H υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί τίποτα άλλο από την κορυφή του παγόβουνου. Οι διαγραφές στις οποίες προχωρά ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να εκτονώνουν μια δύσκολη κατάσταση και τουλάχιστον επικοινωνιακά το κόμμα να ξεφεύγει από τα βράχια, όμως η πραγματικότητα είναι πως το τελευταίο διάστημα έχουν μαζευτεί πολλά…

«Η δημοκρατία με το καλό και το άγριο»

Πριν από μερικούς μήνες ο Χρήστος Σπίρτζης, για παράδειγμα, απειλούσε ότι «θα επαναφέρουμε τη Δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το κακό» ενώ ο Παύλος Πολάκης ισχυριζόταν πως το ΠΑΣΟΚ εκβιάζεται από τη ΝΔ και γι’ αυτό μπορεί να μη συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά ανέφερε «είτε είναι “πιασμένοι” όπως το ΠΑΣΟΚ», ενώ χαρακτήριζε «κολλημένο» το ΚΚΕ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τον Χρήστο Σπίρτζη έσπευσε πρώτη να καλύψει η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου λέγοντας: «Τι θα πει με το καλό ή το άγριο; Είναι μία λαϊκή έκφραση. Σημαίνει ότι θα οδηγήσουμε την κατάσταση στο αποτέλεσμα που είναι προς όφελος του κόσμου. Η κουβέντα αυτή ειπώθηκε μέσα σε ένα πλαίσιο, σε μία κουβέντα που γινόταν για πολύ σοβαρά θέματα. Ο κ. Σπίρτζης αναφερόταν στις υποκλοπές, στις σχέσεις που έχουν ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας με την μαφία».

Ο (συνήθως ύποπτος) Παύλος Πολάκης στο παρελθόν στοχοποίησε δημοσιογράφους και δικαστικούς λειτουργούς και λίγο έλειψε να μην βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ενώ με τη θέση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης συμφώνησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας: «ο Παύλος αψύς, ενοχλητικός, παρορμητικός είπε φανερά ότι πολλές και πολλοί από εμάς λέμε κρυφά, κατ’ ιδίαν και μαζί μας ολόκληρος ο ελληνικός λαός».

Την ίδια ώρα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωνε ότι διαφωνεί με την αύξηση από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού, ενώ ο Γιώργος Βαρεμένος γινόταν πρωταγωνιστής επεισοδίου με την Άννα Καραμανλή. Όλα τότε είχαν ξεκινήσει όταν η κυρία Καραμανλή έδειξε στον τηλεοπτικό αέρα φωτογραφία με τον Αλ. Τσίπρα και την Πόπη Τσαπανίδου να μπαίνουν σε παράσταση με την Τάνια Τσανακλίδου στο θέατρο Παλλάς ανήμερα της συντριβής του F-4. «Πάλι καλά, που ο κ. Τσίπρας κράτησε ενός λεπτού σιγή χθες στην ομιλία του στο Περιστέρι» είπε η κυρία Καραμανλή και κατήγγειλε την παρουσία του στο θέατρο, δείχνοντας, μάλιστα και μία φωτογραφία του. «Αυτή είναι η υποκρισία Τσίπρα», είπε με τον Γ. Βαρεμένο να μιλά για «αθλιότητα» και να παίρνει τη φωτογραφία και να την πετά. «Τι θέλουν να πουν ότι δεν σεβόμαστε το θάνατο των πιλότων; Το δέχεστε αυτό;», αναρωτήθηκε, τη στιγμή που η Άννα Καραμανλή είχε χάσει τα λόγια της.

Ποιος, επίσης, μπορεί να ξεχάσει την επιοχή που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναπαρήγαγε χυδαίο hashtag εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να συνδέσει τις αποτρόπαιες πράξεις του 53χρονου στον Κολωνό με το κυβερνών κόμμα. Ή όταν ο Ν. Μωραϊτης αναπαρήγαγε με την σειρά του έτερο χυδαίο hashtag το οποίο αργότερα διέγραψε. «Νόμιζα ότι αυτό που γίνεται τις τρεις τελευταίες μέρες στα σόσιαλ με τα #Μητσοτάκη ….εσαι, κλπ# , θα συνέβαινε από Σεπτέμβριο. Όμως είναι τόση η συσσωρευμένη αγανάκτηση, που το ποτήρι ξεχείλισε αυγουστιάτικα», έγραφε χαρακτηριστικά.

Σεξιστικό σχόλιο είχε κάνει και η νυν υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ηθοποιός Άννα Ελεφάντη, με αφορμή τη σχέση της Μαρίας Σάκκαρη με τον υιό του πρωθυπουργού. «Ζούμε στη χώρα που για να σε δείχνει η ΕΡΤ πρέπει να έχεις γκόμενο τον γιο του Πρωθυπουργού», σημείωνε ενώ μετά την κατακραυγή έσβησε το tweet.

Λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, ήρθε η δήλωση του βουλευτή Νάσου Αθανασίου που ξεπερνούσε τα όρια του χυδαίου. «Όταν ένα παιδί χάνει τη μητέρα του και τον πατέρα του, όπως συνέβη στα Τέμπη, λέγεται ορφανό. Όταν όμως ένας πατέρας και μια μάνα χάνει το παιδί του το 20χρονο, δεν βρίσκεις λέξη να το χαρακτηρίσεις, εκτός ίσως από μία: Μητσοτάκης».

Διαγραφές

Για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη δημιουργεί αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα τη διαγραφή στελεχών. Η μητέρα της Κατερίνας Στεφανίδη ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το επαίσχυντο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό», το οποίο αργότερα αναγάγκάστηκε να κατεβάσει και να απολογηθεί. Σε πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε και η Αναστασία Γαϊταρτζή, που βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης και η οποία τόνισε στην ανάρτησή της πως «πρώτοι εμείς καταδικάζουμε την παρενόχληση των γυναικών… αν όμως είναι στημένο γεγονός ακριβώς πριν τις εκλογές; Τότε;».

Αυτός που διαγράφηκε ήταν το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Βασίλης Μύγας, ο οποίος έγραψε με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη: «Τι γίνεται εδώ ρε παιδιά; ό,τι πηδ@ει ο Αλέξης το παίρνει μετά ο Νικολάκης; Συζεί με Ανδρουλάκη η παρενοχλημένη;».

Όπως το πάνε με τις αχαλιναγώγητες δηλώσεις και τις διαγραφές τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του Ατζούν Ιλιτζαλί που φέτος έχει πάρει το κολάι στις αποβολές παικτών και να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε Survivor.

Όποιος καταφέρει να μην εκθέσει το κόμμα και τον Αλέξη με κάποια δήλωση, κερδίζει την παραμονή του για ακόμα μια βδομάδα στο κόμμα. Όποιος αφήνει ελεύθερο τον λαϊκισμό, βγαίνει υποψήφιος για αποχώρηση. Ίσως να είναι και μια καλή ιδέα για το ταμείο του κόμματος.