Κάθε φορά που προκύπτει μια περίσταση όπως αυτή με την Αθηνά Οικονομάκου, σκέφτομαι ότι δεν έχει νόημα να γράψω ξανά ένα κείμενο στο οποίο θα εξήγω τα αυτονόητα για το ότι η δική μας δεινή οικονομική θέση δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη για τη ζωή που ζουν όσοι έχουν παραπάνω λεφτά. Και τελικά, σκέφτομαι ότι ποτέ δεν είναι κακό να υπενθυμίζεται πως δεν χρειάζεται να είμαστε κακιασμένοι, γεμάτοι φθόνο και μιζέρια. Κι ούτε μας κάνει «λίγους» αν εμείς βγάζουμε 1.000 ευρώ και κάποιος άλλος βγάζει 50.000.

Η Αθηνά Οικονομάκου λοιπόν, είναι μια γυναίκα-επιχειρηματίας. Απ’ όσο γνωρίζουμε, τα χρήματα της τα βγάζει τίμια, πουλάει την εικόνα της, δεν κακοποιεί κάποιον, δεν κάνει όσα κάνει εις βάρος κάποιου, δεν πήρε τα λεφτά που θα έπαιρνα εγώ για παράδειγμα. Εκμεταλλεύεται το ότι είναι γνωστή και εξελίσσει τις επιχειρήσεις της και το brand της. Όλα θεμιτά, όλα νόμιμα.

Κι όπως εγώ μπορεί να θέλω να διαθέσω τα 1.000 ευρώ που βγάζω το μήνα σε ποτά και μπουζούκια και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν, έτσι και η Αθηνά Οικονομάκου έχει το ίδιο δικαίωμα. Αν θέλει να πάει να αγοράσει χρυσάφι από τη Μαυριτανία και να το κολλήσει στους τοίχους του σπιτιού της, γούστο της και καπέλο της. Αν θέλει να πάει στο Ντουμπάι, σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο και να μοιραστεί την εμπειρία της με τους ακόλουθους της στα social, κι αυτό δικαίωμα της.

Εδώ κάπου χάνεται η μπάλα. Κάτω από το βίντεο που ανάρτησε στο Instagram, σχολιάζουν πολλοί ότι ο κόσμος πεινάει κι αυτή δείχνει μια πολυτελή ζωή. Φέρει κάποια ευθύνη η Αθηνά Οικονομάκου για την πείνα όλων αυτών που σχολιάζουν; Είναι αυτή ο λόγος που κάποια οικογένεια μπορεί να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα;

Υποχρέωσε κανέναν η Αθηνά Οικονομάκου να βλέπει τις αναρτήσεις της;

Οι απαντήσεις στα ρητορικά ερωτήματα πάνω είναι προφανώς αρνητικές. Άρα, γιατί μας ενοχλεί τι δείχνει η Οικονομάκου και πού σταματάει εν τέλει αυτός ο παραλογισμός; Αν εγώ πάω σε ένα καλό ξενοδοχείο το καλοκαίρι, που κοστίζει 200 ευρώ τη βραδιά, κι αναρτώ φωτογραφίες, μήπως είμαι προκλητικός γι’ αυτόν που ζει με 800 ευρώ; Κι αν αυτός με τα 800 ευρώ ανεβάζει φωτογραφία από ένα καλό δείπνο σε εστιατόριο, μήπως είναι προκλητικός σε αυτόν με τα 500 ευρώ; Αντιλαμβάνεστε ότι δεν οδηγεί πουθενά όλο αυτό.

Αφήνω στην άκρη το αν η Αθηνά Οικονομάκου έχει συναίσθηση ή όχι και αν οι αναρτήσεις αυτές αποτελούν μέρος της δουλειάς της – που αποτελούν.

Πιάνει η Οικονομάκου τα 100.000 προφίλ στα οποία θα φτάσει αυτό το βίντεο και τους επιβάλλει να το δουν; Τους εξαναγκάζει να δουν το luxury στο οποίο ζει; Κι εδώ το ερώτημα ρητορικό. Όποιος ενοχλείται, δεν βλέπει. Οι μισοί που έχουν κάνει τα σχόλια εν τω μεταξύ, δεν την ακολουθούν καν. Απλά μπήκαν στο προφίλ της για να ρίξουν τον φθόνο τους. Είναι επαγγελματίες μίζεροι που νομίζουν πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους και αν οι ίδιοι δε μπορούν να κάνουν κάτι, δε θέλουν να το κάνει κανείς.

Τους πιάνει δήθεν ο πόνος και λένε για τους ανθρώπους που πεινάνε, προτάσσουν τους αόρατους άλλους για να πείσουν πως όσα γράφουν τα γράφουν από αλληλεγγύη κι ενσυναίσθηση. Αν κάποιος νιώθει άσχημα βλέποντας τις ζωές των άλλων, μαντέψτε, μπορεί να σταματήσει να τις βλέπει. Δεν έχει ιδρύσει κάποια δικτατορία η Αθηνά Οικονομάκου που υποχρεώνει 1 εκατομμύριο ανθρώπους να την ακολουθούν. Ο καθένας τη βλέπει με την θέλησή του. Κι όποιος τη βλέπει, όσα λεφτά κι αν έχει, μάλλον νιώθει καλά με το να βλέπει μια άλλη ζωή, διαφορετική από τη δική του. Και θέλει να συμμετέχει και σε διαγωνισμούς.

Δεν κατανοώ πραγματικά γιατί πάντοτε θέλουμε ο εκάστοτε άλλος να ζει με βάση το δικό μας ταβάνι ή γιατί θεωρούμε πως το ότι βγάζει 10 φορές τα λεφτά μας, αυτό κάνει εμάς μικρότερους; Το πρόβλημα σε αυτούς που σχολιάζουν, είναι ότι έχουν ως μέτρο το χρήμα και γι’ αυτό νιώθουν κομπλεξικά. Η Αθηνά Οικονομάκου με τις αναρτήσεις της, τους υπενθυμίζει πόσο «μικροί» είναι, πάντα με βάση το δικό τους κριτήριο.

Γιατί στην πράξη το χρήμα δεν καθορίζει με τίποτα το μέγεθος του ανθρώπου. Δηλαδή ο Ρονάλντο που βγάζει 80 εκατομμύρια τον χρόνο είναι ελέφαντας κι ένας αγρότης που βγάζει 80 χιλιάρικα σε όλη του τη ζωή, είναι μυρμήγκι; Όχι δα. Αλλά οι κομπλεξικοί και μίζεροι δεν το κατανοούν αυτό.

Άλλη μια φορά οι ιστοσελίδες δείχνουν την προβληματική τους φύση

Μέσα σε όλον αυτόν τον οχετό, έχουμε και τις ιστοσελίδες που βλέπουν την τρίχα και την κάνουν τριχιά, που διογκώνουν τα πάντα. Έτσι, μπορεί να έγραψαν 5 άνθρωποι αρχικά στην ανάρτηση της Οικονομάκου, το είδε κάποιος σε ένα σάιτ, το έκανε θέμα με τίτλο «Αθηνά Οικονομάκου: Χαμός από σχόλια για ανάρτηση της που προκαλεί», το είδαν οι υπόλοιποι μίζεροι, μαζεύτηκαν στο προφίλ της, σχολίασαν και μετά ήρθαν άλλα 50 σάιτ να αναπαράγουν το σκηνικό.

Επειδή τα σάιτ στην Ελλάδα είναι κατά 99% σάπια, κι αυτό το λέω με πλήρη γνώση πως ζω από αυτό το επάγγελμα, μετατρέπουν το απόλυτο τίποτα σε είδηση, μόνο και μόνο για να πάρουν clicks. Έχουν βάρδιες-γαλέρες με άτομα των 700 ευρώ που τους λένε πως πρέπει να γράφουν 30 κείμενα το 8ωρο, οπότε για να πιάσουν τον στόχο, πρέπει να κάνουν το τίποτα να γίνει κάτι. Έτσι, βρίσκονται άτομα όπως η Αθηνά Οικονομάκου στο στόχαστρο, για να κάνουν κάποιοι αρχισυντάκτες και διευθυντές-τύραννοι το κεφάκι τους.

Μέσα σε όλο αυτό, πάντα θα μας φταίει η Αθηνά Οικονομάκου και η κάθε Οικονομάκου, στην οποία εν τω μεταξύ έχουν δώσει αυτή τη δύναμη και την δυνατότητα να πηγαίνει στο Ντουμπάι, 1 εκατομμύριο προφίλ που παίρνουν 800 και 900 ευρώ. Ή και καθόλου.

Αν αυτοί δεν έχουν πρόβλημα, οι υπόλοιποι φθονεροί τι παριστάνουν; Τους αυτόκλητους δικηγόρους;