηματική προσέγγιση. Ρώτησαν 1.106 άτομα ποιους θεωρούσαν μαλάκες και κατηγοριοποίησαν όλες τις τάσεις που προέκυψαν. Τα ευρήματά τους δημοσιοποιήθηκαν στο περιοδικό Collabra: Psychology.

Πρώτον, ο μ@λ@κ@ς είναι μια έμφυλη λέξη. Περίπου το 80% ήταν άνδρες. Το αντίστοιχο για τις γυναίκες είναι το «σκύλα». Δεύτερον, οι τρεις κορυφαίοι δείκτες του ήταν ο εγωκεντρισμός, η επιθετικότητα και η χειραγώγηση. Τρίτον, όπως γράφουν οι συγγραφείς, «Γενικά, η παραβίαση των κοινωνικών κανόνων και ηθών… φαίνεται να είναι κεντρικοί συσχετισμοί των υποδεικνυόμενων συμπεριφορών του “μ@λ@κ@”». Με άλλα λόγια, ένας μ@λ@κ@ς είναι απλά κάποιος που δεν συμπεριφέρεται ευγενικά στην παρέα.

Ένα συγκεκριμένο εύρημα ξεχώρισε: Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του «μ@λ@κ@» ήταν στην πραγματικότητα «μη κατηγοριοποιημένο» επειδή οι περιγραφές ήταν τόσο εξατομικευμένες και συγκεκριμένες. Οι μ@λ@κες είναι, με πολλούς τρόπους, το αντίθετο όλων όσων εκτιμούμε.

Εγωιστής μ@λ@κ@ς

Τούτου λεχθέντος, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αλαζονεία, ο εγωκεντρισμός και τα δικαιώματα κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των υπαγόμενων στην κατηγορία «μ@λ@κ@ς». Υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο αντιπαθητικά όσο ο ναρκισσιστής και η εμμονή με τον εαυτό του. Όλοι γνωρίζουμε έναν εγωιστή – κάποιον που θα κάνει πράγματα μόνο για τον εαυτό του.

Μια μελέτη δείχνει ότι η «ταπεινοφροσύνη» – η αλαζονεία που συνδέεται με την ανειλικρινή, ψεύτικη ταπεινοφροσύνη – είναι το πιο αντιπαθητικό χαρακτηριστικό. Ενώ οι ναρκισσιστές μπορεί να φαίνονται «ενεργητικοί, ενδιαφέροντες και διασκεδαστικοί» στην αρχή, οι άνθρωποι συχνά καταλήγουν να τους μισούν ή ενδεχομένως να τους απορρίπτουν εντελώς. Εν ολίγοις, οι μ@λ@κες είναι αστείοι για λίγο, αλλά κανείς δεν θέλει να είναι γύρω από έναν μαλάκα για πολύ.

Δώστε μια ευκαιρία στους μ@λ@κες

Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσουν οι μ@λ@κ@ες. Τους αποφεύγουμε και τους κοροϊδεύουμε. Όμως, οι μαλάκες είναι επίσης άνθρωποι και αξίζουν δεύτερες ευκαιρίες.

Από πολλές απόψεις, ο υπαρξισμός είναι η φιλοσοφία της επανεφεύρεσης. Για τους υπαρξιστές, ενώ δεν μπορούμε ποτέ να αγνοήσουμε εντελώς ή να ξεφύγουμε από το παρελθόν, έχουμε επίσης τη δύναμη να το υπερβούμε. Για τον Ζαν-Πολ Σαρτρ, η ανθρώπινη ελευθερία βρίσκεται στον άξονα του παρελθόντος και του μέλλοντος. Το παρελθόν καθορίζει την πραγματικότητά μας – δηλαδή, τις αμετάβλητες «αποσκευές» με τις οποίες είμαστε όλοι φορτωμένοι. Μπορούμε να επανεφεύρουμε, να αναδημιουργήσουμε και να φανταστούμε τον εαυτό μας όπως θέλουμε. Σήμερα, είμαστε μ@λ@κες. Αύριο μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί.

Πολλοί άνθρωποι δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται μ@λ@κες. Μια μέρα, μπορεί να είσαι ο μ@λ@κ@ς. Για μερικούς ανθρώπους, είστε ήδη ένας. Όμως, ένα ανθρώπινο ον δεν είναι απλώς το άθροισμα του παρελθόντος του. Μπροστά σας βρίσκεται η πιθανότητα ενός κόσμου χωρίς μαλάκες.

Πηγή: BigThink