Ένα ρετιρέ πέντε υπνοδωματίων που καλύπτει σχεδόν 22.000 τετραγωνικά πόδια πουλήθηκε στο Ντουμπάι για 500 εκατομμύρια ντιράμ ΗΑΕ , λίγο πάνω από 136 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για μια από τις πιο πολυσύχναστες αγορές πολυτελών ακινήτων στον κόσμο.

Τοποθετημένο στην κορυφή ενός πύργου 71 ορόφων που ονομάζεται Como Residences, το χτισμένο διαμέρισμα βρίσκεται στο αποκλειστικό Palm Jumeirah, ένα αρχιπέλαγος τεχνητών νησιών γνωστό για τις επώνυμες βίλες, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα παραλιακά κλαμπ με πισίνες υπερχείλισης.

Χτισμένο πριν από μόλις 20 χρόνια, το αρχιπέλαγος εκτείνεται σε μια έκταση 560 εκταρίων (1.380 στρέμματα) και φιλοξενεί περίπου 80.000 ανθρώπους. Το νεότερο αξιοθέατο του είναι το Palm Tower, ένα ξενοδοχείο 52 ορόφων, ύψους 760 ποδιών (232 μέτρων) και ουρανοξύστης ιδιωτικής κατοικίας με δημόσιο κατάστρωμα παρατήρησης 360 μοιρών ακριβώς στην κορυφή, που προσφέρει εκπληκτική θέα στην ακτογραμμή του Ντουμπάι.

Το υπό κατασκευή ρετιρέ στο Ντουμπάι που πωλείται για 136 εκατομμύρια δολάρια

Το Como Residences είναι υπό κατασκευή και το Provident Estate, το πρακτορείο του Ντουμπάι που μεσολάβησε για την πώληση, λέει ότι αναμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2027 – που σημαίνει ότι ο αγοραστής του ρετιρέ θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια για να μπορέσει να προχωρήσει την αγορά του.

Το υπό κατασκευή ρετιρέ στο Ντουμπάι που πωλείται για 136 εκατομμύρια δολάρια

Ρεκόρ πωλήσεων για ρετιρέ

Το προηγούμενο ρεκόρ για πώληση ρετιρέ στο Ντουμπάι χρονολογείται πριν από λίγους μήνες, όταν ένα διαμέρισμα που βρισκόταν στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Marsa Al Arab πωλήθηκε για 420 εκατομμύρια ντιράμ ΗΑΕ (περίπου 114 εκατομμύρια δολάρια).

Σύμφωνα με το Provident Estate, το ρετιρέ στο Como Residences είναι το τρίτο πιο ακριβό στον κόσμο, μετά το Penthouse D στο One Hyde Park στο Λονδίνο, με τιμή 237 εκατομμύρια δολάρια και το ρετιρέ Odeon Tower στο Μονακό, με τιμή 440 εκατομμύρια δολάρια. Το ρετιρέ του Como Residences διαθέτει πισίνα ουρανού 360 μοιρών και βρίσκεται σε ένα σημείο «στρατηγικής τοποθεσίας» στο Ντουμπάι με θέα στο Burj Al Arab, το Burj Khalifa –το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο– και τη μαρίνα του Ντουμπάι, δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Provident Estate.

Το πρακτορείο δεν θα αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή, αλλά λέει ότι «είναι από την Ανατολική Ευρώπη».

Το υπό κατασκευή ρετιρέ στο Ντουμπάι που πωλείται για 136 εκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, τον Nakheel, ο πύργος του Como Residences θα έχει ύψος πάνω από 300 μέτρα (984 πόδια), πληρώντας τον ορισμό του υπερυψηλού ουρανοξύστη. Περιορίζεται σε μόλις 76 διαμερίσματα, από δύο έως επτά υπνοδωμάτια, περιλαμβάνει μια υπερυψωμένη ιδιωτική αμμώδη παραλία, μια πισίνα 25 μέτρων και μια πισίνα υπερχείλισης στον τελευταίο όροφο.

Κάθε όροφος καταλαμβάνεται μόνο από μία ή δύο κατοικίες, που εξυπηρετούνται από ιδιωτικούς ανελκυστήρες. Η τιμή εκκίνησης για τις μονάδες ορίστηκε στα 21 εκατομμύρια ντιρχάμ, περίπου 5,7 εκατομμύρια δολάρια.

Το υπό κατασκευή ρετιρέ στο Ντουμπάι που πωλείται για 136 εκατομμύρια δολάρια

«Τρόπαιο»

«Είναι ένα πολύ αποκλειστικό ακίνητο, είναι πολύ ένα τρόπαιο», λέει ο Chris Boswell, ένας κτηματομεσίτης πολυτελών ακινήτων με έδρα το Ντουμπάι, ο οποίος δεν ασχολήθηκε με την πώληση. Προσθέτει ότι λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας ιδιοκτησιών όπως αυτό, δεν εκπλήσσεται που κάποιος είναι έτοιμος να περιμένει χρόνια για αυτό.

«Δεν υπάρχουν τέτοια ρετιρέ μεγάλης κλίμακας, εκτός και αν προτιμήσετε κάτι που είναι εκτός σχεδίου, δηλαδή υπό κατασκευή. Και οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να περιμένουν τόσο πολύ για τα καλύτερα». Ο Boswell, ο οποίος έχει μεσολαβήσει για πωλήσεις έως και 55 εκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή, λέει ότι υπήρξε μια αλλαγή στον τύπο των αγοραστών τα τελευταία χρόνια. «Βλέπουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους τώρα που αγοράζουν για να ζήσουν εδώ», λέει.

«Για πολλά χρόνια, είχαμε να κάνουμε κυρίως με κερδοσκοπικούς επενδυτές, αλλά τώρα το Ντουμπάι δεν είναι το ίδιο τοπίο με πριν. Δεν είναι γεμάτο γερανούς και κατασκευές, και οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να ζήσουν τώρα. Βλέπω πολλά περισσότερα ερωτήματα να έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ιταλία, από τη Γαλλία, από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το υπό κατασκευή ρετιρέ στο Ντουμπάι που πωλείται για 136 εκατομμύρια δολάρια

Προσθέτει ότι ένας από τους παράγοντες που παρακινούν τους ανθρώπους να μετακινηθούν στην περιοχή είναι η ασφάλεια. Αλλά όταν πρόκειται για τη ζητούμενη τιμή για ένα ρετιρέ, η θέα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες. «Η θέα είναι τεράστιας σημασίας», λέει. «Και η θέα από αυτό το συγκεκριμένο ρετιρέ θα είναι απαράμιλλη».

Πηγή: CNN